Escapades

Més que una bella badia

Sant Sebastià és una ciutat elegant que gaudeix del plaer de viure vora el mar

Emmarcada entre muntanyes, una illa i el Cantàbric, Sant Sebastià (capital de Guipúscoa i principal ciutat de la costa basca) és sinònim d'elegància, qualitat de vida, bon menjar i interminables passeigs per les platges. En aquest sentit, la bella Sant Sebastià homenatja contínuament el mar. Tres platges amb personalitat pròpia (Ondarreta, la Concha i Zurriola) marquen el ritme deliciós de viure vora el mar. Els seus passeigs –el de la Concha, el passeig Nou, el de França– amb immillorables vistes sobre l'aigua salada i el mateix riu, estan plenament identificats amb la manera de viure del donostiarra, perquè passejar (amb rumb o sense) és un dels costums més arrelats.

Les muntanyes que presideixen la ciutat (Urgull, Ulia i Igeldo) són alhora talaies, vàlvules d'escapament, vergers per a senderistes i amants de la bicicleta tot terreny. Una de les millors perspectives de Sant Sebastià s'obté, precisament, des de dalt del mont Igeldo, al qual s'accedeix a bord d'un romàntic funicular. Urgull, des de la bateria de les Dames, és un altre mirador excel·lent, a més de l'excusa idònia per resseguir aquest bosc perfectament integrat en la vida de la ciutat. I, si s'aixeca tempesta, la pluja i el vent del Cantàbric s'associen i la mar és brava, l'espectacle de la natura està garantit. Tindrem estampes inoblidables de la fúria del mar al passeig Nou, la Pinta del vent, l'obra més famosa de l'escultor Eduardo Chillida, i la platja de la Zurriola, a la vora del centre de congressos Kursaal.

Moderna, distingida, elegant, la ciutat conserva els edificis aixecats a finals del segle XIX i a principis del XX per acollir i entretenir la burgesia que arribava d'Europa buscant l'assossec, els frescos banys terapèutics i una atmosfera cosmopolita, però alhora es renova amb propostes arquitectòniques, com ara el centre Kursaal, i obres avantguardistes –la Pinta del vent i la Construcció buida de Jorge Oteiza.

La part vella sol brillar amb força els caps de setmana, quan els famosos bars de tapes s'omplen de fidels, i, per tant, fer un tomb pels locals clàssics de la plaça de la Constitució i el carrer Major són excel·lents maneres de jugar amb la temptació gastronòmica. Cal destacar també l'interès de les esglésies de Santa Maria, barroca i grandiloqüent, i de Sant Vicenç, l'edifici més vetust de la vila guipuscoana.

Sant Sebastià té un color especial, el de la pedra arenosa dels principals edificis. Va ser extreta de les muntanyes Ulia i Igeldo i conforma, per ella mateixa, una ruta deliciosa per les principals fites arquitectòniques de la vila romàntica, des del teatre Victòria Eugènia fins a la catedral del Bon Pastor, passant pels conjunts d'habitatges que voregen la plaça de Guipúscoa. Tant el carrer Prim com el passeig de l'Arbre de Guernika, amaguen un altre secret: edificis modernistes amb bells portals, jocs de rajoles i nimfes somrients. Modernisme, exquisidesa, i savoir faire tallats en la característica pedra arenosa. Al bell mig, un riu amansit, l'Urumea, que divideix la ciutat en dues parts i sobre el qual s'estenen alguns dels ponts més bells i singulars del País Basc, com ara el de Maria Cristina i el del Kursaal.

Centre comercial i d'oci

La ciutat és també un important centre comercial i d'oci, amb una animada oferta cultural entre les activitats de la qual el Festival Internacional de Cinema (al setembre) és el principal esdeveniment. Al darrere se situen altres propostes lligades a l'estiu, com ara el Festival de Jazz, la Quinzena Musical, la Fira Taurina i la Fira de Teatre, sense oblidar la tardoral Setmana de Cinema Fantàstic i de Terror o Maiatza Dantzan. Cal remarcar esdeveniments purament autòctons com ara les tradicionals regates de traineres, que congreguen milers d'aficionats al port de Sant Sebastià, i la Tamborrada, la festivitat més sentida pels donostiarres, el 20 de gener.

Des de Sant Sebastià

A trenta minuts de la capital guipuscoana, hi trobem la vila costanera de Getaria, famosa pels vinyers de txakoli i els restaurants mariners. Ens podem acostar també als mercats de productes tradicionals d'Ordizi (dimecres) i Tolosa (dissabtes) i comprovar com les hortes i les masies del País Basc surten al carrer. D'altra banda, si les nostres aficions es decanten més pel senderisme, els monuments megalítics i les mines d'origen romà, sempre podem acostar-nos als parcs naturals d'Aralar i Aiako Harria.

A seixanta minuts de distància hi ha Bilbao, amb el museu Guggenheim i el pont de Bizkaia (únic en la seva espècie), i Vitòria, capital del País Basc, plena de parcs i jardins, i amb la seu vella, que va inspirar l'escriptor Ken Follett.

PER ARRIBAR-HI

En cotxe. Per l'N-I/AP-1 (Madrid-Irun), A-8 (Bilbao- Irun), A-63 (París-Irun) i A-15 (Pamplona-Sant Sebastià)
En avió. En 100 km, té cinc aeroports (tres internacionals)
En tren. L'estació del Nord està connectada amb París, Barcelona, Madrid i Lisboa

DADES D'INTERÈS

Oficina de turisme. Boulevard, 8. Telèfon 943 481 166 www.sansebastianturismo. com
Diputació Foral de Guipúscoa. www.gipuzkoaturismo.net
Festival de Jazz de Sant Sebastià. Del 21 al 25 de juliol de 2011.www.jazzaldia.com
Festival Internacional de Cine de Donostia. Al setembre www.sansebastianfestival.com
Kursaal, Palau de Congressos. Av. de Zurriola, 1 Telèfon: 943 00 30 00 kursaal@kursaal.org www.kursaal.org
Central de reserves. Telèfon: 902 443 442 www.sansebastianreservas. com


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Som Sostre demana un nou model per atendre els sensellar

girona
urbanisme

La Rambla encara la fase de reforma més complexa pel que fa a mobilitat

Barcelona
turisme

30.000 persones a les jornades de portes obertes del Port de Barcelona

Barcelona
estats units

Augmenten a 15 els morts per tempestes i tornados als EUA

barcelona
societat

El TS estima un recurs de l’Ajuntament de Barcelona contra l’anul·lació de la taxa d’escombraries del 2020

Barcelona
tribunals

El judici per la violació d’Igualada se celebrarà del 17 al 21 de juny

Igualada
sequera

Els embassaments de Ter-Llobregat doblen reserves i superen el 30%

barcelona

Darrera fase per retirar els bloc de formigó de l’antiga Bosser

SABADELL
ADMINISTRACIONS

La ciutadania podrà fiscalitzar per primer cop la feina del govern de Pineda

PINEDA DE MAR