Societat

La nova presó, el 2013

Justícia

El procés per aconseguir tancar la centenària presó Model de Barcelona va fer ahir un pas endavant, quasi definitiu, amb la presentació del projecte de la futura presó de preventius de la Zona Franca. El calendari que ha de fer realitat el nou recinte dissenyat pels arquitectes Benedito i Mateos passa per licitar les obres abans que acabi aquest any, iniciar els treballs a mitjans del 2010 i tenir acabada la presó a finals del 2012 o principis del 2013.

Aquest és el tempo que va marcar ahir la consellera de Justícia, Montserrat Tura, que va advertir de la dificultat de parlar d'un calendari concret quan es tracta d'obra pública i va preferir proclamar que "s'estan fent les passes fermes i irreversibles per a la desaparició de la Model". En termes similars es va pronunciar l'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, que va assegurar: "El tema està ben enfocat; ens trobem en la bona via".

La consellera i l'alcalde es van trobar a la sala d'actes de la presó de Wad-Ras per presentar el nou projecte i signar un acord que permetrà la reordenació dels edificis judicials de Barcelona i la construcció de la nova seu de la conselleria de Justícia al solar on ara s'aixeca la presó de dones. L'alcalde va aplaudir la decisió de la conselleria d'apostar per la nova centralitat del 22@.

La futura presó de la Zona Franca s'aixecarà sobre un espai equivalent a tres illes de l'Eixample. Serà un immens rectangle amb un eix central que comunicarà els vuit mòduls residencials amb una capacitat màxima per a 1.200 interns. D'aquest total, 118 places es reservaran per a un mòdul que estarà dedicat exclusivament a dones. També hi haurà un mòdul de preventius per a joves, amb una capacitat de 144 interns.

Ràpida ampliació
El projecte del centre va néixer amb una capacitat menor, però ràpidament es va ampliar fins a les 1.200 places anunciades ahir, per l'evident i incessant increment de la població reclusa. Actualment, a la Model hi ha 1.800 interns.

La presó de la Zona Franca serà un edifici discret, construït amb colors apagats: el gris del formigó, blanc i algun detall vermell. Els mòduls tindran una alçada diferent, amb un màxim de cinc plantes, el més alt. Entre edifici i edifici hi haurà un pati per a l'esbargiment dels reclusos.

Tot el projecte superarà els 113 milions d'euros, i abans caldrà invertir 1,3 milions en l'enderroc de l'edifici que ara ocupa. Molt a prop s'hi farà un centre per a reclusos en règim obert, sobre uns terrenys de 5.000 metres quadrats. Aquest projecte va una mica més endarrerit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
administració

Neix una entitat per difondre la història i la cultura de Roses

roses
Raúl Montilla
Periodista i escriptor

“Emigrar és molt dur, és un joc d’identitat molt bèstia”

Cornellà de Llobregat
SOCIETAT

ADF, 15 entitats i un restaurant a Els Bellots

TERRASSA
educació

Malestar perquè es tanca una línia d’I3 a Rocafonda de Mataró

Mataró
salut

Acord en defensa de l’antic hospital de Mataró

mataró
medi ambient

Badalona analitza la salut de 216 palmeres i 10 estan molt greus

Badalona
Sant Feliu de Pallerols

Sèlvans assaja un nou model d’economia rural a través de la gestió forestal

Sant Feliu de Pallerols
GIRONA

Retiren l’aparcament reservat a la Guàrdia Civil a Emili Grahit

GIRONA
SALUT

Créixer en entorns d’aire contaminat redueix la capacitat d’atenció dels nens

BARCELONA