Els usuaris de la Mercè es traslladaran aquest setembre a les noves plantes

Les obres de la residència estaran del tot enllestides a inici del 2010 i s'hi projecta una unitat de demències

Després de cinc anys d'actuacions, aquest setembre els usuaris de la residència de la Mercè ja podran ocupar les dependències definitives. A principis d'estiu s'enllestiran les obres i del juliol a l'agost es posarà el mobiliari a les plantes de la set a la tretze, que són les que s'han reformat en la seva totalitat. I una vegada traslladats els avis només caldrà enllestir les actuacions a la planta cinquena i sisena, on hi haurà els espais comuns, i arreglar l'entorn del centre residencial: «A principis del 2010 les obres estaran del tot acabades», assegura Jordi Tous, el director dels serveis territorials d'Acció Social i Ciutadania.

Les actuacions van començar el 2004 i s'han retardat a causa, en part, de la paralització de les obres durant més d'un any mentre es feia una auditoria de l'edifici arran de l'accident del túnel del Carmel de Barcelona, que va obligar a revisar totes les obres públiques. Això i els canvis sobre el projecte inicial van fer endarrerir l'obra i encarir-la almenys tres milions d'euros, i així se superen ara els dotzemilions d'inversió en aquesta actuació.

Una vegada el projecte estigui enllestit, a principis de l'any vinent, el govern s'ha plantejat remodelar i adaptar les quatre primeres plantes i reconvertir-les en una unitat de demències: «Es tracta de fer un espai per a persones assistides amb sobreenvelliment», és a dir, serà un espai amb capacitat de vint a trenta usuaris amb malalties degeneratives. Aquestes plantes estaven ocupades pel centre sociosanitari que es va traslladar al complex de Llevant.

Edifici poc funcional

Tous parla de la complexitat d'aquest projecte: «És un edifici que respon a una època en què el perfil d'usuaris era molt diferent.» Ara fa uns trenta anys en els edificis predominava la verticalitat, «al contrari del que passa ara», i les residències no es plantejaven per a gent dependent: «Els usuaris han canviat i hem hagut d'adaptar els edificis», com passarà amb la residència que la Generalitat té a Reus. La residència de la Mercè s'ha reformat integralment, però no s'ha ampliat el nombre de places, que es mantenen en unes 117 a excepció de les que s'incorporin per a usuaris amb malalties degeneratives.

Facilitar la mobilitat

Per connectar els pisos, un ascensor anirà de la planta cinc a la tretze per l'interior, i un altre d'exterior connectarà totes les plantes, de manera que es resolen els salts d'espais que hi ha per la forma esglaonada de l'edifici, gràcies a aquest ascensor que es desplaçarà en diagonal.

La reforma d'aquest edifici es va plantejar el 2001, es va aprovar el 2003 i les obres van començar el març del 2004.

Tres milions al Camp de Tarragona

Les comarques del Camp de Tarragona rebran almenys 3 dels 60 milions d'euros que fons especial de l'Estat per a la dinamització de l'economia i l'ocupació destina a Catalunya per actuacions vinculades amb l'atenció a la dependència. Una part es dedicaran a centres propis del govern: la rehabilitació de la cuina de la residència de Montblanc (512.203 euros); la residència de Cambrils, que s'ha d'adaptar a la normativa (493.850), i l'adequació dels accessos i l'enjardinament de la residència de la Mercè (231.979). A banda, es dedicaran part dels diners a centes aliens: la redacció dels projectes de la residència per a malalts mentals del Vendrell i Reus del grup Pere Mata (150.000), el nou centre de dia de Pratdip (44.719), la nova residència de la Granja de Tarragona (816.000) i la reforma de la residència de Santa Coloma de Queralt (500.000). A més, es destinaran part dels 60 milions a subvencions per a entitats que es dediquen a l'atenció a la dependència (se n'han presentat 17) i per concertar places residencials per a persones grans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
tradicions

Les titelles prenen Lleida tot el cap de setmana

LLEIDA
trànsit

Una dona mor en un xoc frontal a l’N-II a Lleida

LLEIDA

La Champions ja és aquí!

Girona

Les quatre finques on hi ha la llavor de l’agricultura del futur

Pacs del Penedès
SOCIETAT

Amplien a tot Catalunya el voluntariat de suport a la reinserció d’agressors sexuals

BARCELONA
Equipaments

Badalona inverteix 245.000 euros per millorar l’històric edifici del conservatori

Badalona
Sant Jaume de Llierca

Memòria del maqui Joan Platé Vergés

Sant Jaume de Llierca
SERVEIS

Malgrat de Mar s’estrena en la zona verda amb una prova pilot

MALGRAT DE MAR
SERVEIS

Calella pagarà la neteja de grafits en parets i façanes de particulars

CALELLA