Societat

gastronomia

Homenatge a un gran xef

Han passat ja uns dies de la trista notícia que va ocupar les primeres pàgines de la majoria de mitjans de comunicació: la inesperada mort d'un dels millors cuiners catalans: Santi Santamaria, a Singapur, on es trobava visitant el seu restaurant Santi, que dirigeix la seva filla. El món de la gastronomia i la societat coneix la gran tasca professional d'aquest extraordinari cuiner de Sant Celoni, que ens ha deixat als 53 anys. Ja no tenim un dels personatges més reconeguts i valorats de la cuina, superpremiat i distingit perquè s'ho mereixia.

Des d'aquí volem sumar-nos a les mil i una mostra de dolor i rendir un petit però sentit homenatge al gran xef i bon amic Santi Santamaria.

La darrera vegada que el vam veure va ser precisament a terres tarragonines. Amb motiu dels premis atorgats en el 25è aniversari de la revista Gastronomia i Turisme, el juny passat a l'hotel Gran Palas de la Pineda. Santi Santamaria va assistir al sopar i li vaig lliurar, com a director de la publicació, el guardó al Millor Restaurant de Catalunya. Les seves paraules de gratitud i l'exposició sobre el moment de la nostra gastronomia i del seu futur va impactar tots els assistents. Feia pocs dies rebia també un altre guardó molt important a Reus, de la Fundació Gresol.

Mesos abans havia visitat i gaudit de la seva excel·lent cuina a Can Fabes –encara no s'hi havia incorporat en Xavier Pellicer–. Vaig passar al petit despatx des d'on dirigia 6 restaurants amb 7 estrelles Michelin i vam estar quasi dues hores parlant de tot i més, recordant temps passats, com per exemple aquell viatge de Freixenet a Reims per conèixer el Champagne Henry Abelé. Allí, vam coincidir un grupet de periodistes i restauradors, com ara Jean Louis Neichel, Giorgio Serafini, Carme Casas, Ramon Segú... Aquell viatge va ser l'inici d'una bona amistat.

Després, en Santi em va escriure a mà el menú degustació que volia que provés i va ser una experiència inoblidable: pebrot amb tonyina i ous de guatlla, navalla amb pa negre, perola de bolets del Montseny, arròs únic, fricassé i calamars de potera del port de Blanes, vedella de llet just rostida, taula de formatges, sorbets i fruites, preik rostit amb gelat de cafè i petits fours. Ferm en les seves conviccions, persona de gran cultura, escriptor d'interessantíssims llibres de cuina, col·laborador periodístic en setmanaris i gran empresari, Santi Santamaria era un excel·lent cuiner i una gran persona. En aquestos moments tan tristos podem recordar la seva brillat trajectòria. El 1981 va ina-ugurar, juntament amb la seva esposa, Àngels, el restaurant El Racó de Can Fabes. Des del 1983, va començar a organitzar jornades sobre la cuina dels bolets i al 1991 va passar a ser membre de la cadena Relais & Chateaux. L'any 1994, va aconseguir tres estrelles a la guia Michelin, el primer cuiner català a obtenir-la. Actualment, regentava 8 restaurants a Espanya, Dubai i Singapur i tenia 7 estrelles Michelin.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Les assignatures pendents

Girona
Societat

“La gent se’m queda mirant fixament”

Badalona
comerç

Més facilitats als xinesos perquè comprin

Barcelona
Vallfogona de ripollès/ Planoles

Porta a porta dels alumnes per fomentar l’estalvi d’aigua

Vallfogona/ Planoles
Olot

La Garrotxa vol aprendre de la mobilitat de Pontevedra

Olot
Administracions

El Suprem obliga el Prat a treure aparcament de la platja

El Prat de Llobregat
societat

Nou pas per a la construcció de l’institut Cal Maiol

barcelona
Bisharo Ali Hussein
Activista dels drets humans feminista

“Els homes volen controlar la sexualitat i el cos de la dona”

Girona

CADERSEM passa a formar part del GRUP E-COORDINA