Societat

La importància de la mirada

L’Ajuntament de Girona amplia a entitats veïnals, culturals i esportives les sessions de formació amb perspectiva de gènere i LGTBI

L’equip d’Igualtat obre l’àmbit d’actuació més enllà del punt lila, en una ciutat amb quatre incidents contra el col·lectiu el 2023

Hi ha dos processos penals oberts per incidents l’any passat a la demarcació de Girona

L’Observatori contra l’LGTBI-fòbia de Catalunya va registrar l’any passat 302 incidències al país, 11 de les quals a les comarques gironines (el 3,64% del total). Quatre dels 11 incidents van tenir lloc a Girona, on l’Ajuntament fa sessions de formació amb perspectiva de gènere i LGTBI a entitats esportives, culturals, de lleure i a entitats veïnals per trencar estereotips. “La intenció és posar fi al marc mental que les violències tenen lloc de nit en espais foscos”, assenyala la tècnica municipal Mariona Salvador.

L’equip de polítiques de gènere i per a lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals (LGTBI) considera que cal “deslocalitzar i destemporalitzar” activitats com ara el punt lila, un punt d’atenció per a víctimes d’agressions sexuals a les barraques de Sant Narcís. L’any passat, hi va haver una sessió de formació prèvia a la festa major per a 30 persones de les 19 entitats de la comissió de la Copa per prevenir violències masclistes i LGTBI-fòbiques. La majoria de les agressions provenen –explica Salvador– de la llar i de l’entorn. Per això, el treball de l’equip de l’Ajuntament, format per tres persones, és desvincular l’oci nocturn de les violències: “La violència no entén ni de sexe ni d’edat.”

“Remoure consciències”

En l’estratègia per acompanyar la ciutadania a fer “un canvi de mirada i remoure consciències”, el personal municipal va als barris a fer les sessions de formació. Una de les entitats que hi han pres part és l’associació de veïns de Sant Narcís. Abans de la festa major del barri, al mes de juny, integrants de l’associació, incloent-hi la comissió de festes, i monitors i monitores del casal La Patuleia i de l’Esplai van participar en una sessió de gairebé dues hores amb tècniques de l’Ajuntament, el 25 de maig. Personal municipal també es va reunir amb associacions de Palau-sacosta, Pla de Palau-Sant Pau, Fontajau i Pont Major.

Ariadna Delgado, membre de la comissió de festes de Sant Narcís, destaca la utilitat del taller i el fet que hi hagués gent de totes les edats. Explica que van rebre formació del protocol que s’ha de seguir en cas d’alguna incidència durant la festa; per exemple, assenyala la importància que hi hagi una persona responsable que acompanyi la hipotètica víctima fins que arribin els serveis d’emergència i la policia. Durant la sessió, van rebre formació sobre la definició d’identitat de gènere o sexualitats, o tipus de violències de gènere i si tenen lloc a casa, en activitats populars o a la feina.

La comissió de festes de Sant Narcís va repartir material informatiu durant la festa a la mateixa barra del bar. Delgado afirma: “El nostre ideal de punt lila seria que vingués personal amb formació específica que pogués fer divulgació activament durant la festa i que es dediqués exclusivament al punt lila.”

Aquest mes i el mes que ve, personal de l’Ajuntament farà sessions en centres educatius. L’11 d’abril, n’hi ha una de prevista amb entitats esportives i el 18 d’abril, una altra amb professorat del centre d’arts escèniques El Galliner. Amb actors i actrius de 15 a 18 anys ja hi va haver una sessió sobre violències de gènere i el col·lectiu LGTBI el 17 de novembre, recorda el director d’El Galliner, Isidre Hernández. En un espai on l’alumnat “es pot sentir molt lliure” –diu Hernández–, aquell dia els alumnes van debatre sobre transgènere o transsexualitat. Pel director, “una formació d’aquest tipus els ajuda a obrir la ment, a ser conscients del que està passant. Les paraules defineixen el que ja viuen en els instituts o a les seves relacions: tot és normal”. El consistori també s’ha reunit amb la Fundació Tresc i entitats de salut mental.

