Societat

Treball de recerca per difondre la tasca de disset dones blanenques de totes les èpoques

Alumnes de l’Oficina de Català de Blanes donen visibilitat i rescaten del possible oblit diverses dones blanenques de tots els àmbits i èpoques

En el marc del 8-M, diversos alumnes de les classes de català per adults de l’Oficina de Català de Blanes s’han proposat una fita en la línia de la commemoració internacional que ja porta molts dies vivint-se amb especial intensitat.

Amb el seu esforç, els i les alumnes han contribuït a organitzar una activitat que ha consistit en donar visibilitat, rescatar del possible oblit diverses dones blanenques de tots els àmbits i èpoques històriques. Més concretament, la iniciativa ha sorgit d’un grup d’alumnes del grup Elemental 2, arran que van visitar les dependències de l’Arxiu Municipal.

Durant la visita se’ls va esperonar a documentar-se per saber més coses sobre les dones de Blanes. Va ser així com, amb l’ajuda dels tècnics de l’Arxiu Municipal de l’Ajuntament de Blanes, els i les alumnes han elaborat uns pòsters que han servit de base per a una exposició física, així com per muntar un vídeo que s’ha estat difonent a través e les xarxes socials.

S’han elaborat un total de 17 pòsters amb un extracte biogràfic i fotografies de les protagonistes, que ajuden a fer difusió de la tasca que van desenvolupar i continuen fent en l’actualitat dones de totes les èpoques. Des de la vescomtessa Violant de Prades, al segle XV -que va fer construir la Font Gòtica-, fins a l’actualitat, al segle XXI. Hi ha pintores, actrius, escriptores i músiques fins a polítiques i dones que han conreat altres àmbits socials.

Les dones homenatjades són Angelina Montells (escriptora); Anna Barnés (fotògrafa); Esperança Ros (fotógraf); Maria Dolors Oms (alcaldessa i fundació Aspronis); Maria lluïsa Vidal (Pintora i feminista); Maria Teresa Bedós (pintora, dansaire i poeta); Maria Aladern (escriptora); Maria Castanyer (escriptora); Maria Ribas (departament de presidència Generalitat); Maria Rosa Vidal (música i pedagoga); Marta Grau (actriu); Marta Santa-Olalla Grau (artista); Mayte Vieta (artista), Montserrat Medalla (escriptora); Rachel Russell (dibuixant i aquarel·lista); Roser Atmetlla (escriptora) i Violant de Prades (vescomtessa)

Des de l’Oficina de Català s’ha remarcat que, amb la realització d’aquest treball, ha quedat demostrat que les classes de català no tan sols tenen per objectiu aprendre a parlar i escriure aquest idioma. Transcendeixen aquest objectiu principal per anar més enllà: involucrar l’alumnat amb d’altres aspectes culturals, històrics i socials de la població on viuen i conviuen.

L’exposició física d’aquests pòsters es va poder veure el passat divendres, durant la commemoració poètica itinerant amb motiu del 8M que es va fer davant l’Ajuntament de Blanes, a la plaça de davant la Biblioteca Comarcal, i a la plaça de la Mare de Déu del Vilar d’Els Pins. D’altra banda, també estan exposats a la Casa de la Cultura i a l’Escola SAFA –les seus dels cursos de català-, així com a la Biblioteca Comarcal, que els va començar a exposar el passat divendres, coincidint amb el Dia Internacional de les Dones, i que ho seguirà fent fins que acabi aquest mes de març.

.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Figueres s’aboca a les Fires i Festes de la Santa Creu

FIGUERES

Colau acusa el PSOE d’haver tolerat el ‘lawfare’ que ara pateix

barcelona
SOCIETAT

El barri gironí del Pont Major, un dels ‘Barris amb Futur’ de la Generalitat

girona
societat

Oposicions per cobrir 9.344 vacants de docent

barcelona
seguretat

Busquen un ganivet perdut a la cuina de Quatre Camins

barcelona
societat

Alerta per inundacions fins demà al matí

barcelona
enogastronomia

Els caves de Guarda Superior, al marge de les mesures extraordinàries per la sequera

Barcelona/TIANA
energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins