El síndic d'Aran avisa que es produiran més atacs d'óssos per l'augment de la seva població

Avisa que la ramaderia està en perill a causa dels óssos

Boya ha remarcat que el debat sobre la presència de l'ós és «complex» i ha assegurat que «en primer terme s'ha d'establir els pactes territorials necessaris perquè hi pugui haver un marc de convivència». En aquest context, ha remarcat que «l'Aran vol preservar les activitats ramaderes tradicionals i no pas espècies que hi van ser i no estan en el context mundial en situació de perill i que posen en risc aquestes activitats tradicionals del territori».

Segons ha explicat, «hi ha una ramaderia que encara existeix que fa una tasca sobre el medi i que es vol conservar i mantenir». «Això es posa en aquest moment en qüestió a la zona del Baix Aran», al temps que ha apuntat que «els ramaders destaquen la situació de dificultat que tenen les explotacions d'alta muntanya i la presència de l'ós és la gota que fa vessar el vas». «Moltes explotacions estan tancant per aquesta situació», ha assegurat.

Boya ha dit demanat al Ministeri de Medi Ambient i a la Generalitat que «habilitin el fons que existeix per fer possible que hi hagi un equip, com hi ha altres comunitats autònomes, com l'Aragó, i a França, que faci el seguiment dels óssos i el control de l'espècie i de la situació de les possibles situacions de risc si apareixen». Ha dit que l'Aran ja forma part de la Comissió de seguiment de l'ós amb el seu biòleg. «Hi ha d'haver una comissió a més de la del grup de treball de caire més polític on es puguin prendre decisions i s'estableixin els protocols d'actuació, com el que es va tenir com l'atac a un caçador i tota una sèrie d'actuacions de les quals s'ha de fer protocol», ha manifestat.

Així mateix, ha recordat que «hi ha una oposició frontal del territori» de l'Aran a la presència d'óssos i que «fins ara les coses no s'han fet bé i ara tampoc es fan bé». I és que segons ha denunciat en diferents ocasions no s'ha tingut en compte la veu de l'Aran en aquest debat.

No obstant això, ha destacat que hi va haver accions positives com les mesures preventives dels atacs a explotacions ramaderes. En qualsevol cas, ha declarat que «hi ha d'haver un diàleg de concertació amb els territoris, que no s'ha produït». «S'ha de modificar les maneres de fer de les administracions respecte els administrats i si un territori ha d'acollir una espècie nova com és l'ós que es reintrodueix hi ha d'haver aquest pacte social, que actualment no hi ha», ha lamentat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Les assignatures pendents

Girona
Societat

“La gent se’m queda mirant fixament”

Badalona
comerç

Més facilitats als xinesos perquè comprin

Barcelona
Vallfogona de ripollès/ Planoles

Porta a porta dels alumnes per fomentar l’estalvi d’aigua

Vallfogona/ Planoles
Olot

La Garrotxa vol aprendre de la mobilitat de Pontevedra

Olot
Administracions

El Suprem obliga el Prat a treure aparcament de la platja

El Prat de Llobregat
societat

Nou pas per a la construcció de l’institut Cal Maiol

barcelona
Bisharo Ali Hussein
Activista dels drets humans feminista

“Els homes volen controlar la sexualitat i el cos de la dona”

Girona

CADERSEM passa a formar part del GRUP E-COORDINA