Societat

Els pagesos tornen a tallar l’AP-7 en una protesta “indefinida”

Nou tall a l’AP-7 i l’N-II per part dels pagesos gironins. La protesta ha començat a mitjanit amb una marxa lenta. Tot i que estava convocada per a les vuit del matí, els tractors han tallat les dues vies al mateix punt que fa 15 dies de matinada per “evitar” que es repetissin les situacions de tensió viscudes amb els Mossos d’Esquadra a la darrera protesta, segons informa l’Agència Catalana de Notícies. Al mig de l’N-II hi han llençat arbres i a l’autopista hi ha pujat els tractors i han muntat barricades.

El tall ha deixat diversos vehicles i camions atrapats. Els concentrats han deixat sortir els turismes i han deixat els camions “aïllats”. Un cop revisats els combois, han detectat uns sis camions que duien productes procedents del Marroc i han buidat la càrrega en senyal de protesta. La voluntat és donar part de la fruita i la verdura al Banc dels Aliment, que “segur que ho rebran amb els braços oberts”, segona ha explicat el membre de Revolta Pagesa i d’Unió de Pagesos, Jordi Ginebreda, que també ha dit que la voluntat és mantenir el tall de forma indefinida. “La intenció aquesta vegada és no marxar. Fa quinze dies ens van prometre coses que no s’estan complint i ens estan donant llargues”, ha dit. Està previst que a mig matí els convocats anunciïn les reivindicacions que són “inamovibles”. “No pararem fins a tenir resultats”, assegura Unió de Pagesos .

Talls arreu

De matinada, els pagesos gironins han tallat l’AP-7 i l’N-II a Pontós, a l’Alt Empordà. Els manifestants han bloquejat aquest l’A-2 a Soses i Tàrrega, en els dos sentits, i també el pas fronterer del Coll d’Ares, on plantegen mobilitzar-se amb pagesos de l’estat francès. També està tallada la N-240 a Almacelles.

Cap a les onze del matí, però els pagesos gironins han obert pas i han deixat sortir els camions que des d’aquesta matinada estaven atrapats al tall de l’AP-7 a Pontós. han habilitat un carril i han deixat circular desenes de transportistes que han hagut de fer nit a la carretera sorpresos per la protesta, tot i que el tall es manté.

Alguns dels conductors que han quedat atrapats, com l’Ovidiu i en Francisco, diuen que entenen les protestes del sector. “Entenem la protesta perquè ens inclou a nosaltres, però nosaltres quina culpa tenim? Que entorpeixin però no arribar a l’extrem de tallar la carretera”, manifestava en Francisco minuts abans que obrissin pas als camions atrapats.

Per altra banda, Jordi Juanola és un pagès i ramader de Rocabruna que està al Coll d’Ares, també tallat des d’aquest matí. “Els canvis s’han de forçar ja, ens han portat a una situació límit”, avisa. Segons ha explicat a l’ACN, amb les seves últimes mobilitzacions han percebut un canvi en la consciència col·lectiva cap a ells. “Potser d’ara endavant no ens haurem de mobilitzar els pagesos sols, sinó que serà la societat catalana qui pressioni la conselleria perquè es mogui”, ha dit.

Un altre dels pagesos que s’ha sumat a la protesta a Coll d’Ares és en Joan Miret, de Llanars. Diu que durant molt temps l’únic que han aconseguit de les reunions amb les administracions són “galledes de fum” que, un cop arribes a casa, es converteixen en “galledes buides”. Per això, reclamen “acords en ferm”. “O s’hi posen de veritat o anirem tallant carreteres perquè és l’única manera que tenim de fer-nos escoltar”, avisa aquest pagès, que també creu que és important que la societat civil “obri els ulls” i es posi al costat del primer sector.

Els pagesos ripollesos reclamen, entre d’altres, mesures “efectives” per pal·liar els efectes de la sequera; una reducció de la burocràcia; mesures de gestió i control dels danys que provoca la fauna salvatge; i també una PAC “orientada al foment de la pagesia europea i a la sobirania alimentària”. “No pot ser que tot sigui fum, fum fum, i no rebem res”, lamenta Enric Cabana.

Els pagesos concentrats al Coll d’Ares asseguren que mantindran la mobilització almenys fins que sàpiguen com ha anat la reunió d’aquesta tarda amb la conselleria. “Estem forts i valents per aguantar el que calgui”, avisen. De fet, asseguren que hi ha unes “exigències bàsiques” i, si no es compleixen, “no marxaran”.

Suport de la Catalunya Nord

El tall del Coll d’Ares d’aquest dimarts ha comptat també, com en d’altres ocasions, amb el suport dels pagesos de la Catalunya Nord. En Sebastià és ramader del Vallespir i ha decidit acudir al tall de carretera juntament amb els seus companys de professió del Ripollès. “És molt important ser aquí avui per solidaritat perquè nosaltres també som catalans”, ha explicat. De fet, ha dit que la manera de treballar d’uns i altres és molt similar, ja que tots fan agricultura i ramaderia de muntanya. “Els problemes que tenim a França són els mateixos que hi ha a Catalunya”, explica, tot afegint que veu molt important que la ciutadania “prengui consciència de la importància de l’agricultura” perquè, segons ell, “sense agricultura no hi ha res”.

Malgrat que el tall no ha tingut gaire afectació en els camions, algun transportista sí que s’ha quedat atrapat sense poder passar el Coll d’Ares. És el cas de l’Olivier, un transportista que anava de camí a Marsella. Ha decidit anar pel Coll d’Ares per evitar passar pel Pertús pensant-se que no hi hauria cap protesta i s’ha trobat la carretera tallada. Amb tot, Olivier es mostra comprensiu amb les protestes dels pagesos i les considera “legítimes”.

El Servei Català de Trànsit va informant de les carreteres tallades.

Dinar i concert

Els pagesos gironins han dinat arròs de Pals. Amb una cassola de grans dimensions, han cuinat uns 65 quilos d’arròs de Pals i 10 de sèpia per a unes 650 persones. Després de dinar s’ha convocat una assemblea per explicar als concentrats si s’han aconseguit els compromisos que demanen per millorar la situació del sector. Si no s’aconsegueixen, el tall es mantindrà.

A la tarda es preveuen diversos actes com els concerts de Diversiones i Pelukass. I ja tenen previst el sopar: carn a la brasa.

De moment preveuen la convocatòria indefinida. Almenys, a l’espera de com evolucioni la nova reunió prevista per aquest migdia amb la conselleria d’Acció Climàtica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Oposicions per cobrir 9.344 vacants de docent

barcelona
seguretat

Busquen un ganivet perdut a la cuina de Quatre Camins

barcelona
societat

Alerta per inundacions fins demà al matí

barcelona
enogastronomia

Els caves de Guarda Superior, al marge de les mesures extraordinàries per la sequera

Barcelona/TIANA
energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins
societat

El numero 02219, primer premi de la Grossa de Sant Jordi

Barcelona

Flors i Violes de Palafrugell encara el tram final

palafrugell
Guerra a gaza

La pluja no aturarà el ‘Pelegrinatge per l’alto el foc a Gaza’

Barcelona