Societat

consum

El fred afavoreix alguns conreus, però malmet la collita de carxofes i faves

Els fruiters estan en aturada hivernal i resistiran l'embat si no se superen els 10 graus negatius

Les temperatures maten les plagues dels sembrats

En aquesta època, la majoria de collites ja són als magatzems, i només algunes de les varietats d'horta –carxoferes i faveres, sobretot– pateixen si les temperatures són per sota dels 2 o 3 graus. Les carxofes es tornen negres i no es poden comercialitzar. I això és el que ha passat al Baix Llobregat i la zona tarragonina del Gaià. Els productors encara no han avaluat l'afectació per les plantes. “El problema és que, en algunes zones com al Gaià, s'ha arribat als 7 graus sota zero durant tota una nit. Fins d'aquí a uns dies no veurem si les plantes ho han resistit i més tenint en compte que la previsió és continuar així uns dies més”, ha explicat Rafel Rovira, responsable nacional d'Horta d'Unió de Pagesos. El Servei Català de Meteorologia preveu que no serà fins dijous que les temperatures se suavitzaran. Fins aleshores, les gelades nocturnes seran a tot el país.

La fruita dolça està tota collida i a les pomeres, peres, presseguers i altres el fred els fa bé, perquè ajuda a mantenir a ratlla les plagues. No els perjudica perquè es troben en aturada hivernal. És un procés normal i necessari per als arbres, que es protegeixen del fred i aprofiten per regenerar-se amb vista a la següent collita. De fet, si les temperatures són massa altes alguns conreus en surten malparats. És el cas de l'ametller, el més sensible a glaçades, perquè és el primer que floreix. Enguany, el fred de finals de desembre els manté encara adormits. Rafel Español, responsable de la fruita seca d'Unió de Pagesos, afirma: “Només algunes varietats primerenques, com ara la llargueta, començaven a treure el borró (prèvia a la flor), però no els ha afectat”. Cada hivern les oliveres es gelen. Normalment, la glaçada no arriba a les arrels, però de vegades pot malmetre la següent collita. Salvador Tarragona, responsable a les Garrigues, assegura: “La situació no és la del 2001, quan va matar els arbres, però aleshores hi va haver una nevada de 40 centímetres i una gelada de 14 sota zero alhora”. A les Garrigues aquests dies la mitjana és de 8 graus sota zero. “Pot ser que algun arbre jove, en alguna fondalada, s'hagi malmès, però això no és res de l'altre món”. Tarragona descarta que aquests freds condicionin la collita de l'any vinent: “Després de la collita, l'arbre està en aturada hivernal i convindria més fred”. De moment, les oliveres de la Terra Alta i el Priorat tampoc se n'han ressentit.

LA XIFRA

8
sota zero
és la mitjana que s'ha assolit aquestes nits a les Garrigues, prop del nivell crític per als olivers: -10 graus.

LA FRASE

Pot ser que la glaçada hagi perjudicat alguna olivera jove, però res de l'altre món
Salvador Tarragona
RESPONSABLE D'UNIÓ DE PAGESOS A LES GARRIGUES


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
societat

Els primers pisos tutelats per a gent gran a Rialp, preparats per a rebre residents

Rialp
VILABLAREIX

La quarta Gala Benèfica Giroinfant recapta 34.100 euros

VILABLAREIX
SOCIETAT

Deu anys apropant als ciutadans la recerca que es fa a la UB

BARCELONA

Fent perfums gota a gota

Tiana

Ajut d’1,7 milions d’euros per a la renovació de l’enllumenat públic

cassà de la selva
SOCIETat

Acampada al claustre de la UB per denunciar “el genocidi del poble palestí”

BARCELONA
infraestructures

Renfe planta al Govern a una reunió excusant-se en les eleccions

barcelona
Societat

Mor Pere Torrents, veí de Torrelles de Foix

URBANISME

El 80% dels edificis del Camp de Tarragona no han passat inspeccions

TARRAGONA