Societat

SOCIETAT

Vilanova i la Geltrú obre un centre per atendre infants i adolescents víctimes de violència sexual

Vilanova i la Geltrú ha fet aquest matí la inauguració oficial d’un centre Barnahús destinat a atendre infants i adolescents víctimes de violència sexual, L’equipament, el setè que es posa en marxa a Catalunya, està pensat també per atendre les famílies i incideix en mostrar un ambient “més amable”, lluny de la fredor d’hospitals i comissaries, tal i com ha destacat el president de la Generalitat, Pere Aragonès, que ha presidit l’acte. El centre té l’aspecte d’una llar, perquè els infants i les seves famílies el reconeguin com un espai amigable que proporciona seguretat i confiança. Els objectius principals són dos. D’una banda, procurar que els infants i adolescents es vinculin a un binomi professional —habitualment format per un psicòleg o psicòloga i un treballador o treballadora social—, que s’encarreguen del desenvolupament i la recuperació de les víctimes i d’acompanyar a les seves famílies en aquest procés. De l’altra, minimitzar la contaminació del testimoni i garantir les millors condicions per si l’equip d’assessorament tècnic penal rep l’encàrrec de portar a terme una entrevista forense per a la prova preconstituïda o declaració judicial. Per últim, l’equip professional col·labora també amb accions de prevenció i detecció d’aquesta xacra.

El president, durant la visita, ha destacat que aquests serveis estan concebuts per “situar la víctima al centre” i, a través d’un “espai amable”, afavorir que aquesta “es pugui recuperar i tenir una vida plena”. Aragonès ha assegurat que, “dels 13 centres previstos arreu de territori, 12 ja estan en marxa”, i que tots ells estaran en funcionament abans de l’estiu, tal i com estava planejat inicialment.

Drets Socials va iniciar la prova pilot amb la Barnahus de Tarragona l’any 2020. Fins el 31 de desembre de 2023 aquest recurs, que ja funciona a Terrassa, Granollers, la Seu d’Urgell, Lleida i Girona, ha atès 803 infants i adolescents víctimes de violència sexual i ha aconseguit multiplicar per 4 la detecció de casos respecte d’altres territoris. El bon funcionament de l’experiència tarragonina ha empès el Govern a estendre’n el model amb la projecció d’unitats arreu del país i amb l’aprovació de l’Estratègia Barnahus per a l’abordatge integral dels abusos sexuals contra la infància i l’adolescència a Catalunya. El projecte està liderat pel Departament de Drets Socials, en coordinació amb les conselleries de Salut, Educació, Interior, Justícia i Igualtat i Feminismes, a més de la fiscalia i la judicatura i a banda dels serveis que ja s’han posat en marxa, està previst que en les properes setmanes entrin en funcionament Barnahus a Tortosa, el Prat de Llobregat, Barcelona, Badalona, Mataró i Manresa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Flors i Violes de Palafrugell encara el tram final

palafrugell
Guerra a gaza

La pluja no aturarà el ‘Pelegrinatge per l’alto el foc a Gaza’

Barcelona
enogastronomia

Els millors vins de les terres de Lleida, el 4 de maig a Artesa

Artesa de Segre
infraestructures

Més carrers amb plataforma única tot i el revés judicial de Borrell

barcelona

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat

GIRONA

Busquen fons de l’Estat per pagar les sentències del personal

girona
La crònica

Els triangles que dibuixaria Maria Antònia Canals

BADALONA

Mig centenar d’usuaris de Can Bofí Vell de Badalona, condemnats a tornar al carrer

BADALONA