Societat

Ja som a Nadal

Les quines

Continuem per a quina

Les quines alimenten els pressupost de moltes associacions

Des del primer cap de setmana del mes de desembre fins al diumenge passat Reis se celebraran quines a la majoria de municipis

Les comissions de festes, els centres excursionistes, clubs esportius, les associacions de veïns, les AMPA, la parròquia i tot l'associacionisme local aprofita el cicle nadalenc per encabir-hi un dens calendari de quines que serveixen per ingressar uns diners que els permetran sobreviure, cobrir despeses i eixugar dèficits. En alguns municipis una sola entitat monopolitza totes les quines. En d'altres, es rifen les tardes. Per exemple, a Besalú tres associacions es reparteixen la programació de les quines: el club esportiu en fa dues i l'associació de mares i pares d'alumnes (AMPA) de l'escola pública i l'esplai parroquial, una cadascuna. I també aprofiten per fer solidaritat. Precisament, un dels sortejos de la quina que ha organitzat el centre d'esplai Sant Vicenç, de la parròquia de Besalú, que al 2011 farà 30 anys, va dedicar-se a La Marató. Ja és el segon any que l'esplai dedica la recaptació d'una quina al programa solidari que impulsa Televisió de Catalunya. Si al 2009 es van recaptar 305 euros per a La Marató de TV3, aquest any la xifra ha augmentat fins als 354 euros.

L'advent i els dies curts

Les primeres quines arriben amb l'Advent. Quan els dies s'escurcen al galop, especialment a partir del segon diumenge d'Advent, que coincideix amb els festius del llarg pont de la Puríssima, hi ha la primera gran desbocada de quines, quintos o plenes. És un joc públic de recolliment i família. A molts municipis, com ara Bescanó mateix, omplen el pavelló de taules. I les taules s'omplen de colles, de familiars o entrefamília que juguen cartrons compartits. Cada dia hi ha desenes de quines; només cal consultar-ho a l'agenda, a les planes de més enrere. En total, al final del cicle nadalenc s'hauran celebrat centenars de quines per tot el país. Les darrera tongada massiva de quines serà el 9 de gener, el primer diumenge passat Reis, el dia abans d'acabar les vacances. No hi tornen a haver festes entre setmana fins al Divendres Sant, vigília de Sant Jordi, i el dilluns de Pasqua.

Hi ha municipis on no es fan quines i n'hi ha que en superen la mitja dotzena: Camprodon, Peralada o Palau-saverdera. Es tracta de quines anunciades i programades. Es fan quines fora de cartell, algunes de senzilles, com les que celebren molts casals d'avis i centres cívics, només per passar l'estona i amb un premi discret: una teula de torrons, una bossa de neules, un fuet o una ampolla de cava.

El lloro

Hi ha quines molt generoses. Hi ha superquines i regals espectaculars molt llaminers. Sovint l'atractiu de la quina no són simplement els lots o les paneres que s'hi donen o la riquesa dels regals per a les línies. Un factor important de l'èxit d'aquesta rifa popular és la gràcia del presentador, del lloro, el canari, el cantaire o qualsevol dels noms que rep el personatge que anuncia els números que surten del bombo. I com els anuncia. Ha de saber establir una complicitat amb el públic, ha de personalitzar els números, ha de saber riure's del públic i d'ell mateix. Ha de tenir carisma, no ha de ser cap rot i ha de tenir una agilitat mental espectacular. I ha de saber llegir l'estat d'ànim del públic.

5
a zero
. A banda del sentit del ritme, una de les gràcies del lloro, canari o cantaire és saber batejar els números. De saber trobar una altra manera per cantar el número, però que tothom ho entengui. Fa un any, el 20 de desembre del 20109, El Punt va publicar una . S'hi recollien un seguit de metàfores. Per regla general les metàfores tenen a veure amb l'esport. Els números dels futbolistes són els més habituals. Un dels noms habituals del 5 és la maneta. Aquest any la maneta és més al dia que mai. El Barça s'ha ben après la taula del cinc.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

El soterrament de les línies d’alta tensió entre Reus i Castellvell es farà realitat en cinc anys

Reus

Girona planteja una nova ordenança municipal de tinença d’animals

GIRONA
sequera

Els pantans guanyen fins avui 21 hm³ i 47 entre març i abril

barcelona

Ocupen un local municipal que usen els castellers per crear un casal de joves

SANT CUGAT DEL VALLÈS
societat

Jutgen un acusat que afronta més de 17 anys de presó per violar l’exdona

girona
societat

Confirmats 23 anys de presó per un home que va matar la dona

Barcelona
societat

Torna la fira d’ocupació TreballemGi a Alt Empordà, el 15 de maig

figueres

L’Hospital de Bellvitge impulsa la teleassistència per als pacients amb asma

L'Hospitalet de Llobregat

Collboni reclama a Mascort fons per a Collserola

Barcelona