Societat

societat

Nova espècie invasora al Delta de l’Ebre, el llagostí cafè

Prové de Mèxic i dels Estats Units, i fa 15 anys va entrar al Mediterrani per Turquia

No està clara quina afectació pot tenir sobre el llagostí autòcton, però els pescadors fa mesos que el capturen

Una nova espècie invasora ha arribat al Delta de l’Ebre. És el llagostí cafè (Penaeus aztecus), que prové de Mèxic i dels Estats Units, i que fa 15 anys que va arribar a la Mediterrània per Turquia. A zones com el Golf de Tàrent, a Itàlia, ha fet disminuir l’espècie de la gamba autòctona. A Catalunya no està clara quina afectació tindrà per al llagostí autòcton (Penaeus kerathurus), sembla que de moment conviu en simbiosi amb les varietats autòctones, i que fa mesos que els pescadors ebrencs en capturen. Que es pugui comercialitzar pot frenar-ne l’expansió, com ha passat amb el cranc blau, una espècie també exòtica tot i que més agressiva.

La presència del nou crustaci l’ha confirmada el Departament d’Acció Climàtica, que va encarregar un estudi a l’Institut Català de Recerca per a la Governança del Mar (ICATMAR). El llagostí cafè, o gambó cafè com l’han batejat els pescadors de la zona, s’ha detectat en totes les localitats de la mar de l’Ebre, excepte a Deltebre, al Baix Ebre. Segons ha explicat a ACN Patrícia Pardo, professora associada de la Universitat Catòlica de València i professora de l’IEPAAC (d’Estudis Professionals Aqüícoles i Ambientals de Catalunya), “la corrent predominant va cap al sud i potser hi ha més nutrients i li sigui més favorable”. Segons Pardo, les observacions preliminars ubiquen els exemplars juvenils a la llacuna de l’Encanyissada. Caldrà veure si hi ha més zones de cria en altres llacunes o zones propícies estuarianes – on conflueix la desembocadura del riu i el mar –. “Els individus més grans es troben en mar obert”, ha assenyalat la biòloga.

Expansió controlada

Les conclusions de l’estudi del llagostí cafè no fan pensar que el crustaci exòtic tingui un greu impacte en les espècies de la zona, perquè es pesquen quantitats petites i no n’ha desplaçat cap. Pardo afirma que “els pescadors estan contents de tenir una altra espècie per poder pescar, i diversificar. No és una espècie com el cranc blau - que destrueix altres espècies i - feia mal fins i tot a les xarxes, sinó que és apreciada”. De la mateixa manera, des de la Confraria també asseguren que la presència és “anecdòtica”, però demanen que es controli el seu desenvolupament a la zona. “Només el temps ens dirà si en desplaça alguna altra espècie”, ha dit Joan Balagué, secretari de la Confraria de Pescadors de la Ràpita.

Característiques

Per distingir un llagostí cafè d’un llagostí autòcton del delta de l’Ebre, que tenen una mida similar, cal fixar-se sobretot en la coloració, que és “més pàl·lida i homogènia”, “més blanquinosa i sense cap ratlla”, assegura Balagué. Una altra diferència està en el rostre. Té 8-9 dents per sobre i 2 per sota i un exoesquelet més tou que el del llagostí, que té 12 dents per sobre i 1 per sota. La gamba blanca es diferencia del llagostí cafè perquè és més petita. En canvi, té una coloració similar d’un marró pàl·lid amb una mica de taronja o groc.

Tot i que cal més informació i dades de la implantació i expansió de l’espècie exòtica del llagostí cafè, la direcció general de Política Marítima i Pesca Sostenible aplica el model de pesca professional del cranc blau per controlar l’espècie. “Està en el llistat d’espècies comercials que es poden vendre a qualsevol llotja espanyola. Quan no apareixien talles grans, es confonia amb la gamba blanca, però ara que ja està identificat, es ven per ell mateix”, ha apuntat el secretari dels pescadors rapitencs.

Acció Climàtica va començar a investigar la presència de llagostí cafè en aigües catalanes el febrer del 2022, quan investigadors de l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) el van detectar entre les captures d’un arrossegador de Barcelona. El passat mes d’octubre, la Generalitat Valenciana també el va incloure en la fitxa d’espècies exòtiques aparegudes en diferents ports del País Valencià durant el 2023.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Oposicions per cobrir 9.344 vacants de docent

barcelona
seguretat

Busquen un ganivet perdut a la cuina de Quatre Camins

barcelona
societat

Alerta per inundacions fins demà al matí

barcelona
enogastronomia

Els caves de Guarda Superior, al marge de les mesures extraordinàries per la sequera

Barcelona/TIANA
energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins
societat

El numero 02219, primer premi de la Grossa de Sant Jordi

Barcelona

Flors i Violes de Palafrugell encara el tram final

palafrugell
Guerra a gaza

La pluja no aturarà el ‘Pelegrinatge per l’alto el foc a Gaza’

Barcelona