Societat

societat

Ecologistes de Catalunya denuncien l’ACA per l’aprovació del règim de cabal mínim

Diuen que la mesura representa un “atemptat contra la diversitat” i demanen a la Fiscalia de Medi Ambient que obri diligencies

La Federació d’Ecologistes de Catalunya (EdC) ha decidit denunciar el director de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), Samuel Reyes, davant la Fiscalia de Medi Ambient, per haver acordat reduir els cabals d’emergència dels rius Llobregat, Muga i Ter per fer front a la sequera. front a la sequera.

La denúncia, que compta amb el suport de vint entitats ambientals de Catalunya, demanarà que s’obrin diligències contra Reyes per un presumpte delicte contra el medi ambient perquè entenen que la decisió de l’ACA “atempta contra la biodiversitat”.

La decisió d’establir els canals mínims es va aprovar el 16 de gener. En concret, els nous cabals d’emergència estableixen una reducció aplicada del 94 % del cabal del riu Llobregat des de Sant Joan Despí (Baix Llobregat) fins la desembocadura (un total de 14 quilòmetres); una reducció del 89 % al riu Ter des del Pasteral (Selva) fins a la desembocadura (un total de 67 quilòmetres); i del 96 % al Riu Muga des del Pont de Molins (Alt Empordà) fins a la desembocadura (un total de 19 quilòmetres).

L’objectiu és augmentar la disponibilitat d’aigua per a l’ús de la població en una situació d’extrema sequera. El president de l’entitat a Catalunya, Joan Vàzquez, ha explicat avui en roda de premsa les recomanacions de l’ACA són incompatible amb el compromís del Govern de mantenir la vida piscícola i la vegetació de les àrees afectades. I ha recordat que els tres rius passen per espais de la Xarxa Natura i que, per tant, estan protegits. “No hi ha cap precedent a la història hidrogràfica del país en què ningú s’hagi atrevit a aplicar aquestes reduccions”, ha alertat Vàzquez .

EdC ha recordat que la directiva d’aigües vigent considera “prioritaris” els cabals ecològics sobre la resta d’usos, i ha lamentat que en els diferents cicles de planificació i especialment en els plans de sequera, “es prioritzin els usos per davant dels cabals ecològics”. En aquesta mateixa línia, ha recordat que abans d’actuar sobre els rius els estats estan obligats a aplicar tots els plans i reduccions previstos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Les assignatures pendents

Girona
Societat

“La gent se’m queda mirant fixament”

Badalona
comerç

Més facilitats als xinesos perquè comprin

Barcelona
Vallfogona de ripollès/ Planoles

Porta a porta dels alumnes per fomentar l’estalvi d’aigua

Vallfogona/ Planoles
Olot

La Garrotxa vol aprendre de la mobilitat de Pontevedra

Olot
Administracions

El Suprem obliga el Prat a treure aparcament de la platja

El Prat de Llobregat
societat

Nou pas per a la construcció de l’institut Cal Maiol

barcelona
Bisharo Ali Hussein
Activista dels drets humans feminista

“Els homes volen controlar la sexualitat i el cos de la dona”

Girona

CADERSEM passa a formar part del GRUP E-COORDINA