Societat

El català més vell compleix 40 anys

Enguany se celebren els quaranta anys de la descoberta del crani de l'home de Talteüll, un Homo erectus de fa 450.000 anys

Quaranta anys després de la descoberta feta pel professor De Lumley del crani d'un Homo erectus de vint anys, Talteüll ha esdevingut una referència mundial en l'estudi de la prehistòria i el seu museu, un dels llocs més visitats a la Catalunya del Nord.

Les primeres excavacions a la Cauna de l'Aragó es van iniciar l'any 1964, però la descoberta del crani del “català més vell” es va produir el 22 de juliol del 1971. Un primer museu va ser creat l'any 1978 per l'Ajuntament, amb l'ajuda del professor De Lumley, on es presentaven materials provinents de la cova. Fins a l'any 1991 aquell museu va rebre uns 700.000 visitants. L'any 1992 es va inaugurar el Centre Europeu de Prehistòria, que engloba el nou museu dins un complex científic i cultural de 3.700 metres quadrats, dels quals 1.500 estan oberts al públic. El museu rep actualment més de cent mil visitants l'any, amb visites en diferents llengües, entre les quals, el català. El museu, de gestió municipal, acull en les seves instal·lacions el Centre Europeu de Recerques Prehistòriques, on treballen científics d'arreu del món que estudien i cataloguen més d'un milió d'objectes extrets de la Cauna de l'Aragó.

Homo erectus tautavelensis

L'home de Talteüll pertany al grup dels preneandertals, o sigui, els Homo erectus europeus. Encara no havia dominat el foc i el seu hàbitat dins la cova de l'Aragó, vora les gorges del riu Verdoble i dominant la vall, era molt simple. Era un hàbil caçador de grans animals com ara el bisó, el rinoceront o el lleó. Podia recórrer llargues distàncies per caçar o per procurar-se pedres i materials per fabricar les seves eines. El seu territori de caça s'estenia en un radi de més de trenta quilòmetres al voltant de la cova.

Calendari d'activitats

En aquest any del quarantè aniversari de la descoberta hi ha programades diverses activitats com ara els Tallers del Museu del 24 d'abril al 8 de maig, la Nit del Museu el 14 de maig, la Festa de la Prehistòria el 19 i 20 de juliol i del 9 al 11 d'agost. La celebració del descobriment del crani serà el 21 i 22 de juliol i el 17 i 18 de setembre tindran lloc les Diades del Patrimoni.

Es pot obtenir més informació a la web www.450000ans.com, al telèfon 0468290776 i a l'adreça electrònica contant@tautavel.com.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
SERVEIS

Balaguer instal·la un sistema innovador per detectar fuites d’aigua a la xarxa

BALAGUER

Estabilitzat l’incendi forestal

BATEA
societat

El col·lapse general a Rodalies afecta també al metro de Barcelona

barcelona
Sonia Giménez
PRESIDENTA DE L’OBSERVATORI DE L’AIGUA DE TERRASSA (OAT)

“En la gestió de l’aigua cal valentia i requereix consens”

TERRASSA
INFRAESTRUCTURES

Comença l’obra de l’estació de busos de Lleida que es posarà en marxa el 2026

LLEIDA
Olot

El Cornamusam aposta per la programació de quilòmetre zero

Olot
Educació

L’Ajuntament de Badalona treu els estudis universitaris del Carme per posar-hi oficines

Badalona
OCi

La Fira d’Abril ignora la SGAE i no paga els drets d’autor

barcelona
GIRONA

Volen que l’edifici de la UNED sigui centre de dia i refugi climàtic

girona