Societat

Els pessebres vivents omplen les tardes de Nadal

Centenars de voluntaris de diversos pobles continuen aquesta tradició

Molts mantenen el preu de l'entrada d'altres anys i alguns continuen sent gratuïts, com el de Llers o el de Brunyola

Durant les tardes del dia de Nadal, Sant Esteve, Cap d'Any i també del dia de Reis tothom tindrà almenys un pessebre vivent a prop per poder visitar.

La Garrotxa és una de les comarques amb més implantació d'aquestes representacions, amb pessebres vivents a Sant Joan de les Abadesses, les Preses o Joanetes, amb una representació curiosa de diversos oficis antics. Sense oblidar el de Santa Pau, que no s'ha fet durant sis anys.

Al Baix Empordà també hi ha una tradició bastant arrelada, amb escenaris tan indicats com el de Castell d'Aro o de Pals. Palafrugell el fa per tercer any consecutiu i es podrà veure sortint de la missa del gall de la parròquia de Sant Martí; tot un recorregut per les cases del centre de la vila que acabarà amb una xocolatada.

Pals és un exemple de pessebre amb tradició arrelada –arriba a la 24a edició–, coincidint amb una ubicació com és el poble medieval i amb una variada mostra d'oficis antics.

L'Alt Empordà concentra pessebres molt arrelats, com és el cas del de Bàscara –que va començar el 1973– i que consta d'una vintena de quadres i hi participen uns 210 figurants. Costa vuit euros l'entrada, que es destinen íntegrament a l'agrupació que l'organitza, ja que no té patrocinis ni ajudes d'empreses. Però també n'hi ha d'altres com el de Navata, que va estrenar un recorregut l'any passat des de l'Era de l'Obra fins a l'església i que reuneix 180 figurants. Tampoc no s'hi cobra entrada i es fa el dia 26, a 2/4 de 7 i a 2/4 de 8 del vespre. A Llançà es representa els dies 19 i 26 de desembre, a les 6 i a les 7, a la residència de Temps Lliure. A Llers presumiran de nova sonorització –un bon espetec al Cau del Dimoni esfereirà els més petits–, hi participen 150 figurants i es fa per Nadal, Sant Esteve i els dies 1 i 2 de gener, a les 6 i a 3/4 de 7, i també és de franc.

El de Brunyola és dels més típics de la Selva, l'any que ve celebrarà els 30 anys de vida i reuneix 240 figurants, a part de l'organització. No s'hi cobra entrada, i si es fa és gràcies als patrocinis i a la participació d'establiments del poble i dels voltants. Entre els assistents es sorteja una panera de la mida d'un remolc, amb productes dels patrocinadors.

A Bescanó s'han canviat algunes escenes de lloc respecte de l'any passat. S'hi representen fins a 33 oficis tradicionals. El recorregut comença al voltant de l'Ajuntament i es fa els dies 26, 1 i 2 de gener, a les 7. Amb 4 euros d'entrada, hi ha un piscolabis de moscatell i galetes al final. Amer és l'altra població selvatana on el 25 i el 26 hi ha pessebre, a 2/4 de 7 de la tarda.

LA XIFRA

240
són els figurants
del pessebre de Brunyola, un dels més arrelats a la Selva.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
SALT

Els patinets han estat involucrats en una vintena d’accidents els últims sis mesos

SALT
GIRONA

L’Ajuntament instal·larà llums LED a l’entorn de les Hortes de Santa Eugènia

GIRONA
SALT

L’IDIBGI publica el joc virtual ‘Mite o Ciència’ de divulgació científica

SALT
societat

Oncolliga celebra aquest diumenge una nova masterclass de ioga benèfica

girona
SOCIETAT

Desconvocada la vaga a presons després de tancar un acord amb Justícia

Barcelona
BLANES

El consistori desencalla la construcció d’un hotel al Passeig de S’Abanell

BLANES
societat

Detingut ‘in fraganti’ un home acusat de vuit robatoris amb força en vehicles

blanes
Núria Escarpanter
Alcaldessa de Llançà (Junts)

“El pacte de govern és sòlid i es basa en la confiança”

Llançà

El Clúster de la Bioenergia de Catalunya celebra la II Nit de la Bioenergia: l’energia més circular i social