Societat

Mas afirma que la política energètica és un “caos”

La primera central termosolar del món que funcionarà de dia i de nit es comença a construir a les Borges Blanques, amb una inversió de 153 milions

El 2013, cobrirà el consum de 27.000 llars

En una setmana en què el debat energètic ha revifat arran de la crisi nuclear japonesa, el president de la Generalitat, Artur Mas, es va afegir ahir obertament a les crítiques que les empreses d'energia renovable fan, des de fa temps, de l'erràtica política del govern espanyol, a la qual va acusar de ser un “caos total”. “No n'encerten ni una, en un tema de màxima sensibilitat, que l'Estat espanyol tracta amb frivolitat”, va dir. Per assegurar l'abastament energètic, “cal tenir les idees clares i marcs normatius que generin confiança i siguin estables”, va demanar a les Borges Blanques, on va inaugurar la primera –i, en els propers anys, única– planta de generació elèctrica termosolar.

El president no va voler fer declaracions sobre el futur de les nuclears del país. Ara bé, en va valorar la situació: “S'han d'impulsar les renovables i, alhora, l'energia que avui produïm ha de tenir uns costos que les empreses puguin suportar”. Precisament les empreses Abantia i Comsa Emte van reconèixer que la viabilitat de la planta de generació elèctrica termosolar havia viscut moments difícils. Amb una inversió de 153 milions d'euros, l'amortització és fins a 20 anys i, tant l'entorn creditici desfavorable com la retallada d'ajuts, van posar en dubte el projecte. Finalment, però, les obres de la central de les Borges Blanques han començat. Ocupa una superfície de 96 hectàrees en la zona que rep més irradiació solar del país i generarà anualment 98.000 megawatts/hora. És un projecte innovador, perquè és la primera al món que combina els captadors solars parabòlics (se n'instal·laran 336) amb una caldera de biomassa. La tecnologia híbrida possibilitarà la generació d'energia les 24 hores. La planta generarà 150 llocs de treball durant la construcció, 30 de fixos i 100 d'indirectes quan entri en marxa el 2013.

LES FRASES

En els darrers anys, han modificat vuit cops el marc normatiu de les renovables. Això s'ha d'acabar
Francesc Boada
PRESIDENT DEL GRUP ABANTIA
El govern espanyol complica inversions com aquestes. Necessitem regles del joc clares i estables
Carles Sumarroca
PRESIDENT DE COMSA emte
La planta situa les Garrigues com a referent del nou model energètic que necessita Catalunya
Miquel A. Estradé
ALCALDE DE LES BORGES BLANQUES
Les claus

Fre a les energies renovables

E.P

L'eclosió de les energies renovables ha vingut de la mà d'ajuts a les primes a la generació elèctrica, amb l'objectiu d'incentivar-ne el desenvolupament tecnològic i la implantació. Alhora, es pretenia frenar el canvi climàtic i trobar una solució a l'acabament dels combustibles fòssils, com el petroli i el gas. L'argument sobre els costos de les diferents fonts és ben viu. Tot i saber el que costen les primes a les renovables, el càlcul del que representen la gestió dels residus nuclears o els vessaments de cru no són transparents.

La inversió, enlaire

Les condicions per cobrar les primes i la retallada de l'import han estat subjectes a canvis constants del marc normatiu. Una incertesa que en perjudica la implantació. A banda de les empreses del ram, són molts els que han vist com la inversió feta per diversificar la petita empresa ara són pèrdues. És el cas de 4.000 pagesos catalans. Fa uns dies, una manifestació d'UP reclamava –en va– a CiU que no se sumés els vots als del PSC i PNB pel manteniment de la retallada retroactiva de les primes de la solar fotovoltaica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
societat

Oposicions per cobrir 9.344 vacants de docent

barcelona
seguretat

Busquen un ganivet perdut a la cuina de Quatre Camins

barcelona
societat

Alerta per inundacions fins demà al matí

barcelona
enogastronomia

Els caves de Guarda Superior, al marge de les mesures extraordinàries per la sequera

Barcelona/TIANA
energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins
societat

El numero 02219, primer premi de la Grossa de Sant Jordi

Barcelona

Flors i Violes de Palafrugell encara el tram final

palafrugell
Guerra a gaza

La pluja no aturarà el ‘Pelegrinatge per l’alto el foc a Gaza’

Barcelona