El Punt Casteller

Els duels més ardents

Amb l'estiu arriba a Valls el primer gran cara a cara i els castells de nou

Diu la tradició que la temporada castellera comença per Sant Joan, i a Valls, de fet, és quan les colles es posen les piles de veritat. Després de l'aperitiu de la diada de Completes, ahir a la nit, aquest migdia toca el primer gran duel de la temporada, que Vella i Joves afronten amb ganes d'atacar els primers castells de nou. La Joves es decanta per la tripleta màgica, un repte important si tenim en compte que des del 2007 no ha plantat el quatre de nou en aquesta diada. Als castells de nou que prepara, la Vella hi afegirà, si tot va bé, el quatre de vuit amb el pilar i el pilar de set. Això sí, cap de les colles no revela totalment el programa ni l'ordre en què el portarà a terme: l'estratègia pot ser fonamental per fer decantar la balança i assaborir la primera victòria davant la colla rival.

A Tarragona, Sant Joan també ha de representar un pas endavant. Els Xiquets, que acaben d'estrenar el quatre de vuit, volen sumar-hi el tres i potser el dos de set, mentre que la Colla Jove, que hi arriba amb més rodatge, podria atacar la gamma alta de vuit, decantant-se pel cinc o el dos.

Verds i malves a Cornellà

El cap de setmana, però, encara prepara un altre gran duel, i és que Castellers de Vilafranca i Minyons de Terrassa, les dues colles més en forma del primer tram de temporada, es trobaran per primer cop, diumenge, a Cornellà.

Segons les previsions, en sortiran vencedors els Castellers de Vilafranca, que volen portar-hi el tres i el quatre de nou. El pilar de set i un castell de la gamma alta de vuit, sigui el tres o el quatre amb l'agulla o el cinc, arrodonirien l'actuació. Per als Minyons, la diada representa l'última prova de foc abans d'una festa major amb la vista posada als castells emmanillats. El dos de nou, el pilar de vuit o fins i tot el tres de deu podrien entrar al programa de la setmana que ve. De moment, apostaran segurament per una actuació similar a la que van fer diumenge passat, amb el tres de nou, el pilar de set i castells de la gamma alta de vuit.

Valls (Alt Camp)
Divendres 24, a les 13 h, a la plaça del Blat, festa major de Sant Joan, amb la Colla Joves Xiquets de Valls i la Colla Vella dels Xiquets de Valls.
Vilassar de Mar (Maresme)
Divendres 24, a les 19 h, a la plaça de la Vila, actuació dels Capgrossos de Mataró i els Castellers de Sant Cugat.
Tarragona (Tarragonès)
Divendres 24, a les 19.30 h, a la plaça de la Font, actuació dels Xiquets de Tarragona, la Colla Jove, els Xiquets del Serrallo i els Castellers de Sant Pere i Sant Pau.
Reus (Baix Camp)
Dissabte 25, a les 18 h, a la plaça del Mercadal, diada de Sant Pere, amb els Xiquets de Reus, els Castellers de Lleida i la Colla Jove Xiquets de Tarragona.
Cornellà (Baix Llobregat)
Diumenge 26, a les 12.30 h, a la plaça de l'Església, actuació dels Castellers de Cornellà, els Castellers de Vilafranca i els Minyons de Terrassa.
Vilanova i la Geltrú (Garraf)
Diumenge 26, a les 18.30 h, al monument a Baix a Mar, actuació dels Bordegassos i els Xicots de Vilafranca.
XIULETS

Bisbal descafeïnada?

La clàssica diada de la Mare de Déu d'Agost amb les colles de Valls i els Castellers de Vilafranca podria estar en perill. Sembla que encara no hi ha res tancat, però l'Ajuntament de la Bisbal ja s'ha posat en contacte amb els Nens del Vendrell, els Minyons de l'Arboç i els Nois de la Torre perquè hi actuïn, al·legant motius econòmics. Malauradament, es perdria així una de les cites amb més rivalitat i tradició del calendari casteller.

L'ANÈCDOTA

Castells al castell

Els Xiquets de Tarragona van actuar el cap de setmana passat a l'interior del castell del Catllar, al Tarragonès. Els matalassers van aixecar un tres de set al punt més alt de la fortificació, dalt d'una de les torres, i dos pilars de quatre al lloc més profund, en la foscor del pou de glaç.

APLAUDIMENTS

Primeres aletes solsonines

Els Castellers de Solsona ja tenen escut i camisa i ja han aixecat els seus primers castells. Mig any després de començar a assajar han celebrat el bateig, acompanyats pels Salats de Súria i els Margeners de Guissona, i han completat el tres, el quatre i el quatre de sis amb el pilar. Igual que l'escut de Solsona, tenen el sol com a emblema, que ha fet que triessin el groc per a la camisa castellera.

Consolidant posicions

Setmana de pocs canvis a la classificació de les millors colles del moment: a poc a poc van situant-se i ja s'ha de treballar de valent per escalar posicions. I si no que ho preguntin als Xiquets de Reus i als Xiquets de Tarragona, que veuen aquesta setmana com el rànquing no reflecteix el seu primer quatre de vuit de la temporada. Els del Baix Camp han quedat a pocs punts d'uns Sagals que enguany freqüenten el dos de set, mentre que els matalassers són a la setzena posició, a punt d'entrar al top 15. L'única pujada de la setmana ha estat la protagonitzada pels Castellers de Barcelona, gràcies al segon carro gros de l'any.

En espera de les actuacions de Sant Joan a Valls (la diada de Completes no ha estat comptada per motius de tancament d'aquesta publicació), les primeres posicions es mantenen inamovibles, tot i que els Minyons, amb la millor actuació de la temporada, han sumat un miler de punts.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
estats units

Bisbes catòlics demanen perdó per crear “traumes” a generacions d’indígenes

barcelona
MEDI AMBIENT

Campanya de les ZBE a les poblacions de més de 20.000 habitants

Barcelona
SOCIETAT

El 2023 es va tancar amb 25 morts a les platges i 11 més a les piscines

Barcelona
URBANISME

El govern compra dos solars a Parets per construir 116 pisos assequibles

Parets del Vallès

Ports crea un punt d’evacuació per a emergències al port de l’Estartit

TORROELLA DE MONTGRÍ

L’alerta pel vessament de fuel al Port de Barcelona es mantindrà tot el dia

Barcelona
successos

Els detinguts per gihadisme feien propaganda en més de 30 idiomes

salt
Estats Units

El Suprem revoca la prohibició de la peça que fa d’un rifle una metralladora

Barcelona
grècia

Grècia lluita contra diversos incendis afavorits per les altes temperatures

barcelona