Societat

El món de la cuina acompanya la família de Santi Santamaria a Sant Celoni

Juan Maria Arzak, Ferran Adrià i Martín Berasategui han donat suport a la família de Santamaria en la capella ardent a Sant Celoni

Desenes de veïns s'acomiaden ja del xef català

El món de la cuina, amb Ferran Adrià al capdavant, ha volgut avui donar el seu suport a la família i a l'equip de Santi Santamaria, acompanyant-los a la capella ardent amb el fèretre del xef que s'ha instal·lat al Teatre Ateneu de Sant Celoni, població bressol del seu restaurant, Can Fabes.

Flanquejat per Juan Maria Arzak, Ferran Adrià, amb qui Santamaria va tenir una agra polèmica entorn de l'anomenada “cuina tecnoemocional”, ha confessat, abans d'entrar al teatre, haver-se quedat “trastocat” quan va conèixer la notícia de la mort de Santamaria.

Adrià ha confessat que estava “feliç per estar amb la família en aquests moments tan durs” i, “més enllà de discrepàncies” i sense voler ser “hipòcrita”, cal reconèixer, ha dit, que Santamaria “ha estat i seguirà sent un referent mundial en la cuina”.

Amb la seva presència al costat d'altres cuiners està l'ànim d'expressar que “el món de la gastronomia està unit” i comunicar al seu equip que “estem amb ells per al que necessitin”, ha indicat.

El xef del Bulli ha recordat de manera especial a Pau Santamaria, el fill del malaguanyat cuiner, que “des de feia vuit o deu anys venia amb la família al Bulli, i al qual des de petit havia servit plats”.

Per a Adrià, el distanciament amb Santamaria -”coses que passen a totes les famílies”, ha resumit- no pot entelar una relació d'amistat de més de trenta anys. Per això, ha dit que, quan va decidir venir, va pensar: “Ell estaria content que jo fos aquí, donant suport a la família i al seu equip”.

La seva presència a la capella ardent “no té res a veure amb una mala consciència, perquè vaig ser i sóc honest i tinc la consciència tranquil·la”, ha dit Adrià.

Desenes de veïns de Sant Celoni han passat per la capella ardent des de migdia, quan s'han obert les portes, i un dels moments més emotius s'ha produït quan s'han trobat Martín Berasategui amb Pau Santamaria, que no ha pogut reprimir les llàgrimes i el plor.

Visiblement emocionat, Berasategui ha dit a que encara li sembla mentida estar aquí per aquesta raó i ha assegurat que Santi Santamaria era “irrepetible com a persona i un mirall com a cuiner, amb molta personalitat i sinceritat”.

“El respecte, la humilitat i el lliurament” han estat, segons l'opinió de Berasategui, les grans qualitats de Santamaria, que “estava les vint-i-quatre hores del dia obert per donar-te un consell”.

Berasategui ha atribuït al xef de Sant Celoni “gran part del que li està passant a la cuina espanyola en l'actualitat”.

Per al cuiner basc, amb les seves paraules Santi Santamaria “mai no va buscar la polèmica, sinó la crítica, perquè va ser crític com molts som crítics amb la nostra professió”.

Des de “la impossibilitat de consolar la família, que haurà d'anar assimilant la pèrdua”, Pedro Subijana ha dit que “aquí estan els seus col·legues, que lamentem que Santi se n'hagi anat d'aquesta manera, sense dir adéu”.

En nom de tots els cuiners, Subijana ha expressat el seu convenciment que “el seu equip sabrà mantenir l'estil de Santamaria i afrontar el repte de mantenir el seu nivell”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
societat

Oposicions per cobrir 9.344 vacants de docent

barcelona
seguretat

Busquen un ganivet perdut a la cuina de Quatre Camins

barcelona
societat

Alerta per inundacions fins demà al matí

barcelona
enogastronomia

Els caves de Guarda Superior, al marge de les mesures extraordinàries per la sequera

Barcelona/TIANA
energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins
societat

El numero 02219, primer premi de la Grossa de Sant Jordi

Barcelona

Flors i Violes de Palafrugell encara el tram final

palafrugell
Guerra a gaza

La pluja no aturarà el ‘Pelegrinatge per l’alto el foc a Gaza’

Barcelona