Societat

Lluís Corominas: “no culpable”

El jurat considera provat que el gendre dels Tous va matar un lladre en legítima defensa i davant el temor de ser atacat

La fiscalia i l'acusació particular recorreran contra l'absolució

Sorprenent. Després de dos dies de deliberacions, el jurat de l'Audiència de Barcelona va declarar ahir Lluís Corominas no culpable d'haver matat un lladre que era en un cotxe aparcat prop de casa dels seus sogres, la família de joiers Tous, el 2006.

Per sis vots contra tres, el tribunal popular va considerar provat que Corominas va disparar dos trets als dos lladres que eren al vehicle amb la creença que perillava la seva vida i davant el temor de ser atacat. És a dir, tot i haver mort una persona, se'l considera no culpable, en aplicar-li els eximents complets de legítima defensa i por insuperable. Davant el veredicte, la magistrada presidenta va absoldre in voce del delicte d'homicidi Corominas, que es va anar a abraçar amb la seva dona, que era entre el públic, a més dels seus pares i altres familiars i amics.

Lluís Corominas, a instàncies de la magistrada, va escoltar dret el veredicte de més de 30 preguntes, confeccionat i consensuat per les parts. En un jurat, per considerar provat un aspecte desfavorable a l'acusat calen 7 vots, mentre que per demostrar un fet favorable, només cinc vots.

El jurat va considerar provat per unanimitat (9 vots a 0) que Corominas exercia de coordinador de seguretat de la família Tous, tal com va dir als Mossos el dia de l'homicidi, tot i que després ho va desmentir davant del tribunal popular que l'ha jutjat durant les darreres tres setmanes. El tribunal popular, fins i tot, va aprovar per unanimitat que el gendre dels Tous va donar versions contradictòries del que va succeir aquella nit del 9 de desembre del 2006. També per majoria, el jurat afirma que l'acusat va sospitar que el Renault Megane, aparcat prop de la casa dels seus sogres, és el mateix que va veure tres dies abans, i que és el dels intrusos que van accedir al jardí de casa dels seus familiars.

No obstant això, la majoria del jurat fa seva la versió de Corominas. No considera provat (per tres vots a favor i sis en contra) que Corominas fos conscient del risc de dur una pistola carregada quan va anar a cercar el vehicle dels sospitosos. Amb la mateixa votació refusen que Corominas disparés al vehicle dels lladres per impedir que fugissin. I també per 6 vots contra 3 consideren “proporcional” els dos trets que va disparar per repel·lir un atac que va imaginar-se. I no considera provat que Corominas pogués fer una altra cosa que disparar, com prémer l'accelerador i fugir amb el seu vehicle del cotxe dels lladres.

I és que el jurat considera que el lladre mort va fer un moviment brusc –mai descrit per l'acusat– i Corominas va tenir una por insuperable de ser atacat. “No tenia temps de reaccionar i va respondre amb un acte reflex”, conclou el jurat, que ho argumenta amb les afirmacions dels psicòlegs que van assegurar que un estat d'estrès pot provocar distorsions auditives i visuals.

LA XIFRA

6
membres del jurat
contra tres van votar que Corominas no és culpable en admetre els eximents de defensa i por.

LA FRASE

Corominas respon amb un acte reflex (en disparar dos trets als lladres), sense poder pensar-se una altra actuació
()
Jurat del cas Tous

Un membre es nega a signar l'acta

L'absolució de Corominas portarà cua. Un membre del jurat es va negar a signar l'acta del veredicte, mostra de la divisió d'opinions. En el món judicial també caldrà reinterpretar els cànons i els arguments que s'usaven fins ara per defensar o no una legítima defensa, torpedinada pel jurat del cas Tous.

Carlos Bueren i Oscar Morales, advocats de Lluís Corominas, ja van assegurar ahir que aquest és un cas “únic” i que el gendre dels Tous va actuar “en circumstàncies extremes”. Morales va afegir: “Corominas té una satisfacció continguda perquè hi ha una persona morta, però el jurat ha dit que no va anar a matar”. La fiscal, Teresa Duerto, va afirmar que estudiarà la sentència per valorar si presenta recurs al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, mentre que Josep Riba, advocat de la família de Sinani Gazmend, mort d'un tret a la nuca per Corominas, sí que hi presentarà recurs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
AGRICULTURA

Els regants del Llobregat seran compensats per les llavors que no puguin plantar

BARCELONA
SERVEIS

Afectades l’R2 sud, R14 i R15 per un tren avariat entre Garraf i Sitges

sitges
llengua

Els centres sanitaris hauran d’atendre els usuaris en la llengua que triïn

barcelona
SOCIETAT

El Palau de Congressos torna a acollir ExpOtaku Tarragona

TARRAGONA
INFRAESTRUCTURES

Adjudicada la tercera fase de la via per a ciclistes i vianants entre Reus i Cambrils

REUS
MEDI AMBIENT

Veïns de Camarles qüestionen els riscos de la planta de biogàs

CAMARLES
Societat

Mor Ramón Fonseca, fundador del bufet dels ‘Papers de Panamà’

Alumnes d’escoles i instituts faran de periodistes per un dia a la UAB

Cerdanyola del Vallès
agricultura

Els vinyataires fora de DO s’organitzen

barcelona