Societat

SOCIETAT

FGC restaura un vehicle de l’icònic ‘carrilet’que unia Barcelona i Manresa

Com si fos nou de trinca. Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) ha restaurat un dels trens icònics que van circular durant la segona meitat del segle XX per la línia Llobregat-Anoia, coneguda popularment com a ‘carrilet’. Es tracta de l’automotor elèctric CGFC 5105, pertanyent a la sèrie 5000, que va donar servei entre Barcelona i Manresa entre els anys 1960 i 1999. La unitat restaurada és l’única peça de la sèrie 5000 que es conserva actualment a Catalunya.

Un cop restaurat, Ferrocarrils l’ha incorporat a l’Espai de la Via Mètrica, situat al costat de l’estació de Martorell Central d’FGC. La peça completa la col·lecció de trens històrics que hi ha preservats en aquest espai, inaugurat el març de l’any passat. S’hi exposen la majoria dels vehicles històrics de la línia Llobregat-Anoia de Ferrocarrils, una vintena en total.

El president d’FGC, Toni Segarra i Barreto, destaca que l’actuació forma part de l’Estratègia de patrimoni històric aprovada l’any 2021 per Ferrocarrils “amb l’objectiu de fer pedagogia i garantir la preservació de tot el material històric de Ferrocarrils”. Tal com afegeix, “és tan important preservar la història com també fer-la accessible a la ciutadania i, especialment, als joves i infants”. “Amb iniciatives com el Tren de l’Ensenyament i les visites a l’Espai de la Via Mètrica, fem que s’apropin i apreciïn encara més aquest mitjà de transport i que, per tant, n’esdevinguin usuaris”, assenyala. L’automotor elèctric CFGC 5105, que va ser conegut amb el nom de ‘Naval’, va ser construït a finals dels anys 50 per la Sociedad Española de Construcción Naval i la Constructora Nacional de Maquinaria Eléctrica, amb l’objectiu de renovar el material dels ferrocarrils suburbans de via estreta. El compartiment de viatgers és únic, amb 56 seients fixos encoixinats, separats per dues plataformes d’accés, amb portes laterals d’accionament pneumàtic. Podia anar a una velocitat màxima de 70 km/h.

En el cas de l’automotor CFGC 5105, va ser construït l’any 1959 i va ser adquirit l’any 1968 al ministeri d’Obres Públiques. L’any 1973 es va posar en circulació a la línia del ‘carrilet’, concretament al servei suburbà entre Barcelona i Martorell i al servei de rodalia entre Barcelona i Manresa. L’any 1999 tota la sèrie 5000 va ser retirada del servei per l’arribada de les noves unitats de tren 213. Posteriorment, la sèrie va ser desballestada, amb l’excepció de l’automotor 5105, que va ser catalogat com a material històric i preservat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat

GIRONA

Busquen fons de l’Estat per pagar les sentències del personal

girona
La crònica

Els triangles que dibuixaria Maria Antònia Canals

BADALONA

Mig centenar d’usuaris de Can Bofí Vell de Badalona, condemnats a tornar al carrer

BADALONA

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva