Societat

El moviment veïnal del Vallès amenaça amb mobilitzar-se per l’amiant

Envien cartes al president Aragonès i al conseller de Salut perquè en 15 dies els doni informació fidedigne sobre la situació a cada municipi i els presenti un full de ruta per retirar-lo

La Coordinadora del Moviment Veïnal del Vallès Occidental, que aplega les federacions de municipis com Sabadell, Terrassa, Cerdanyola del Vallès, Badia del Vallès, Sant Quirze del Vallès , Santa Perpètua de Mogoda o Sentmenat, s’ha plantat avui i amenaça amb començar a organitzar mobilitzacions si en 15 dies el govern català no els informa sobre la situació “fidedigne” de la presència del fibrociment a cada municipi i presenta un full de ruta, amb dotació pressupostària concreta per retirar-lo.

Enviaran cartes al president de la Generalitat, Pere Aragonès , i al conseller de Salut, Manel Balcells –també als alcaldes– exposant-los les seves reivindicacions i perquè explicitin abans de dues setmanes com pensen retirar-lo en compliment de les directriu europea que ho fixa pel 2032 tenint en compte que no s’ha acabat el cens municipal previst per llei durant el 2023. Lamenten que totes les administracions van tard, es poden perdre ajudes econòmiques europees i, en el cas de Catalunya, encara no està ni aprovada la Llei per a la gestió i la retirada de l’amiant de Catalunya, en fase de tramitació.

L’amiant és un material utilitzat sobretot en la construcció, i prohibit des del 2002, que quan es degrada desprèn unes fibres microscòpiques que si es respiren durant dècades respiren poden provocar malalties pulmonars mortals con l’asbestosi, el càncer de pleura i el mesoteliioma.

Els representants veïnals han llegit el contingut de la carta que han enviat i que consta de set punts i en la que asseguren que l’Organització Mundial de la Salut (OMS) xifra en 125 milions de persones exposades a l’amiant que ja ha provocat unes 100.000 morts per càncer de pulmó i vaticina que arribaran al mig milió només a la Unió Europea el 2030. Les úniques dades comarcal que tenen són de Cerdanyola, on es detecta un malalt cada setmana. Asseguren, a més, que “no és cert que el perill es limiti a la manipulació” del material, sinó que es perillós quan es degrada i es descompon també per les condicions climatològiques. El president veïnal de Sabadell i membre de la coordinador, Manuel Navàs, posa èmfasi en els pocs recursos econòmics que s’estan destinant per retirar-lo posant l’exemple de França: “Per retirar-lo del museu Pompidou hi van destinar 12 milions i per treure’l de tots els edificis de Badia, només uns 4,5 milions”.

Aturat a Badia

Precisament a Badia es l’únic municipi on s’ha fet un mapatge de la presència de l’amiant en els blocs construïts durant el desarrolismo finançant per l’associació de veïns i l’Ajuntament i creant una comissió específica fa vuit anys, farts d’esperar que les administracions hi posessin mà. Ara, però denuncien que encara no s’han començat els treballs per retirar 13 tones d’amiant i està paralitzat per “la burocràcia i el desconeixement i la negligència d’Ajuntament i Generalitat”, assegura el president veïnal, Juan José López, quan el procés hauria d’estar acabat l’any que ve. Els canvis en el sistema de retirada, ja que dues licitacions han quedat desertes per manca d’empreses amb experiència prèvia, han provocat aquests retards. López explica que el dia 12 tenen una reunió amb el director de l’Agència de Residus de Catalunya, Isaac Paraire, i segons com es desenvolupi seran els primers a sortir al carrer per manifestar-se.

Comissions als municipis

La coordinadora veïnal demana que l’exemple de la creació d’una comissió de l’amiant de Badia s’estengui a tots els municipis amb representants polítics i societat civil. Les defensen com un mecanisme per fer un cens acurat de l’amiant, començant pels edificis públics, el privats de concurrència pública, les empreses i, finalment, els privats. Navàs ha posat en dubte que fer-ho només amb drons sigui realment efectiu. I, als alcaldes i Ajuntaments afectats els veïns els demanen que “deixin de fer la vista grossa i de posar-se de perfil” perquè està en joc la vida de les persones. El darrer missatge de Navas dirigit als polítics de totes les administracions és prou contundent: “Si no saben com fer-ho, que pleguin”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins
societat

El numero 02219, primer premi de la Grossa de Sant Jordi

Barcelona

Flors i Violes de Palafrugell encara el tram final

palafrugell
Guerra a gaza

La pluja no aturarà el ‘Pelegrinatge per l’alto el foc a Gaza’

Barcelona
enogastronomia

Els millors vins de les terres de Lleida, el 4 de maig a Artesa

Artesa de Segre
infraestructures

Més carrers amb plataforma única tot i el revés judicial de Borrell

barcelona

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat

GIRONA

Busquen fons de l’Estat per pagar les sentències del personal

girona