Societat

Un basar de sabors

Consum

En un espai firal molt més modest que el del saló Alimentària, aquest cap de setmana es celebra Barcelona Degusta, un certamen que en la seva tercera edició es consolida com un espai adient per al consumidor final. Fabricants de diversa procedència, marques grans i petites, companyies amb llarga tradició i d'altres noves de trinca s'han donat cita a Montjuïc per mostrar una variada i àmplia gamma de productes innovadors i de qualitat.

Una passejada pels 20.000 metres quadrats d'exposició dóna peu a trobar des de les marques més conegudes, les de gurmet o les delicatessen, fins a unes quantes d'atrevides i un grapat de molt innovadores. Entre aquestes últimes, els olis d'oliva en aerosol de la marca Oil Designs Gourmet que, a Degusta, es poden tastar amb gust de xocolata o trufa.

En l'innombrable catàleg de novetats destaquen per la seva originalitat un peculiar bombó amb forma de petit formatge manxec recobert d'una fina capa de xocolata de la firma d'Albacete La Caseta de los Bombones, o la selecció d'infusions ecològiques a base de safrà de la marca Krocus Kozanis que presenta la cooperativa de productors de safrà de Kozani, al nord de Grècia.

Pel que fa a les iniciatives empresarials del país, la Cervesera San Gabriel, amb només mig any de rodatge, oferta cerveses per acompanyar els menjars. "És una cervesa per als àpats", explica Julià Marcilla, que, amb el seu germà Jordi, ha tirat endavant aquesta experiència. Ells, membres de la tercera generació de la família Marcilla -propietària fins als anys 80 de la marca de cafè del mateix nom- han buscat un soci de Sud-àfrica, a Cape Town, i han començat a fabricar a Bèlgica i comercialitzar a tot Espanya. Ofereixen tres varietats, Gabriel Pils -adient per a tapes i fregits-, Rafael White -amb un toc cítric per a amanides i plats freds- i Marquès Amber Ale -un punt caramel·litzada per a segons plats-, sempre envasats amb luxe i tap d'ampolla de cava. "És un producte molt adequat per a la restauració", concreten els germans Marcilla, que ja han venut 10.000 ampolles i tenen el reconeixement del Colmado Quílez i els restaurants Hispania i Sant Pau.

Microcerveseria
També en el món de la cervesa, Degusta acull la firma Cervesa del Montseny, una societat limitada laboral -que ha tirat endavant amb el suport del SOC i fons europeus- que l'agost del 2007 van constituir un grup de nou joves. Aquesta microcervesaria, com els agrada denominar-se, ha recuperat a Sant Miquel de Balenyà (Osona), amb una capacitat per a 2.600 litres, un tradicional sistema d'elaboració del temps dels ibers.

Amb una mica més de trajectòria, des del 1983, la marca familiar de Granollers Crit d'Or està especialitzada en la fabricació de fruita seca, amb una àmplia gamma que ara ha complementat amb les pipes caramel·litzades, idònies per condimentar amanides i postres.

També per a amanides, la casa Mel Viadiu, de Caldes de Montbui (1898), ens sorprèn amb un vinagre de mel, mel amb melmelades -fins i tot de tomàquet- i la saludable mel amb pròpolis -una substància resinosa que les abelles obtenen dels arbres i vegetals, i que està indicada per combatre afeccions del sistema respiratori.

Des de Lavern (Alt Penedès) ha arribat a Degusta un nou codonyat, de pruna, de l'empresa agroalimentària Valliser, fins ara especialitzada en confitura de codony.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.