Societat

Entra en funcionament el pàrquing regulat del pantà de Sau

Sorpresa i acceptació en el primer dia de pagament de l’aparcament, una mesura que durarà fins el 28 d’abril

Avui ha entrat en vigor el pagament del pàrquing del pantà de Sau, una mesura que ha pres el Consorci de l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona per regular l’alta afluència de visitants, atrets pel baix nivell d’aigua de l’embassament. La sequera que ha tret al descobert construccions habitualment submergides.

Els pocs visitants que s’han apropat avui al pantà han rebut la mesura amb sorpresa perquè no tenien constància de l’aplicació d’una tarifa, i amb acceptació alhora. Entenen que cal un sistema per restringir l’accés al pantà, que ha experimentat una explosió de visitants des del 2022. El Consorci de l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona ha avançat la mesura dues setmanes abans del que tenia previst per l’afluència de visitants. Això ha provocat que els vehicles arribin a saturar l’aparcament que hi ha habilitat, i que té 90 places, 70 per a cotxes, 2 per a usuaris amb mobilitat reduïda, i 20 per a motos. Normalment, la campanya arrenca coincidint amb Setmana Santa, perquè aquest any s’ha optat per ampliar la temporada. “Tenim molta gent saturant els aparcaments en cap de setmana, i hem habilitat un punt amb un parell informadors per gestionar l’aparcament”, ha explicat Sònia Llobet, directora de l’Espai Natural de Les Guilleries-Savassona, a l’ACN.

Des de l’any 2022 la situació és atípica a l’entorn de l’embassament. L’any passat es va prohibir el bany al pantà i el gruix d’activitats aquàtiques, un fet que ha generat que despunti el turisme de primavera i de tardor degut al nivell de l’aigua, i han canviat les dinàmiques habituals.

“El 2022 vam tenir-hi molta gent, sobretot el cap de setmana del 15 d’agost, que va arribar a col·lapsar l’aparcament”, recorda Llobet. Des de llavors, l’aparcament s’ha omplert cada cap de setmana i s’han desbordant les més de 90 places habilitades. “S’ha generat un sistema de rotacions. Abans la gent venia a passar el dia i ara venen molts a fer visites d’hora o hora i mitja, venen a l’entorn de l’església, fan unes fotos i marxen”, detalla. En total, cada dia hi poden arribarà passar més de 300 vehicles per l’aparcament, el triple de les places disponibles.

En les darreres setmanes s’ha pogut veure gran part de l’antic molí i fins i tot el pont que creuava els dos marges de l’antic riu a Sant Romà, però les pluges del darrer cap de setmana han fet créixer la làmina d’aigua lleugerament. Tot i això, molts que ja tenien previst visitar el pantà no s’ho han pensat dos cops. “No havíem fet gran reserva, no crèiem que hi hagués ningú per la pluja, però hem pagat el pàrquing a l’entrada”, explica en Miquel, de Sant Boi, que entén que es cobri per entrar. “Tot s’ha de mantenir i s’ha de posar límits a les coses, però potser cinc euros és massa”, valora. L’Enric, al seu torn, explica que “vam fer la reserva per l’aplicació, i entenc que per mantenir-ho i per esponjar l’espai està bé que cobrin”, segons recull l’ACN.

La mesura estarà vigent tots els caps de setmana fins el 28 d’abril i també festius, entre els quals dijous i divendres Sant i dilluns de Pasqua.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Les assignatures pendents

Girona
Societat

“La gent se’m queda mirant fixament”

Badalona
comerç

Més facilitats als xinesos perquè comprin

Barcelona
Vallfogona de ripollès/ Planoles

Porta a porta dels alumnes per fomentar l’estalvi d’aigua

Vallfogona/ Planoles
Olot

La Garrotxa vol aprendre de la mobilitat de Pontevedra

Olot
Administracions

El Suprem obliga el Prat a treure aparcament de la platja

El Prat de Llobregat
societat

Nou pas per a la construcció de l’institut Cal Maiol

barcelona
Bisharo Ali Hussein
Activista dels drets humans feminista

“Els homes volen controlar la sexualitat i el cos de la dona”

Girona

CADERSEM passa a formar part del GRUP E-COORDINA