Societat

L'Aran diu sí a l'ós, però amb condicions

Medi Ambient

El Consell General d’Aran acceptarà la presència dels óssos al seu territori i no n’exigirà la captura ni el trasllat sempre que s’estableixin noves condicions per garantir la seguretat de les persones i els ramats i el control d’ubicació i salut dels animals.
Aquests requisits, expressats en diverses ocasions per part del síndic d’Aran, Francesc Boya, sembla que han trobat ara ressò en el govern estatal i a la Generalitat, que ja negocien un conveni a tres bandes per regular la presència de l’ós a la vall pirinenca. Portaveus del Consell van confirmar ahir que Boya es va reunir fa pocs dies amb la directora general de Medi Natural, Núria Bonaventura, per posar les bases d’aquest acord.

El principal resultat del conveni serà la creació d’un grup especialitzat de seguiment dels óssos, que garantirà el bon estat dels plantígrads, el funcionament dels xips i emissors que porten els animals i, per tant, també un seguiment posicional dels óssos quan es trobin en territori aranès i català.

Com a França

En definitiva, segons les citades fonts, es tracta d’aplicar a Catalunya i l’Aran el mateix sistema de funcionament que fa anys que usa França i que aquí no es va articular quan es van alliberar óssos des de França, tot i que el govern espanyol va ser un dels signants del programa Life de reintroducció de l’ós bru al Pirineu. El cost del programa de seguiment i d’indemnitzacions a possibles ramaders afectats per atacs de l’ós podria arribar als 400.000 euros anuals.

El rebuig aranès als óssos, agreujat des de l’octubre per l’atac a un caçador, no es veia correspost pel govern espanyol ni pel català, que no tenien intenció d’atendre la petició unànime de l’Aran de capturar i traslladar els óssos. Una enquesta del govern francès sobre la presència de l’ós al Pirineu han ajudat els aranesos a fer entendre al govern central que calia inversió i personal per regular la presència dels óssos al Pirineu. I és que els resultat del sondeig no aportava un suport majoritari als plantígrads, segons fonts araneses. L’intent de captura de Hvala a finals d’any va resultar infructuós, i ara hibernen fins a la primavera.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
SALUT

Alerten de llaminadures amb un component del cànnabis

BARCELONA

L’Ajuntament de Mataró ha d’indemnitzar amb 49.000 euros una extreballadora

mataró
URBANISME

Roquetes vol quedar exclosa de la zona inundable per poder construir

ROQUETES

Denuncien una “sobreocupació crònica” del centre d’acollida de la Misericòrdia

girona
AGRICULTURA

Els regants del Llobregat seran compensats per les llavors que no puguin plantar

BARCELONA
SERVEIS

Afectades l’R2 sud, R14 i R15 per un tren avariat entre Garraf i Sitges

sitges
llengua

Els centres sanitaris hauran d’atendre els usuaris en la llengua que triïn

barcelona
SOCIETAT

El Palau de Congressos torna a acollir ExpOtaku Tarragona

TARRAGONA
INFRAESTRUCTURES

Adjudicada la tercera fase de la via per a ciclistes i vianants entre Reus i Cambrils

REUS