Societat

religió

Barcelona, a punt de processons i viacrucis

Dijous Sant també es fa la Processó del Silenci a Badalona i a Mataró

Divendres Sant surt el Jesús del Gran Poder de la parròquia de Sant Agustí de Barcelona i la processó laica 15+1 de l’Hospitalet de Llobregat

Passat ja el Diumenge de Rams, el dia de beneir les palmes i els palmons (que recorda quan Jesús, dalt d’un ruc va entrar a Jerusalem amb els seus deixebles i la gent el va rebre alçant palmes i branques de llorer i d’olivera) i que va marcar l’inici de la Setmana Santa, Barcelona ja ho té tot a punt per les processons que commemoren la passió i mort de Jesús. El Dijous Sant es recorda l’últim sopar de Jesús amb seus deixebles abans de ser traït per Judes Iscariot i crucificat i Divendres Sant, es recorda el dia de la mort de Jesús després de carregar la creu amb la que va ser crucificat. És una de les dates més importants del cristianisme.

Dijous Sant

Aquest dijous i des de la basílica de Santa Maria del Pi, a la plaça del Pi, sortirà el Viacrucis de la Sang, a les nou del vespre. El Viacrucis recorda la passió de jesús davant les catorze estacions, que representen els episodis del camí de la creu. Una processó organitzada per la Reial i Il·lustre Arxiconfraria de la Puríssima Sang de Nostre Senyor Jesucrist.

El mateix dijous a la veïna Badalona se celebra una de les processons més antigues de Catalunya, la Processó del Silenci, que se celebra des del 1628, fa 396 anys i l’organitza el Patronat de la Processó. El dijous a la tarda surten els passos des de la parròquia de Santa Maria i es col·loquen al carrer per tal que puguin ser contemplats i, després, portats en la processó i en absolut silenci quan es fa fosc. També Dijous Sant es fa la Nit del Silenci a Mataró (és el dia que es fan més processons a Catalunya, entre elles, la Dansa de la Mort a Verges, una de les més famoses que ja s’ha convertit en un autèntic esdeveniment turístic).

Divendres Sant

Divendres Sant, dia que van matar Jesús, a partir de les 18:30 es fa des de l’església de Sant Jaume, al carrer Ferran, la Processó de la Mare de Déu dels Dolors, organitzada per la Germandat i Confraria de Nostra Senyora de les Angoixes. A les vuit del vespre hi ha el Viacrucis a la Catedral. A tot Catalunya se’n fan diverses de processons de la Mare de Déu dels Dolors ( l’advocació dels Dolors destaca el sentiment de dolor de la mare davant el sofriment del seu fill).

També Divendres Sants es fa la Processó de Nostre Pare Jesús del Gran Poder i Maria Santíssima de l’Esperança Macarena, una de les processons més seguides de la capital catalana que organitza la Pontifícia i Reial Germandat de Jesús del Gran Poder i Maria Santíssima de l’Esperança, que té seu a la parròquia de Sant Agustí, al Raval. La processó comença i acaba en aquest punt després de recórrer diversos dels carrers més cèntrics de la ciutat.

Al Gòtic es farà a partir de dos quarts de set del vespres i fins a les deu de la nit la Processó del Crist de la Bona Mort i la Hermandad de Nuestra Señora de las Angustias, amb sortida i arribada a la parròquia a Major de Santa Anna.

Les processons del Divendres Sant son les més celebrades a casa nostra. Recordar que a Tarragona celebren la Processó del Sant Enterrament en que més de 4.000 persones s’agrupen en gremis, confraries i congregacions portants de misteris en aquesta processó. Els passos van precedits pels armats que trenquen el silenci amb el so dels seus timbals. Aquesta processó ha estat declarada “Festa tradicional d’Interès Nacional” per la Generalitat de Catalunya, l’any 1999 i reclassificada el 2010 com “Element patrimonial d’Interès Nacional”.

Precisament és Divendres Sant quan es fa a l’Hospitalet de Llobregat la processó laica de la confraria 15+1, que enguany fa 47 anys. Aquest dia sortiran dues processons, la del Crist de l’Expiació, que sortirà a dos quarts de n ou del vespre del carrer Molí i acabarà a la plaça de la Bòbila. En la segona sortiran les imatges de Nostra Senyora dels Dolors i la de Jesús de Natzarè. Sortiran a tres quarts de nou del matí i, després de passar pels carrers més cèntrics de la ciutat, acabarà al migdia amb sortida i arribada a la plaça de la Bòbila

El Diumenge de Resurrecció o Diumenge de Pasqua, se celebra la resurrecció de Jesucrist. Hi ha poques processons aquest dia però a Barcelona es fa la Processó de Pasqua organitzada pel Secretariat Diocesà de Germandats i Confraries. Comença a les 17.30 a parròquia Major de Santa Anna.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

enogastronomia

Els millors vins de les terres de Lleida, el 4 de maig a Artesa

Artesa de Segre
infraestructures

Més carrers amb plataforma única tot i el revés judicial de Borrell

barcelona

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat

GIRONA

Busquen fons de l’Estat per pagar les sentències del personal

girona
La crònica

Els triangles que dibuixaria Maria Antònia Canals

BADALONA

Mig centenar d’usuaris de Can Bofí Vell de Badalona, condemnats a tornar al carrer

BADALONA

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona