Societat

societat

Protestes a Sabadell per la nova taxa de tractament de residus comarcal

La concentració, feta dijous al vespre, aplega més d’un miler de persones

Es tracta d’un impost que penalitza els municipis que menys reciclen però sense comptar l’esforç individual

Més d’un miler de persones es van concentrar dijous al vespre a Sabadell per protestar contra la nova taxa comarcal per al tractament de residus. Es tracta d’un impost que es crea a partir de les directrius de la Unió Europea via la Llei de residus per una economia circular, i que impedeix que els imports els assumeixin els ajuntaments de manera directa. Això fa que des d’aquest 2024 els veïns de quatre municipis del Vallès Occidental hagin de començar a abonar la taxa al Consell Comarcal. La protesta, convocada a través de les xarxes socials, va aplegar diferents col·lectius que van retreure la manca d’informació al respecte, en un any en què han pujat impostos com l’IBI o la taxa de residus. Concretament es van convocar a través de les xarxes i de Change.org, i en només tres dies han recollit més de 12.000 signatures per demanar l’eliminació de la taxa. Els impulsors de la recollida de firmes consideren injusta la taxa, donat que implica una càrrega econòmica addicional, i demana al Consell Comarcal que busqui alternatives per sufragar el cost del tractament dels residus. Durant la protesta es van abocar bosses de brossa a la porta del consistori, i es va traslladar als presents la crida de tornar-hi dimarts 25 de juny a les 18.30 h, coincidint amb el ple municipal. A més es van fer proclames contra el nou impost qualificant-lo d’injust i en contra del consistori.

Una nova taxa

Hi ha sis localitats del Vallès Occidental que han d’implementar el nou impost, dues de les quals, Ullastrell i Sentmenat, tenen implementat un sistema que permet saber qui aboca què als contenidors, de manera que s’aplica l’import que correspon a cada família. En el cas de Sabadell, Terrassa, Rubí i Santa Perpètua de Mogoda, però, no hi ha un sistema de control, de manera que es marca un criteri únic i proporcional a cada unitat convivent. Així, l’import aplicat a Sabadell és el resultant de calcular el 86% de la taxa municipal de residus (la que ja es pagava fins ara), sent el més car de tots perquè és la ciutat on menys se separen les diferents fraccions per al seu reciclatge. La segueix Rubí, amb un 57%, Terrassa amb un 56% i Santa Perpètua amb un 41%. Els veïns hauran de pagar la part proporcional que els correspon, indistintament de l’esforç que fan per reciclar més o menys. Per tot plegat, els consistoris han delegat en el Consell Comarcal el cobrament de la nova taxa, que es gestiona a través de la Diputació de Barcelona. Tot i que fa mesos que es va aprovar en els ajuntaments, part de la ciutadania denuncia que no han estat degudament informats, motiu pel qual la carta que aquests dies està arribant a les llars els ha agafat per sorpresa.

Protesta transversal

En els darrers dies han estat diferents veus les que s’han manifestat en contra de la taxa per les formes en com s’ha procedit a implementar-la. La Federació d’Associacions Veïnals de Sabadell (FAVS) ha recollit la inquietud de la ciutadania, i han anunciat que al ple del proper 25 de juny presentaran una moció al respecte. “Considerem que els impostos són absolutament necessaris per al manteniment de l’Estat del Benestar, però també defensem que han de ser proporcionals, racionals i equitatius”, denuncien en un comunicat. També s’ha pronunciat el Síndic local, Josep Escartín, que segons recull el digital iSabadell prepara una actuació d’ofici per ampliar uns terminis de pagament que acaben el 17 de juliol i que molta gent desconeix, en part perquè encara no han rebut la carta.

També diverses formacions de l’oposició, com la Crida, ERC o el PP han manifestat la seva inquietud per un impost que arriba en un any de pujada de les taxes municipals. La Crida, a més, ha entrat una petició a l’Ajuntament per iniciar les activitats d’informació i recollida de signatures a tots els barris de la ciutat per aturar la taxa i reformular-la de manera equitativa entre la ciutadania.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia