Societat

ENERGIA

Llum verd a la primera central termosolar catalana

Els promotors tiren endavant el projecte, amb una inversió de 150 milions

Es farà el pla original sense retallades i les obres començaran aquest mes

Hi haurà 80 ha de plaques a les Borges

Els promotors de l'única planta productora d'energia termosolar que es construirà a Catalunya en els propers anys han decidit tirar endavant el projecte. Comsa Emte i Abantia van anunciar, el desembre del 2009, la seva voluntat de construir a les Borges Blanques la central, amb una inversió prevista de 150 milions d'euros i una potència instal·lada de 22,5 MW. No obstant això i tot i comptar amb tots els permisos administratius, els promotors van iniciar la tardor passada una revisió de la viabilitat del projecte, donades les dificultats més grans d'accés als crèdits bancaris. La nova regulació de les primes acordada entre el sector d'energia solar i i el govern espanyol l'estiu passat, que en retalla els rendiments a curt termini, també posava interrogants a la planta, tot i que finalment, s'han superat.

Finalment, Comsa ha confirmat a aquest diari que el projecte tira endavant sense modificacions substancials. La promotora vol començar les obres al més aviat possible, ja que està obligada per la concessió d'Indústria a posar en marxa la central abans del 31 de desembre del 2012 i ja va amb retard. Els moviments de terres s'iniciaran les properes dues setmanes. El proper 19 de març es farà la presentació del projecte –acte en què s'espera comptar amb el president Artur Mas.

La planta se situarà al terme de les Borges, en direcció a Arbeca i ocupa 80 ha. Els captadors són parabòliques que giren seguint el sol, concentrant i reflectint els rajos. El receptor escalfa amb aquesta energia, que transformada en vapor activa una turbina que produeix energia elèctrica. Una estació situada a Juneda l'enviarà a la xarxa. Comparada amb la fotovoltaica, la termosolar presenta l'avantatge de permetre emmagatzemar l'energia per convertir-la en electricitat en funció de la demanda, esquivant les hores nocturnes o la boira. L'Estat espanyol és líder mundial en aquesta tecnologia i el sector en preveu un gran creixement: 2.500 MW instal·lats fins el 2013 i un objectiu de superar els 10.000 MW cap a l'any 2020.

Aquesta instal·lació ha comptat amb el suport actiu de l'Ajuntament de les Borges Blanques. La comarca de les Garrigues espera que contribueixi a la diversificació econòmica i en sigui un pol d'atracció per altres inversions en noves tecnologies renovables.

LA DATA

31.12.12
Ha d'estar en funcionament
segons la concessió del ministeri d'Indústria. Les obres començaran al març.
336
col·lectors
captaran els raigs del sol i els transformaran en energia elèctrica, que després s'enviarà a la xarxa.
80
hectàrees
ocuparà la planta, situada a les Borges Blanques en direcció a Arbeca en uns terrenys llogats per 50 anys.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
SOCIETAT

Deu anys apropant als ciutadans la recerca que es fa a la UB

BARCELONA

Fent perfums gota a gota

Tiana

Ajut d’1,7 milions d’euros per a la renovació de l’enllumenat públic

cassà de la selva
SOCIETat

Acampada al claustre de la UB per denunciar “el genocidi del poble palestí”

BARCELONA
infraestructures

Renfe planta al Govern a una reunió excusant-se en les eleccions

barcelona
Societat

Mor Pere Torrents, veí de Torrelles de Foix

URBANISME

El 80% dels edificis del Camp de Tarragona no han passat inspeccions

TARRAGONA

La prescripció d’activitat social en lloc de fàrmacs s'inicia al CAP Valldoreix

SANT CUGAT DEL VALLÈS
URBANISME

Amics de la Rambla es queixa de les mancances de manteniment

BARCELONA