Societat

Denuncien el Papa per amagar la pederàstia

El demandant acusa Benet XVI d’haver encobert els abusos d’un capellà als EUA. L’advocat de la Santa Seu afirma que l’acusació no té cap fonament

Un home d’Illinois, als Estats Units, ha presentat una denúncia contra el Vaticà i el papa Benet XVI en la qual els acusa d’haver encobert presumptament els abusos a menors comesos pel pare Lawrence Murphy en una escola per a nens sords, i reclama que la Santa Seu doni a conèixer els noms dels religiosos que haurien comès aquest tipus de pràctiques.

La demanda ha estat presentada davant el tribunal de districte de Milwakee, a Wisconsin, per l’advocat Jeffrey Anderson, que ja ha presentat altres denúncies per abusos contra l’Església catòlica i que representa cinc persones més que asseguren haver estat víctimes dels abusos comesos pel pare Murphy a l’escola per a sords Sant Joan, on va treballar del 1952 al 1974.

La demanda afirma que “la Santa Seu ha conegut el problema dels abusos sexuals a menors comesos per sacerdots des de fa segles, però ha encobert aquest abús i per tant ha perpetuat l’abús”, segons informacions recollides per la CNN. L’Església “sabia que hi havia altes probabilitats que aquests clergues seguissin molestant sexualment més nens, però va intentar protegir-se del escàndol, va intentar mantenir el seu flux d’ingressos, a costa dels nens”, afegeix el document. La demanda assenyala el Papa pel seu paper a l’hora de revisar aquests casos quan encara era cardenal i dirigia la Congregació per a la Doctrina de la Fe. A més, acusa l’actual secretari d’Estat vaticà, Tarcisio Bertone, i l’anterior, el cardenal Angelo Sodano, segons informa
The New York Times.

El Vaticà es defensa
L’advocat de la Santa Seu a Estats Units, Jeffrey Lena, va afirmar ahir a través d’un comunicat oficial que la denúncia presentada a Wisconsin contra el Vaticà i contra Benet XVI “no té fonament”. Lena indica que “en primer lloc, cal manifestar compassió per les víctimes dels actes delictius comesos pel pare Lawrence Murphy” i afirma que amb aquests delictes Murphy “ha violat tant la llei com la confiança que les seves víctimes havien dipositat en ell”.

No obstant això, tot i que les denúncies presentades contra Murphy són “legítimes”, Lena afirma que aquest no és el cas de la denúncia presentada contra el Papa, que “suposa un intent d’utilitzar els tràgics esdeveniments com una plataforma per realitzar un atac més ampli”. “Aquest últim atac pretén representar l’Església catòlica com si fos una empresa multinacional”, afirma la nota oficial.

L’advocat afirma que “la major part del contingut d’aquesta denúncia és una barreja de velles teories ja rebutjades per tribunals dels Estats Units” i insinua que l’advocat de la víctima vol fer servir aquest cas per tenir notorietat als mitjans de comunicació.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.