Societat

El Govern impulsa la transformació del SOC amb una dotació de 55 milions i la incorporació de 230 nous professionals

El nou model descentralitza les polítiques actives d’ocupació adaptant-les a les necessitats de cada territori

230 nous orientadors laborals potenciaran el treball més estret amb les persones usuàries i les tutories individualitzades
Les 70 oficines de treball comptaran amb el servei ’SOC Empresa’ per reforçar el vincle amb el món empresarial

Millorar l’ocupabilitat de les persones per afavorir l’accés al treball, reforçar el vincle amb les empreses, propiciar polítiques d’ocupació adaptades a cada territori i prioritzar la tasca amb els col·lectius en situació de major vulnerabilitat. Aquests són els quatre objectius principals que recull el Pla de transformació del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC) impulsat pel Govern amb múltiples actuacions i canvis que es desplegaran durant els propers 4 anys.

Els més destacats són els següents:

Concertació territorial: 8 Consells Territorials i 40 M€

S’han constituït 8 Consells Territorials d’Ocupació (Barcelona, Camp de Tarragona, Girona, Ponent, Terres de l’Ebre, Alt Pirineu i Aran, Penedès i Catalunya central) formats pels ens locals, econòmics i socials de cada territori. Seran els encarregats d’identificar les necessitats, planificar, definir i executar les polítiques d’ocupació propiciant un procés de baix a dalt.

El SOC finançarà amb 40 milions d’euros aquestes estratègies territorials que incorporaran els programes i actuacions en matèria ocupacional que es faran els següents quatre anys. El SOC les validarà i garantirà el finançament durant tot el període, fet que assegura estabilitat econòmica i una major eficàcia.

’SOC Empresa’ a les 70 oficines de treball

A partir d’aquest any i de manera progressiva les Oficines de Treball disposaran d’un espai (SOC Empresa) d’atenció específica a les empreses. Aquest servei estarà obert als serveis locals de promoció econòmica amb una persona referent encarregada i personal tècnic qualificat. El ’SOC Empresa’ oferirà serveis eficaços i adaptables i actuarà proactivament amb les entitats empresarials per apropar el SOC a les seves necessitats (perfils, formacions, etc.).

Tutor de referència: 230 nous orientadors

S’incorporaran aquest any 230 nous orientadors, professionals encarregats de tutories individuals i assessorament continuat a les persones demandants d’ocupació. Aquestes incorporacions, que comporten una inversió de 9 milions d’euros, permetran incrementar un 50% el personal d’orientació (que integraran unes 660 persones) per ajustar més les polítiques a cada persona i treballar millor els perfils laborals. A aquestes 660 persones cal afegir 277 orientadors més que el SOC finança i que treballen a la resta d’entitats del sistema d’ocupació. En total, doncs, 937 professionals orientadors.

Expedient únic ocupacional

Aquest expedient únic serà compartit per tots els agents del sistema d’ocupació, per millorar els processos d’intermediació laboral. Aquesta informació serà clau per oferir serveis de col·locació personalitzats i oferir orientació professional amb propostes proactives d’actuacions d’upskilling i reskilling ajustades a cada persona i a la realitat del mercat de treball.

Treball orientat a col·lectius amb l’elaboració de plans de xoc per als de situacions de major vulnerabilitat

S’adequaran les polítiques d’ocupació a determinats col·lectius d’atenció prioritària per aconseguir d’aquesta manera una actuació diferenciada, específica per les característiques d’aquests col·lectius i el desenvolupament de programes d’ocupació específics com per exemple el Pla d’acció per a persones en situació d’atur majors de 45 anys i de llarga durada, l’Estratègia d’Ocupació Juvenil de Qualitat 2022-2027 o les polítiques per a dones.

Millora en la gestió de les beques i ajuts per assistir als cursos de formació per a l’ocupació del SOC

S’agilitzarà el pagament d’aquests ajuts (a la conciliació, als desplaçaments, a l’allotjament) per atraure la participació en la formació professional per a determinades persones i s’inclouran més ajuts per a col·lectius específics com:

Dones víctimes de violència de gènere

Empreses i/o entitats que acullen alumnat per la realització de pràctiques professionals no laborals

Digitalització de tràmits i ampliar els canals de comunicació

Tots aquests canvis requeriran una inversió inicial de 5 milions d’euros per desenvolupar els programaris que permetin una gestió integrada dels sistemes d’informació i avançar en l’obertura de canals digitals de comunicació i atenció a la ciutadania, a les empreses i a les entitats. Tot i que es garantirà l’atenció presencial, es crearà un nou espai que permeti l’accés a tots els serveis i tràmits i es pugui interactuar amb els professionals del SOC de manera virtual.

Més informació:


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Colau acusa el PSOE d’haver tolerat el ‘lawfare’ que ara pateix

barcelona
SOCIETAT

El barri gironí del Pont Major, un dels ‘Barris amb Futur’ de la Generalitat

girona
societat

Oposicions per cobrir 9.344 vacants de docent

barcelona
seguretat

Busquen un ganivet perdut a la cuina de Quatre Camins

barcelona
societat

Alerta per inundacions fins demà al matí

barcelona
enogastronomia

Els caves de Guarda Superior, al marge de les mesures extraordinàries per la sequera

Barcelona/TIANA
energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins
societat

El numero 02219, primer premi de la Grossa de Sant Jordi

Barcelona