Societat

El Suprem confirma les penes d'entre 25 i 43 anys pel crim de la Patum

L'alt tribunal ha desestimat els recursos presentats pels nou condemnats

El Tribunal Suprem (TS) ha confirmat la sentència de l'Audiència de Barcelona que va condemnar a penes d'entre 25 i 43 anys de presó els nou acusats de la mort a ganivetades del jove de Berga Josep Maria Isanta en les festes de la Patum, el 2005.

En una sentència coneguda aquest dijous, la sala penal del TS desestima els recursos presentats pels condemnats contra la resolució de l'Audiència, dictada al novembre del 2007.

Els fets van ocórrer la nit del 27 al 28 de maig del 2005, quan un grup de quinze persones, entre les quals els nou acusats, es van desplaçar a una zona on se celebrava un concert i van començar a agredir altres joves que gaudien de l'actuació, a alguns dels quals els van causar ferides de diversa consideració.

Posteriorment, van atacar el germà de Josep Maria Isanta, Jordi, per la qual cosa aquest va acudir en la seva defensa, moment en què va ser envoltat pel grup agressor, que li va clavar cops, cops de puny i puntades de peu, i tres punyalades que van acabar amb la seva vida.

L'alt tribunal conclou que en aquest cas els autors sabien que amb la navalla utilitzada podien causar la mort d'Isanta i que "si la víctima havia de lluitar contra un grup dels seus perseguidors que pretenien reduir-lo, el perill d'afectar parts vitals del cos estava pràcticament fora del seu control".

"Està fora de discussió que un grup que ataca persones que es troben en un acte públic atempta contra la pau i l'ordre públic, atès que els assistents no poden estar tranquils quan perceben que indiscriminadament poden ser objecte de l'atac", conclou.

L'Audiència de Barcelona va condemnar set dels membres del grup atacant com a coautors del crim i dos més com a cooperadors necessaris, ja que entenia que la mort d'Isanta no es va produir enmig d'una baralla confusa i tumultuària, sinó que va ser producte de l'acció concertada dels acusats contra una sola víctima mitjançant un "mecanisme grupal".

Segons la sentència, el grup va agredir Isanta perquè caigués a terra i després els seus integrants van formar dos cercles sobre el jove, de manera que, mentre uns procedien a colpejar-lo i clavar-li ganivetades, d'altres dificultaven que fos auxiliat per tercers, sense possibilitat que es pogués defensar, cosa que va determinar la condemna per assassinat amb traïdoria, i no per homicidi, com va sol·licitar la fiscalia.

Per assassinat van ser condemnats a quinze anys de presó Juan Pineda, Raúl Bravo, Ridouan Haouriqui, Azeddine Maarouf, Eudy Leandro Martínez, August Felipe Medranda i Antonio Santiago Fajardo, mentre Santiago Sánchez i Pablo Enrique Méndez ho van ser a onze anys i tres mesos de presó, en aplicar-los l'eximent d'"alteració psíquica".

Els processats també van ser condemnats cadascun a penes que sumen entre 14 i 27 anys de presó per diversos delictes d'homicidi en grau de temptativa, amenaces i desordres públics, pels disturbis i ferides causats a dotze persones més durant els incidents.

Per aquests mateixos fets ja van ser condemnats el 2006 sis menors d'edat, que també integraven el grup agressor, a penes d'entre 3 i 7 anys d'internament.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Sonia Giménez
PRESIDENTA DE L’OBSERVATORI DE L’AIGUA DE TERRASSA (OAT)

“En la gestió de l’aigua cal valentia i requereix consens”

TERRASSA
INFRAESTRUCTURES

Comença l’obra de l’estació de busos de Lleida que es posarà en marxa el 2026

LLEIDA
Olot

El Cornamusam aposta per la programació de quilòmetre zero

Olot
Educació

L’Ajuntament de Badalona treu els estudis universitaris del Carme per posar-hi oficines

Badalona
OCi

La Fira d’Abril ignora la SGAE i no paga els drets d’autor

barcelona
GIRONA

Volen que l’edifici de la UNED sigui centre de dia i refugi climàtic

girona
salut

L’hospital del Mar demostra la conveniència de tallar el fre lingual

Barcelona
SAlut

Bellvitge fa la primera reducció d’estómac robòtica del país

L’Hospitalet de Llobregat
SOCIETAT

Les entitats d’ajut reclamen polítiques socials efectives als nous Parlament i govern

barcelona