Reportatge

El meu avi va anar a Cuba

Begur recorda aquest cap de setmana a través de l'havanera el llegat dels ‘americanos' en la VII Fira d'Indians

El massís del cap de Begur reuneix, probablement per a molts, alguns dels paisatges més bonics de la Cosa Brava. A pocs llocs la costa és realment tan brava com aquí: penya-segats agrestos i coberts de vegetació cauen abruptament i s'obren en precioses cales d'aigües transparents, on els pins arriben gairebé a tocar del mar. Al capdamunt del massís s'alça el municipi de Begur, presidit per la imponent silueta del castell medieval, del segle XI, volat pels francesos el 1810, envoltat per carrerons estrets i costeruts, amb un fort pendent, però curosament pavimentats.

Fent una passejada per aquests carrerons, s'hi poden apreciar, a banda i banda, un gran nombre de cases d'indians amb l'inconfusible estil antillà: grans, quasi sempre de dos pisos, amb balconades i porxos que recorren tota la façana, molts detalls de línies neoclàssiques, neogòtiques i modernistes adaptades a l'arquitectura colonial, un gran pati enjardinat a la part del darrere, presidit per voltes i porxades i belles pintures murals.

El llegat indià

A Begur, fa dos-cents anys, es va viure un important fenomen migratori: una quarta part de la població, empesa per les magres condicions econòmiques del moment, va marxar cap a Cuba, la terra de les oportunitats, aleshores colònia espanyola, a la recerca de fortuna. Alguns s'hi van quedar. Altres van tornar, rics, cantant les boniques havaneres que encara ara acompanyen les nits d'estiu de poblacions com ara Palamós o Calella de Palafrugell. Eren els populars americanos, que en tornar a la terra que els havia vist néixer hi van fer construir esplèndides cases i palauets d'estil colonial, grans i ostentosos, per immortalitzar d'aquesta manera l'èxit de la seva aventura americana, i que s'han convertit en un important llegat cultural.

Begur recorda Cuba

Per reviure aquest període històric que ha deixat una profunda empremta en la vila de Begur i en la identitat dels begurencs, el municipi ofereix aquest cap de setmana, del 3 al 5 de setembre, una nova edició, la setena, de la Fira d'Indians, amb una àmplia oferta lúdica i cultural que té com a fil conductor el seu passat indià. El tema central de la fira d'aquest any serà l'havanera, que té el seu origen en els cants que indians, mariners i emigrants retornats de Cuba cantaven amb nostàlgia al segle XIX en record i enyorança de la calidesa caribenya i de la terra que els va acollir.

La fira, concebuda com una festa popular i que preveu acollir uns 30.000 visitants, consta d'un programa de més de trenta activitats, entre les quals hi ha havaneres, balls de salsa, cants populars caribenys, una fira d'artesania, un mercat de productes d'ultramar, conferències i visites guiades pel patrimoni indià.

Les novetats d'aquesta edició

Entre les novetats d'aquest any cal destacar la visita a Can Pallí, una casa senyorial de mitjan 1800, en la qual s'exhibirà l'exposició Els indians en la intimitat, presentada en la fira de l'any passat. Les 36 imatges de la mostra acompanyaran el visitant durant el recorregut per les diverses estances de la casa de Juan Pallí Forment, l'antic propietari, i que serà també punt de parada de la visita guiada El patrimoni indià de Begur.

Altres novetats d'aquesta edició, que s'uniran als actes tradicionals de cada any, com són el mercat de productes d'ultramar, les visites guiades o les actuacions musicals, són l'animació musical amb una pianola americana construïda a Nova York el 1918, un taller de cocteleria que oferirà l'oportunitat d'aprendre a preparar autèntiques caipirinyes i mojitos cubans, tastets de xocolata i les conferències La figura dels indians. Entre el mite i la realitat i Les pintures murals de Begur.

PER ARRIBAR-HI

La població de Begur es troba a la zona centre de la Costa Brava, a la comarca del Baix Empordà. S'hi pot arribar en cotxe per l'autopista AP-7, agafant la sortida 6 en direcció a Begur-Palafrugell, si es ve de França, o la sortida 9 direcció Palamós, si es ve de Barcelona. La companyia Sarfa té autobusos amb sortida des de Girona, Barcelona o Palafrugell. L'aeroport de Girona és el més proper, a 45 km. També s'hi pot arribar amb tren, fins a l'estació de Flaçà.

DADES D'INTERÈS

Ajuntament de Begur. Plaça de l'Església, 8. Tel. 972 62 40 20 begur@begur.org www.begur.org www.firaindians.com
Oficina de Turisme de Begur. Av. Onze de setembre, 5. Tel. 972 62 45 20 turisme@begur.cat
Consell Comarcal del Baix Empordà. Tel. 972 64 23 10 turisme@ccbm.org www.baixemporda-costabrava.org


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

El Girovi tanca l’edició rècord amb més de tres-centes mostres de vins

girona
Tecnologia

Barcelona obre una oficina per recrear memòries amb intel·ligència artificial

Barcelona

15 colles locals participaran al 62è Carroussel Costa Brava

palafrugell

‘Pájaros’ i ‘El fred que crema’ s’imposen al primer festival de cinema

blanes

La polèmica ‘invasió’ de la fórmula 1 a Barcelona

Barcelona

Un gran memorial a cel obert

Portbou
SOCIETAT

Reaccions de tot tipus entre els restauradors per Temps de Flors

girona
ciència

La UB identifica mutacions que causen dos tipus de ceguesa

Barcelona
Societat

Inversió de 620.000 euros per mitigar la calor a Sant Cugat

Sant Cugat del Vallès