Cada any, en col·laboració amb Òmnium Cultural Gironès, els alumnes d’El Galliner fan una obra al Teatre Municipal per a l’alumnat de secundària. Per al març del 2025, en prepararan una “sobre la violència cap al col·lectiu LGTBI i el que això desprèn”. El proper 5 de març –a les 10.30 h i a les 12 h–, representen Pedra, paper, pistola, sobre els nens soldat.

El punt lila familiar

Amb l’ànim de deslocalitzar la formació en prevenció, el 2023 es va estrenar el punt lila familiar, que va consistir a fer dinàmiques sobre diversitat de famílies o de cossos en el concert de la Copeta al matí i en el concert de la tarda al parc del Migdia, l’1 de novembre. El dia 5, també al parc del Migdia, hi va haver el punt lila familiar durant la trobada gegantera.

L’Ajuntament també ofereix el servei d’atenció integral a la diversitat afectivosexual i de gènere de Girona (SAI) al centre cívic Barri Vell els dimecres al matí i al Centre Jove de Salut (plaça Sant Pere) els dijous a la tarda.

Amb dades del 2022, a l’Estat espanyol un de cada quatre crims d’odi van anar dirigits contra persones del col·lectiu LGTBI. Ho exposa l’eurodiputada Diana Riba, que és a la comissió de Drets de les Dones i Igualtat de Gènere del Parlament Europeu. Riba fa esment de l’informe de l’organització ILGA (Associació Internacional de Lesbianes, Gais, Bisexuals, Trans i Intersexe) en un article a l’informe L’estat de l’LGTBI-fòbia a Catalunya 2022, que va elaborar l’Observatori contra l’Homofòbia de Catalunya.

Com dèiem al principi, l’any passat hi va haver 11 incidències per LGTBI-fòbia a les comarques gironines. Dues van ser a Olot i una a Cassà de la Selva, Platja d’Aro, Salt, Sant Joan de les Abadesses i Verges. De les incidències, hi ha dos processos penals oberts per una agressió LGTBI-fòbica i una d’homòfoba. Els incidents inclouen danys en un mural LGTBI, insults i amenaces, burles d’uns guàrdies de seguretat en unes jornades esportives i discriminació, al vestidor d’una piscina municipal, a un home trans.

LES FRASES

Hem de desvincular l’oci nocturn de les violències. La majoria passen en espais privats de la llar i l’entorn
Mariona Salvador
tècnica d’igualtat i justícia social de l’ajuntament de girona

LA XIFRA

El taller va ser enriquidor: hi havia gent de totes les edats. Vam conèixer el protocol a seguir
Ariadna Delgado
Membre de la comissió de festes de l’associació de veïns de sant Narcís
La sessió [a alumnes de 15 a 18 anys] ajuda a obrir la ment, a ser conscients del que passa. Ells ja ho veuen: tot és normal
Isidre Hernández
DIRECTOR Del centre d’arts escèniques EL gALLINER
11
incidències
hi va haver el 2023 a la demarcació de Girona per LGTBI-fòbia. N’hi va haver dues a Olot i una a Sant Joan de les Abadesses i a Cassà.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Figueres s’aboca a les Fires i Festes de la Santa Creu

FIGUERES

Colau acusa el PSOE d’haver tolerat el ‘lawfare’ que ara pateix

barcelona
SOCIETAT

El barri gironí del Pont Major, un dels ‘Barris amb Futur’ de la Generalitat

girona
societat

Oposicions per cobrir 9.344 vacants de docent

barcelona
seguretat

Busquen un ganivet perdut a la cuina de Quatre Camins

barcelona
societat

Alerta per inundacions fins demà al matí

barcelona
enogastronomia

Els caves de Guarda Superior, al marge de les mesures extraordinàries per la sequera

Barcelona/TIANA
energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins