Societat

SOCIETAT

Fiança d’1,6 milions al president d’Efial arran de l’acusació feta per l’Ajuntament de Tortosa

L’Audiència Nacional la vincula a les presumptes contractacions irregulars amb les empreses municipals Gumtsa i Tortosa Esports

El jutjat número 4 de l’Audiència Nacional imposa una fiança d’1,6 milions d’euros al president d’Efial, Antoni Martos, després d’acceptar l’escrit d’acusació de l’Ajuntament de Tortosa. Aquesta quantitat correspon al frau que el consistori ha pogut quantificar amb relació a diversos contractes de suposada licitació i adjudicació irregular que es van fer amb les empreses municipals Gumtsa i Tortosa Esports. A més dels contractes de 2008 i 2011 que ja havia inclòs la Fiscalia en el sumari, el consistori inclou un tercer contracte que eleva les pèrdues a rescabalar d’1,05 milions a més d’1,6 milions. L’alcalde Jordi Jordan demana que Meritxell Roigé doni explicacions sobre els procediments que es duien a terme amb Efial quan era regidora d’Urbanisme i presidenta de Gumtsa.

L’alcalde ha explicat que el cost dels contractes adjudicats presumptament de forma irregular “va més enllà” dels 1.050.000 euros que va determinar la Fiscalia i s’eleva a més d’1.600.000 euros, la xifra de la fiança. L’escrit del consistori fa menció als dos contractes de Gumtsa i Efial que ja inclou l’escrit del ministeri públic, i n’afegeix un tercer. Es tracta d’un contracte del setembre de 2012 per treballs d’assistència econòmica i financera, de 189.700 euros, una licitació que, com els altres dos casos, es va fer en procediment negociat, sense publicitat, i va acabar adjudicat a la consultora en concursos que dirigia la mateixa empresa, “vulnerant totes les normes de contractació pública”.

Els altres dos contractes d’Efial daten de 2008 i 2011, en concepte també de serveis per a treballs d’assistència econòmica i financera a l’empresa d’Urbanisme de Tortosa, Gumtsa, presidia llavors per l’exalcaldessa Meritxell Roigé, com a regidora d’Urbanisme. El contracte de 2008 es va adjudicar per 350.000 euros i es va ampliar amb 60.620 euros més. La contractació de 2010 tenia un import de 390.690 euros, prorrogat l’any següent amb una quantitat de fins a 781.380 euros.

Finalment, relacionada amb aquest cas també apareix l’empresa municipal Tortosa Esport, sobre la qual Fiscalia considera que es va fraccionar un contracte sense motivació, en aspectes de comptabilitat i fiscalitat, per valor de 104.810 euros.

Roigé, assenyalada

L’alcalde ha defensat que la resposta de l’alt tribunal “referma la necessitat” que el consistori s’havia de personar en la causa per recuperar els diners de les presumptes contractacions irregulars. L’exalcaldessa Meritxell Roigé havia rebutjat personar-se en el cas Efial en l’anterior mandat i també en l’actual, quan el grup de Junts va votar en contra de la decisió al plenari.

Roigé no està acusada ni investigada en aquest cas, però és una de les testimonis que citarà el Ministeri Fiscal en el judici. En el sumari, apareixen correus entre l’exalcaldessa, com a presidenta de Gumtsa, i el president d’Efial amb indicacions per part de Martos sobre com la societat urbanística municipal havia d’elaborar el plec de clàusules dels contractes i a qui s’havia de convidar a participar en la licitació. Els contractes, però es van acabar adjudicant a la consultora, “un clar frau a l’administració”, segons ha denunciat Jordan.

Jordan ha demanat explicacions públiques a l’exalcaldessa sobre aquests procediments. L’alcalde ha lamentat que Gumtsa facturés feines a Efial que havia de fer la societat municipal, que es creés “una doble administració” per fer contractes a preus “fora de mercat” i amb serveis “sobredimensionats”, i que es fessin adjudicacions que esquivaven “la supervisió” de la intervenció i la secretaria municipal.

L’alcalde de Tortosa ha criticat que Gumtsa “no va ser un instrument per fer més eficaç la gestió de la contractació de l’obra pública”. “Va ser un instrument ineficaç, deficitari, per a externalitzar funcions que podia fer l’Ajuntament i eludir la intervenció fiscalitzadora i econòmica de l’interventor i secretari municipal”, ha afegit l’alcalde de Tortosa.

L’Ajuntament de la capital ebrenca acusa el president d’Efial, Antoni Martos, dels delictes continuats de prevaricació administrativa, de frau en l’administració i de malversació de fons públics, i li reclamen una inhabilitació per ocupar càrrec públic i sis anys de presó, la pena màxima. “Treballem per recuperar aquests diners i insistim que és fonamental l’acusació presentada per l’Ajuntament. Si avui aquí hi hagués un altre alcalde, concretament una alcaldessa, no estaríem on estem”, ha recriminat Jordan. “Això dels pòdiums, va com va”, ha ironitzat Jordan, que ha apuntat que “Tortosa és medalla de bronze” en el frau patit en aquest cas de corrupció, només per darrere dels ajuntament de l’Ametlla de Mar (Baix Ebre) i Ascó (Ribera d’Ebre). Jordan ha insistit que el cas Efial és un dels casos de corrupció més importants del país i que està vinculat a la corrupció del cas 3% de Convergència.

Per la seva banda, la portaveu de Junts per Tortosa, Meritxell Roigé, ha sortit al pas de les acusacions i ha assenyalat que la relació laboral d’Efial i del seu president, Antoni Martos, amb l’Ajuntament de Tortosa va començar el 2005, en l’anterior govern tripartit, encapçalat per l’alcalde socialista Joan Sabaté. Segons Roigé, el contracte “més gran” del consistori amb Martos va ser de 463.400 euros anuals i es va tancar el 25 de maig de 2007, dos dies abans de les eleccions municipals que van portar CiU al govern de Tortosa. Roigé creu que l’equip de govern “utilitza el mantra del cas Efial i l’atac personal” com a “cortina de fum permanent a la falta de projecte de ciutat i a la incapacitat de gestió”. “No busquen cap restitució, el que busquen és el desgast personal”, ha dit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a gaza

La pluja no aturarà el ‘Pelegrinatge per l’alto el foc a Gaza’

Barcelona
enogastronomia

Els millors vins de les terres de Lleida, el 4 de maig a Artesa

Artesa de Segre
infraestructures

Més carrers amb plataforma única tot i el revés judicial de Borrell

barcelona

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat

GIRONA

Busquen fons de l’Estat per pagar les sentències del personal

girona
La crònica

Els triangles que dibuixaria Maria Antònia Canals

BADALONA

Mig centenar d’usuaris de Can Bofí Vell de Badalona, condemnats a tornar al carrer

BADALONA

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona