Societat

La Generalitat permetrà a hotels i càmpings omplir piscines amb aigua de cisterna en cas que persisteixin les restriccions

El Departament d'Innovació, Universitats i Empresa permetrà al sector turístic omplir piscines amb aigua de cisterna en cas que persisteixin les restriccions per la sequera, i es mantingui la situació d'excepcionalitat 2.

Els establiments que ho desitgin podran contactar amb empreses, avalades per l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), que els portaran aigua amb totes les garanties sanitàries tot i que no serà apta per al consum de boca.

Huguet, que es troba de viatge institucional a Escòcia, ha rebut aquest dijous amb bons ulls la notícia que el govern, durant una sessió extraordinària, modificarà el Decret de Sequera per mantenir les restriccions. El conseller del Departament Innovació, Universitat i Empresa ha indicat, però, que aquesta decisió no ha de fer témer el sector turístic en cas que la sequera persisteixi durant l'estiu, i es mantingui l'excepcionalitat 2.

''Estem parlant de restriccions a piscines particulars, en cap cas a les d'establiments hotelers'', ha indicat Huguet. El conseller ha avalat la decisió de l'executiu de modificar el decret, perquè tot i que les pluges dels darrers dies hagin incrementat el nivell d'aigua emmagatzemada als pantans, això és ''insuficient'' per aixecar la prohibició de regar i omplir piscines ''perquè en cap cas la climatologia garanteix que la situació es mantingui''.

En referència al sector turístic, Huguet ha volgut ressaltar que aquest no s'ha ''de sentir perjudicat'' per la manca d'aigua. ''De la mateixa manera que no s'ha impedit aquest recurs per a la indústria, tampoc es farà per al turisme'', ha explicat.

Acord amb l'ACA
La Generalitat està decidida a garantir que, aquest estiu, no hi pugui haver cap piscina en un allotjament –hotels, càmpings, cases rurals- que no s'hagi pogut omplir. Tot i que en aquests moments gairebé totes les piscines que hi ha a la franja on hi ha activada l'excepcionalitat estan plenes, i la majoria disposen de circuit tancat, el Departament ha arribat a un acord amb l'ACA per permetre que es puguin omplir piscines amb aigua de cisterna si la situació persisteix.

Fabricants de piscines
La patronal que agrupa les 600 empreses del sector de piscines ha criticat el Govern per l'anunci de modificació ''improvisada'' del decret de sequera que impedirà omplir les piscines tot i haver tornat al nivell d'excepcionalitat 1. Pel president de la patronal del sector, Josep Sadurní, aquesta rectificació respon a ''pressions polítiques'' i no a la realitat, atès que omplir una part de les 150.000 piscines que hi ha a Catalunya suposa un consum afegit de 0,05 hectòmetres cúbics (Hm3), sobre els 650.000 Hm3 que en total consumeix Catalunya a l'any. Sadurní ha advertit que aquesta decisió suposarà perdre la meitat de la facturació anual i la pèrdua com a mínim de 4.500 llocs de treball.
Per justificar aquest argument, els empresaris han explicat que a Catalunya hi ha 150.000 piscines (el 67% a l'àrea metropolitana de Barcelona) que tenen un consum anual net del 0,6% del consum total d'aigua. En el cas concret del període d'estiu, omplir ara les piscines i mantenir l'activitat amb normalitat significaria consumir tan sols el 0,02% del total d'aigua que es consumeix per a tots els usos a Catalunya.

Els empresaris han explicat que aquest decret de sequera, de moment ja ha significat una davallada important del nombre de contractes de construcció de piscines i per tant una caiguda de la facturació. En concret, dels 300 milions facturats a Catalunya el 2007, els representants de la patronal han advertit que la suma per l'efecte de la desacceleració econòmica del sector, molt vinculat a l'activitat immobiliària, més les conseqüències d'aquest decret de sequera farà que la facturació caigui a la meitat a final d'any.

''Extrema gravetat''
A Catalunya, les 600 empreses del sector van facturar aquests 300 milions el 2007 i van donar feina directa i indirecta a 15.000 persones. Sadurní ha reconegut que en aquests moments algunes empreses ja han decidit retallar plantilles i han procedit als primers acomiadaments, cosa que fa que el sector estigui travessant un moment ''d'extrema gravetat''.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Pau Bosch
Nou president d’Amics de la Rambla

“Ara el nostre objectiu és obrir la Rambla al mar”

Barcelona
SOCIETAT

La síndica posa el focus a l’alberg de Badalona

Badalona
societat

L’esclavitud dels segles XV i XIX, a debat al Museu de l’Escala

l’escala
administracions

La Casa del Mar promocionarà el patrimoni pesquer de Llançà

llançà
sequera

La nova fase d’excepcionalitat dona més marge per omplir les piscines

barcelona
Societat

Mor Miquel Massana, fundador de l’empresa Centre Tèxtil Massana

SERVEIS

La Paeria atura la supressió de la recollida porta a porta a Pardinyes i Balàfia

LLEIDA
GIRONA

Puente preveu aviat la licitació del projecte d’enllaç del TAV i l’aeroport

GIRONA
estats units

TikTok demanda als EUA per una llei que amenaça de vetar el seu ús al país

barcelona