la contra

Records compartits

Majors de 55 anys de Sabadell, Terrassa, Castellar i Sentmenat enregistren vivències de joventut en un web

UN LLEGAT PER A LES GENERACIONS FUTURES. A l'Arxiu de l'Experiència s'hi acumulen més de 6.700 testimonis de ciutadans d'arreu de l'Estat. Molts adults no se sorprendran, perquè ja hi estan familiaritzats, però esdevindran una bona tradició oral per als que no han nascut.

Se'n parla poc, de la intrahistòria, les vivències quotidianes d'una comunitat sovint arraconades al darrere de la historiografia que emana de documents escrits i les discussions al voltant del poder –avui, fonamentalment polític i econòmic i, en el passat, militar i religiós–. Les dures experiències socials de la postguerra, per exemple, s'han transmès oralment de pares a fills. I aquest és el mecanisme escollit per recollir, en petits vídeos emmagatzemats a internet, els testimonis de centenars de majors de 55 anys de diverses procedències.

Es tracta d'un projecte anomenat Arxiu de l'Experiència i impulsat pel Ministeri d'Indústria. A la nostra comarca s'han reunit testimonis de diversos municipis, i la majoria es van enregistrar al complex de gent gran Sant Oleguer de Sabadell. Maria Lorente, de 75 anys, hi recorda el gran creixement de la ciutat, les dificultats per tirar endavant en una família de vuit germans o el fet que, en la postguerra, li calgués treballar tota una setmana per poder comprar un pa de quilo. Era l'alternativa al pa negre de la cartilla de racionament, tot i que la seva mare feia quilòmetres amb un parell d'espardenyes per comprar oli i farina d'estraperlo. Fora dels vídeos, com a fet positiu, la Maria explica que «abans no faltava feina», tot i que els sous eren tan baixos que «per cinc pessetes canviaves d'empresa; un duro era un duro». Per tot plegat, creu que l'arxiu de vivències serà una bona eina per comparar com es vivia en el passat.

Un altre dels testimonis, Josep Arderius, rememora la fundació de l'Obra Social Benèfica de Castellar del Vallès, l'any 1928, i la construcció de l'edifici assistencial de la institució, on una comunitat de monges cuidava els malalts i les criatures de les dones que treballaven a les fàbriques de fils i teixits. La vida a les indústries tèxtils vallesanes va ser el nexe comú de la major part de la generació. Maria Cruells, filla de Sentmenat, narra en un altre vídeo que va començar a treballar als 13 anys, i que les hores extres de nit es pagaven a dues pessetes. Les cases eren fredes, les rajoles s'havien de fregar de genolls a terra i no hi havia gaires més alternatives de lleure que llogar un tocadiscos i organitzar balls domèstics.

Entre els ciutadans que han participat en els enregistraments, n'hi ha un de més escèptic. Víctor Barahona, un sabadellenc d'adopció nascut a Madrid fa 80 anys bromeja sobre les «batalletes» virtuals que ja pot consultar per internet. En va aprendre fa poc, i amb el seu ordinador ha agafat pràctica i ara hi passa moltes estones. Va provar diversos oficis, al ram tèxtil o com a tipògraf en una impremta, però també va fer de locutor a l'antiga Ràdio Sabadell EAJ-20, on havien de tancar tots els noticiaris proclamant «¡Viva Franco! ¡Arriba España!». En aquest cas, els temps també han anat evolucionant.

Però els records abasten més enllà de la dictadura, Mariana Herrero, antiga veïna de Terrassa, fa memòria per explicar el primer cop que va poder votar en democràcia, al col·legi França, amb molta il·lusió i amb por de contestar a una enquesta d'intenció de vot. A mesura que es van succeir els comicis, però, confessa que «la il·lusió es va anar perdent».



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Núria Escarpanter
Alcaldessa de Llançà (Junts)

“El pacte de govern és sòlid i es basa en la confiança”

Llançà

El Clúster de la Bioenergia de Catalunya celebra la II Nit de la Bioenergia: l’energia més circular i social

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES