Societat

Recerca per poder separar el gra de la palla

El Centre Tecnològic Forestal de Catalunya fa anys que treballa per promocionar la implantació del conreu de la tòfona negra. Ara, acaba de rebre un ajut del Ministeri de Medi Rural que permetrà millorar les tècniques d'identificació del bolet i els sistemes de certificació de qualitat. És un projecte de recerca pilot, anomenat Promoturf. L'objectiu final és valoritzar la tòfona i promoure'n la producció al medi rural com a font d'ingressos destacable.

“Al mercat, es troba tòfona provinent de molts països, i sols es té l'olfacte per identificar-la”, explica Montse Garcia, adjunta a la direcció general del centre. Tenint en compte el preu al qual es cotitza la tòfona, és important saber què es compra, “tant pel que fa al consumidor, el comercialitzador local i també el productor”, i mirar d'evitar els exemplars que a les plantacions s'hagin pogut contaminar amb planters d'altres espècies.

El centre farà l'anàlisi genètica de la tòfona negra: “Es tracta d'identificar-la i conèixer-ne els marcadors bioquímics i genètics”. En paral·lel, es pretén fabricar un enginy electrònic –ja s'està treballant en el seu disseny–que permeti a comercialitzadors i productors identificar el producte, més enllà dels mètodes tradicionals de vista i olfacte. Es preveu que pugui estar acabat enguany, perquè ja fa tres anys que el centre tecnològic es dedica als assajos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.