Societat

La crònica

Els triangles que dibuixaria Maria Antònia Canals

L’exrectora de la UdG va destacar de Canals que, més que llibres i publicacions, el seu llegat és la necessitat de “ser coherent”

Una antiga professora, mestra en el sentit ampli del terme, cofundadora de l’Associació de Mestres Rosa Sensat, medalla d’honor de la ciutat de Barcelona, medalla al mèrit en el treball i Creu de Sant Jordi, ja té una plaça amb el seu nom a Girona. Maria Antònia Canals i Tolosa (Barcelona, 1930 - Girona, 2022) suma, a títol pòstum, un reconeixement més a la seva trajectòria, lloada dijous a la tarda per l’exrectora de la Universitat de Girona (UdG) Anna Maria Geli i la secretària de la Xarxa Dones Girona, Pilar Perpinyà Salvatella, entre d’altres.

Perpinyà va destacar que la iniciativa s’inscriu en la feina feta per l’entitat des de fa temps perquè fins a 56 llocs de la ciutat portin ara el nom d’una dona. Amb dades del 2016, Girona només tenia el 7% dels carrers femenins. De Canals, vinculada al Col·lectiu de Dones en l’Església per la Paritat i a la Fraternitat Jesús Càritas, Perpinyà va destacar-ne que era excursionista, catalanista, col·leccionista i que no havia renunciat a res “pel fet de ser dona”.

Ara, finalment, la plaça Maria Antònia Canals i Tolosa ja hi és. Dona nom a un espai a prop de l’institut Jaume Vicens Vives i al davant de l’escola Annexa - Joan Puigbert. La proposta de reconeixement l’havien fet la Xarxa Dones Girona i el grup municipal de la CUP anys enrere i va ser aprovada per la comissió municipal del nomenclàtor el 22 d’octubre de l’any passat. El lloc triat hauria encantat a la mestra, va dir la seva neboda, Anna Canals. “Un lloc a prop d’infants i docents, a l’aire lliure, on els nens juguen, riuen i ploren i descobreixen l’entorn. Segur que ella estaria dibuixant triangles [per la forma de la plaça].”

Canals va ser una figura clau en la renovació pedagògica a Catalunya. L’exrectora Geli va glossar la figura de la matemàtica i docent de la UdG, la UAB i la Universitat de Vic. Va recordar que, per a ella, la matemàtica i la didàctica eren indestriables. Una de les aportacions de Canals va ser l’impuls del Gabinet de Materials i Recerca per a la Matemàtica a l’Escola (Gamar), que vol millorar la didàctica de les matemàtiques a l’educació infantil i primària.

Des del 2021, la UdG té la Càtedra de Didàctica de les Matemàtiques Maria Antònia Canals, que inclou el Gamar i que custodia la biblioteca de la protagonista de l’acte al barri de les Pedreres, a tocar del parc de Vista Alegre. La biblioteca no és menor: 500 volums, majoritàriament sobre les matemàtiques i el seu ensenyament i aprenentatge.

La càtedra va ser una iniciativa de l’Ajuntament de Girona, representat en l’acte pels regidors Àdam Bertran (ERC) i Sílvia Aliu (Guanyem), la Generalitat i la UdG, amb el vicerector de Docència i Planificació Acadèmica Josep Maria Serra present. “Tot ha de tenir sentit”, va resumir Geli sobre “la mestra de mestres”, que pregonava “la necessitat de ser coherent”. És el gran llegat de Canals, “més enllà de dades, llibres i publicacions”, va explicar Geli, catedràtica emèrita de didàctica de les ciències experimentals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Societat

Mor Miquel Massana, fundador de l’empresa Centre Tèxtil Massana

SERVEIS

La Paeria atura la supressió de la recollida porta a porta a Pardinyes i Balàfia

LLEIDA
GIRONA

Puente preveu aviat la licitació del projecte d’enllaç del TAV i l’aeroport

GIRONA
estats units

TikTok demanda als EUA per una llei que amenaça de vetar el seu ús al país

barcelona
SOCIETAT

Les empreses agrícoles no seran a les Fires de Maig per la crisi de la pagesia

Vilafranca del Penedès
SOCIETAT

3.000 productes falsificats comissats en comerços de Salou

SALOU

Girona destina prop de 3 milions a polítiques públiques

GIRONA
SERVEIS

Les escales de la Glòria obertes ahir pateixen aturades

BARCELONA

Onze centres educatius amb 715 alumnes netegen l’entorn natural

RUBÍ