Societat

vilassar de dalt

La Generalitat refusa el canvi de topònim de Vilassar de Dalt

Remet al govern municipal un document de l'IEC, en què se sosté que passar a dir-se únicament Vilassar podria donar lloc a equívocs

La decisió no és definitiva i els impulsors ja han anunciat que la recorreran

Nou revés de la Generalitat de Catalunya al canvi de topònim de Vilassar de Dalt, que pretén passar-se a dir únicament Vilassar. La direcció general d'Administració Local (DGAL) ha enviat recentment al municipi una carta, en què es remet a un estudi de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC), per denegar el canvi de nomenclatura. Aquest informe, que fa referència al que va emetre aquest organisme l'any 2008, recomana fer servir els determinatius “de Mar” i “de Dalt”, per tal de no crear confusió entre els dos municipis. En cas de no fer-se servir, explica la Generalitat, serà freqüent que els interlocutors desconeguin si es fa referència al municipi de mar o al de muntanya. “Ningú podrà impedir que fora de l'àmbit oficial s'empri el topònim Vilassar sense determinatiu per referir-se a Vilassar de Mar”, fa notar aquest dictamen.

La tesi dels impulsors de la proposta, però, és molt diferent. Asseguren que els seus veïns de mar ja s'han apropiat del topònim simple i, per això, ara ja hi ha conflicte entre la terminologia usada a banda i banda de l'autopista. A més, consideren que és la voluntat majoritària del municipi. De fet, en la darrera votació al ple municipal, set dels tretze regidors hi van donar el seu vistiplau, un es va abstenir i cinc van votar-hi en contra. Curiosament, però, el suport majoritari prové de les forces de l'oposició, mentre que en el govern municipal tan sols un regidor, el republicà Xavier Yelo, hi va donar suport. “Creiem que al final tindrà més pes el suport popular que no pas les consideracions de caire més tècnic”, explica Yelo, que és regidor de Cultura i que ha centralitzat políticament la reivindicació.

De fet, en el proper ple municipal ja es prepara una moció per ratificar la postura del consistori i per tornar a demanar a la Generalitat que consideri el canvi. “No considerem que la batalla estigui perduda”, assegura el regidor d'ERC, que considera que cal una resolució ferma del govern català.

1.200 signatures

El procés per demanar el canvi del topònim es remunta força temps enrere. El 2004, un veí del municipi, Jaume Casanovas, va recollir 1.256 signatures entre la població local per tal de forçar aquest debat. Un debat que set anys més tard encara no té una resolució clara. Fins ara, totes les resolucions de la Generalitat, que és qui té la potestat, han anat en un mateix sentit: el de mantenir els noms tal com estan ara. Una tesi, que també és compartida per una part del municipi, en què figura el grup d'esquerres, que controla l'alcaldia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

La Champions ja és aquí!

Girona

Les quatre finques on hi ha la llavor de l’agricultura del futur

Pacs del Penedès
SOCIETAT

Amplien a tot Catalunya el voluntariat de suport a la reinserció d’agressors sexuals

BARCELONA
Equipaments

Badalona inverteix 245.000 euros per millorar l’històric edifici del conservatori

Badalona
Sant Jaume de Llierca

Memòria del maqui Joan Platé Vergés

Sant Jaume de Llierca
SERVEIS

Malgrat de Mar s’estrena en la zona verda amb una prova pilot

MALGRAT DE MAR
SERVEIS

Calella pagarà la neteja de grafits en parets i façanes de particulars

CALELLA

L’impost sobre les emissions de CO2 dels vehicles: fiscalitat verda per lluitar contra el canvi climàtic

Portu regala la Champions al Girona

Girona