Societat

Els hotelers compren una dessaladora mòbil per omplir piscines

Destinaran l’excedent a garantir l’aigua de boca en plena temporada turística

Els hotelers de Lloret de Mar compraran una dessaladora mòbil per omplir piscines i destinar l’excedent a garantir l’aigua de boca en plena temporada turística. Segons informa l’ACN, costarà 1,5 milions d’euros que assumirà el sector, s’instal·larà en un extrem de la platja i es preveu que estigui en funcionament al maig. 

Tindrà capacitat per tractar fins a 50 metres cúbics d’aigua de mar per hora i, segons subratlla el president del Gremi d’Hostaleria de Lloret, Enric Dotras, la intenció és que aquest model es pugui “replicar a d’altres punts de la Costa Brava”. Precisament, l’empresariat gironí ha defensat que s’estan “fent els deures” amb la sequera i reclama no llançar missatges que puguin “espantar” els turistes. “Hem fet càlculs i ho hem dividit entre els llits que suma cadascun per saber què pertoca”, ha concretat Dotras. En total, el gremi representa el 95% dels allotjaments turístics que hi ha a Lloret de Mar i es tracten d'uns 120 establiments que sumen més de 40.000 places (de les quals, 30.000 són hoteleres, 5.000 més de càmpings i la resta, d’apartaments).  “Tenim clar que pagar la dessaladora és voluntari, però d’entrada calculem que el 80% dels agremiats hi estarà a favor i esperem arribar al 100%”, remarca Dotras.

L’empresa que instal·larà la dessaladora mòbil és valenciana. De fet, és la mateixa que en va portar una altra al Port de la Selva per garantir l’aigua a la població. En el cas de Lloret, inicialment la dessaladora es posarà en un extrem de la Platja Gran i captarà l’aigua de mar directament d’un pou natural que hi ha a la sorra amb la qual cosa, es garanteix que ja hi ha un cert filtratge de les partícules. 

En total, la dessaladora mòbil tindrà capacitat per tractar 50.000 litres/hora. Segons explica el president del gremi, el sector calcula que en caldran menys de 10.000 per omplir les piscines. “Cada metre cúbic d’aigua dessalada se servirà als clients a través de camions cisterna”, assegura Dotras, que també afegeix se’n podran beneficiar particulars o bé empreses (com parcs aquàtics). A més de la que es faci servir per omplir piscines, l’excedent permetrà garantir l’aigua de boca al municipi de Lloret de Mar.

L'ACA desconeix el projecte

Per la seva banda, l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) assegura que desconeix el projecte de la dessalinitzadora dels hotelers de Lloret. Tot i que els empresaris han anunciat la iniciativa aquest dijous en una roda de premsa a Girona, l'ACA afirma que no n'estava al cas i per tant, es remet a les restriccions vigents que preveu el pla de sequera. En aquest sentit, recorden que en la situació d'emergència actual no es poden omplir ni reomplir les piscines amb aigua potable sempre i quan sigui per a un ús lúdic. Malgrat tot, eviten valorar la proposta i fonts de l'ACA han assegurat que si els presenten el projecte podrien estudiar la viabilitat de la proposta.

De fet, el pla de sequera actual preveu que en fase d'emergència estigui totalment prohibit utilitzar aigua per a omplir i reomplir piscines, sempre i quan no tinguin una finalitat esportiva o terapèutica. També exclou de la restricció aquelles piscines que utilitzin aigua de mar però que no tinguin una sortida a la xarxa pública d'aigua. El motiu és que la salinitat podria malmetre el clavegueram. 

Tot i així, el pla no contempla cap escenari similar al que es planteja per part dels hotelers. Per aquest motiu, l'ACA ha refusat pronunciar-se sobre aquesta proposta fins que no la conegui al detall i es remet a les restriccions vigents. A partir d'aquí, obren la porta a estudiar quin encaix pot tenir dins del pla de sequera vigent una vegada conegui la iniciativa formalment.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Èxit de la caminada per demanar l’alto al foc a Gaza

Barcelona
infraestructures

Territori licita les obres de rehabilitació del pont de Sant Francesc a Manresa

Manresa
medi ambient

Iniciativa per reduir l’impacte en el medi de curses de muntanya

barcelona
tecnologia

Test a dos sistemes de recàrrega de cotxe elèctric

barcelona
religió

Últims dies de l’exposició sobre la ‘Visita Espiritual a la Mare de Déu de Montserrat’ de Torras i Bages

Montserrat
turisme

El turisme actiu i d’esports d’aventura a Lleida vol superar els 800.0000 activitats contractades

llavorsí
ensenyament

La preinscripció a escoles de música de Barcelona, a punt

barcelona
societat

Desactivada l’alerta per inundacions

barcelona

S’entrega la 58a edició dels Premis Literaris

cassà de la selva