Societat

sequera

Desdoblaran la canonada que perd aigua a dojo entre Cardedeu i Barcelona

Actualment es perden 225.000 litres diaris, la majoria a Badalona

L’obra costarà 36 milions i no s’enllestirà fins l’agost del 2026

L’Ens d’Abastament d’Aigua Ter-Llobregat (ATL) desdoblarà la canonada que connecta la planta potabilitzadora de Cardedeu amb Barcelona, i que distribueix a zones com el Barcelonès o el Vallès. L’obra costarà uns 36 milions d’euros i permetrà solucionar el dèficit de la infraestructura actual, que fa dècades que s’arrossega. La canonada té uns 3 metres de diàmetre i perd grans quantitats d’aigua en el seu traçat, amb estimacions que apunten a un malbaratament de 225.000 litres diaris, 185.000 dels quals dins el terme municipal de Badalona.

L’obra la finançarà ATL, començarà al setembre i s’allargarà durant gairebé un any, fins l’agost de 2026, moment en què es valorarà com cal abordar la reparació de l’antiga canonada.

La planta potabilitzadora de Cardedeu rep aigua del curs procedent dels pantans de Sau i Suqueda, així com de la dessalinitzadora de la Tordera, mesclant-la i tractant-la per emmagatzemar-la en dipòsits llestos per a la seva distribució i consum. La canonada actual la connecta amb el centre de Trinitat, a Barcelona, des de 1966 i serveix per distribuir aigua a l’entorn de la capital catalana.

La canonada es va sotmetre a reparacions en tres trams entre 2003 i 2009, deixant-ne un quart de penjat per mancances d’inversió. Ara, en ple context per sequera i amb fuites importants a Santa Coloma de Gramenet però sobretot a Badalona, s’opta per reprendre el pla de millora. Per a reparar-la, però, cal aturar-la totalment perquè no hi passi aigua, motiu pel qual s’ha optat per desdoblar-la i analitzar, un cop feta aquesta obra, què fer amb la canonada que actualment està en funcionament.

“Per la canonada hi passen uns 40.000 litres d’aigua per segon i amb les fuites en perdem dos, sembla molt però en realitat és molt poc”, destacat el director de l’Ens d’Abastament, David Vila, en declaracions recollides per l’ACN.

Efectes col·laterals

L’obra transcorrerà en un traçat de 6,5 quilòmetres paral·lel al riu Besòs pel marge esquerre, creuant Santa Coloma, Montcada i Sant Fost de Campsentelles. “Ens trinxaran el voltant del riu, però són obres que s’han de fer”, destaca l’alcalde de Montcada, Bartolo Egea.

L’alcaldessa de Santa Coloma, Núria Parlon, celebra l’anunci perquè al municipi s’hi perden entre 70.000 i 75.000 litres diaris a la zona del parc de les Oliveres: “Estem a l’espera per saber com podem col·laborar els ajuntaments perquè hi hagi menys problemes en les obres”, ha detallat.

La fuita més gran, però, fa 30 anys que dura i és a Badalona, on l’ajuntament ha intentat recuperar part de l’aigua que es perd per la neteja de carrers o el reg de zones verdes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat

GIRONA

Busquen fons de l’Estat per pagar les sentències del personal

girona
La crònica

Els triangles que dibuixaria Maria Antònia Canals

BADALONA

Mig centenar d’usuaris de Can Bofí Vell de Badalona, condemnats a tornar al carrer

BADALONA

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva