Societat

PEPITA PERICH

DIRECTORA GERENT DE LA FUNDACIÓ RAMON NOGUERA

“El treball esdevé un mitjà de socialització”

“Creiem molt en el procés dels discapacitats intel·lectuals per incorporar-se a una feina”

“Quan treballen, se senten realitzats”

Des del 1987.
Pepita Perich és graduada en tècniques mercantils i administratives. Postgrau en direcció i administració d’entitats del tercer sector social. També és membre de diferents consells assessors d’entitats gironines de l’àmbit empresarial, universitari i esportiu. És la directora gerent del Grup Fundació Ramon Noguera, amb seu a Girona, des de l’any 1987.
Conferència col·loqui ‘Cap a la inclusió social en l’àmbit laboral’. Dimecres, dia 28 de febrer, a les 10 h, al CaixaForum Girona. Reserva el teu lloc a enclaudefutur@elpuntavui.cat. Aforament limitat.

Pepita Perich és la persona que està al capdavant de la Fundació Ramon Noguera, entitat que, entre altres projectes del tercer sector, dona feina a persones amb discapacitat intel·lectual.

A quantes persones amb discapacitat intel·lectual donen feina?
A més de 220 persones a través del nostre centre especial de treball, en àrees com ara el rentat de cotxes, els serveis de jardinera, neteja d’empreses o en l’àmbit de la restauració al restaurant de La Rosaleda. Els fem un acompanyament perquè trobin una oportunitat de treball a través dels nostres itineraris i en funció de la voluntat i la competència de cadascuna. És una opció per a les persones amb menys possibilitats d’accedir a un treball ordinari. A part de l’ocupació directa que donem, també fem acompanyament a 40 persones que treballen a l’empresa ordinària i que prèviament han passat per la nostra formació i pel nostre procés d’itineraris.
És a dir que proporcionen treballadors a empreses externes?
Intentem detectar com els nostres perfils poden encaixar en les empreses i els proporcionem persones que poden fer una feina adaptada a les seves condicions. Les empreses les contracten i nosaltres hi fem un suport, perquè aquest treballador necessita no només ajut per adquirir competències professionals, sinó també un acompanyament social. Som facilitadors i continuem donant suport al treballador un cop és a dintre d’una empresa.
Quin és el perfil d’aquestes persones?
D’entrada, tenen un reconeixement oficial de discapacitat, però poden entrar en un entorn de mercat de treball protegit. Són perfils tremendament diversos. En general, cal treballar molt les seves habilitats i rutines per inculcar-los, per exemple, que arribin a l’hora al seu lloc de feina o que es relacionin bé amb els companys. Creiem molt en el procés d’aquestes persones perquè, al cap i a la fi, tots tenim les nostres pròpies mancances i virtuts.
Hi ha sensibilitat de l’empresa privada cap a aquest col·lectiu?
Jo diria que sí. Nosaltres estem molt arrelats al territori. Treballem braç a braç amb el teixit empresarial i participem en els fòrums i les agrupacions empresarials. L’aposta de les empreses per col·laborar és clara, tot i que aquesta responsabilitat no els toca al cent per cent. No sé fins a quin punt són les empreses les que han de solucionar determinats aspectes socials. Però és cert que ens obren les portes més enllà del 2% a què estan obligades les empreses de més de 50 treballadors. Tenen una mirada col·laboradora, però la responsabilitat és de tots.
En aquest sentit, en quin punt es troba el model d’inclusió laboral a Catalunya?
Crec que és un model avançat que creu en la possibilitat d’aquestes persones. Hi ha més de 200 entitats solvents com la nostra repartides per tot el territori que han fet una aposta important per atendre les persones amb discapacitat.
Com reaccionen aquestes persones quan fan la seva feina?
Se senten realitzades, perquè poden demostrar que serveixen per a allò i que aporten un valor a la societat. A més, més enllà dels ingressos que els proporciona, els suposa un benefici quant a les relacions socials. Moltes tenen un entorn social limitat al nucli familiar. La feina els fa visibles cap als seus companys i cap als clients. Per exemple, algú que fa o serveix un cafè pot veure la satisfacció del client. D’aquesta manera, el treball esdevé un mitjà de socialització.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Figueres s’aboca a les Fires i Festes de la Santa Creu

FIGUERES

Colau acusa el PSOE d’haver tolerat el ‘lawfare’ que ara pateix

barcelona
SOCIETAT

El barri gironí del Pont Major, un dels ‘Barris amb Futur’ de la Generalitat

girona
societat

Oposicions per cobrir 9.344 vacants de docent

barcelona
seguretat

Busquen un ganivet perdut a la cuina de Quatre Camins

barcelona
societat

Alerta per inundacions fins demà al matí

barcelona
enogastronomia

Els caves de Guarda Superior, al marge de les mesures extraordinàries per la sequera

Barcelona/TIANA
energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins