Societat

opinió

Calonge i Sant Antoni, municipi pioner en ‘smart city’

Hem generat el nostre propi ‘big data’, la gestió d’un gran volum de dades que ultrapassa la capacitat dels sistemes informàtics habituals

Aconseguir trobar l’equilibri entre promoure el desenvolupament econòmic del municipi i la preservació del nostre patrimoni natural, cultural i històric ha situat Calonge i Sant Antoni al mapa de les millors destinacions de turisme de qualitat del país.

Malgrat haver avançat molt en la incorporació de les noves tecnologies a la gestió municipal, en la sostenibilitat i l’estalvi energètic i en el reciclatge i el tractament de residus, no en fem prou. La gran transformació del municipi la proporcionarà convertir-nos en una smart city, una ciutat intel·ligent que disposi de totes les dades possibles sobre els serveis que oferim i els hàbits de la població, que ens permeti prendre les millors i més eficients decisions. Per això, hem generat el nostre propi big data, és a dir, la captura, la gestió i el processament d’un gran volum de dades que ultrapassa la capacitat dels sistemes informàtics habituals.

Hem d’actuar amb dades verificades i les hem de saber analitzar per treure’n conclusions. Avui, el nostre ajuntament ja disposa d’una plataforma universal de serveis digitals, capaç de llegir dades, imatges i procediments administratius, vinguin d’on vinguin.

La recollida de residus sòlids urbans és un maldecap per als ajuntaments, i més per a Calonge i Sant Antoni, que multiplica la població a l’estiu. Incorporar xips als cubells i el GPS als vehicles de recollida ens dona tota la informació necessària sobre com s’està fent aquest servei i com fer-lo més eficient. La nova deixalleria, amb accés intel·ligent les 24 hores del dia els 365 dies de l’any, permetrà als residents dipositar els seus residus a qualsevol hora i dia de l’any. Dos exemples més: el control exhaustiu dels més de 5.500 punts de llum que tenim a la via pública. Gràcies a la plataforma, detectem al moment les avaries, podem regular la intensitat de la llum i estalviar consum energètic. O la producció d’aigua calenta sanitària –el district heating– que ens permet un control eficient de possibles avaries i alteracions.

Calonge i Sant Antoni som l’únic municipi gironí que forma part de la Red Española de Ciudades Inteligentes. Aquesta associació ens permet compartir experiències amb altres ciutats que promouen la gestió automàtica i eficient de les infraestructures i els serveis urbans, així com la reducció de la despesa pública i la millora de la qualitat dels serveis, per atraure activitat econòmica i generar progrés.

La innovació i el coneixement són clau per al futur dels nostres municipis. Amb el suport de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC), aconseguirem fer més fàcil la vida dels ciutadans i teixir una societat més cohesionada i solidària. I traslladarem la percepció, al conjunt de la població, que els ajuntaments estem, realment, al seu servei.

Perquè tot comença als municipis, que són el primer replà del seu benestar individual i col·lectiu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

PALAMÓS

El jutge exculpa en part l’agent que instava a investigar la multa a un edil

PALAMÓS

Figueres lliura els premis de les Creus de maig 2024

FIGUERES

Entitats socials denuncien que Barcelona no deixa empadronar persones vulnerables als seus locals

Barcelona
judicial

Una tercera sentència tomba la superilla de Consell de Cent executada per Colau

Barcelona

La Universitat de Vic – UCC investeix l’artista i poeta Perejaume doctor honoris

VIC
societat

Els firaires es queixen que la Copa Amèrica els impedeix ser a la festa major de la Barceloneta

BARCELONA
societat

Recuperen dos gossos amb signes de desnutrició i ferides

platja d’aro
Societat

Mor als 56 anys l’activista veïnal barceloní, Pere Nieto

societat

Restauren 4 barraques de vinya i més de 100 metres de murs de pedra seca al Bages en un programa de reinserció laboral

MANRESA