Festes populars i fires

CARDEDEU (Vallès Oriental)

XVI Fira de Nadal i del Torró Artesà

Foc de fira

L'any 1995, per iniciativa de l'Associació Veïns del Centre de la Vila, es va posar en marxa la primera edició de la Fira de Nadal i del Torró Artesà de Cardedeu. Les noves edicions han anant ocupant més espais, ampliant les activitats, els expositors, però mantenen el mateix esperit: ser un lloc d'intercanvi i de trobada. D'aquells primers 37 expositors, ja s'ha passat als més de 150 que aquest any tindran un estand a la fira.

El ritual varia poc. Tot comença el dia de la Puríssima amb l'encesa i benedicció del Foc de la Fira a l'ermita de Sant Hilari, una flama que serà baixada fins a l'església de Santa Maria, on es fa una ofrena del foc –encès amb brancams recollits dels boscos que envolten la vila, per simbolitzar la unió dels veïns–. El divendres de fira, els expositors van plantant i guarnint les parades amb els seus articles tradicionals de Nadal (objectes de regal, artesania, flors, figures per al pessebre, avets, dolços i, sobretot, torró artesà).

Després del pregó inaugural –enguany a càrrec de Maria Cruixent i Domènech–, les autoritats –acompanyades avui de l'esportista David Barrufet– encenen la gran foguera en forma de rotllana amb el Foc de la Fira. I comencen les activitats al voltant de les fogueres per places i carrers. Demà dissabte hi haurà inflables i una xocolatada, cercavila i cagatió, nadales al carrer i un sopar amb escudella. Diumenge, a més, tindrà lloc el clàssic concurs Qui l'encerta se l'emporta. El premi és un gall, viu. Després de berenar amb torrades a l'entorn del Foc de la Fira, aquest es trasllada al cambril de l'església per tornar-lo a l'ermita el dia de l'aplec.

10, 11 i 12 de desembre. Al centre històric.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.