Societat

castells

La Bisbal prescindirà dels Castellers de Vilafranca en la diada del 15 d'agost

L'alcalde aposta per les dues colles de Valls i pels Minyons de l'Arboç i diu que ningú té els drets exclusius de la plaça castellera d'aquest municipi

Sorpresa majúscula en el món casteller. L'Ajuntament de la Bisbal del Penedès ha decidit prescindir dels Castellers de Vilafranca en la gran diada que aquest municipi celebra cada any el dia 15 d'agost. La decisió ja ha generat molta controvèrsia i l'entitat vilafranquina, que feia prop de vint anys que hi prenia part, “ha reaccionat amb poc respecte” cap al consistori bisbalenc, segons l'alcalde del municipi, Josep Puigibet.

En la diada i per decisió unànime de l'equip de govern de la Bisbal, hi actuaran la Colla Joves Xiquets de Valls, la Colla Vella dels Xiquets de Valls i els Minyons de l'Arboç. “Creiem que també hem de donar vida a les colles reduïdes”, apuntava Josep Puigibet, en una referència explícita als minyons, i ha deixat molt clar que “la plaça castellera de la Bisbal és de la Bisbal i ningú no en té els drets exclusius”.

Tot i que el batlle insisteix que els motius econòmics no han estat decisius, Josep Puigibet és del parer que en la gran diada de la Bisbal “cal gastar el que li pertoca a un poble de 3.500 habitants com és el nostre. No pot ser que les diades castelleres es mantinguin a cop de talonari”. L'any passat la factura de la diada castellera de la Bisbal va ascendir a 25.000 euros i enguany en pagaran una mica més de 10.000. Ara, les prioritats de la Bisbal se centren en la creació d'un centre de dia per a gent gran “en un moment que el govern ha retallat els serveis socials”, diu Puigibet.

L'alcalde de la Bisbal, al qual ha sorprès el desaire dels Castellers de Vilafranca, opina que “els millors no són els que fan els castells de més envergadura, sinó que hi ha altres factors que cal tenir en compte, com ara el factor humà”.

David Miret, cap de colla dels Castellers de Vilafranca, es mostrava decebut amb la decisió de l'alcalde i ho argumentava: “És injust perquè sempre ho hem donat tot i som els únics que hem fet castells de gamma extra en els últims deu anys”. Miret, que assegura que el poble bisbalenc està disconforme amb la decisió de Josep Puigibet, creu que hi ha hagut “poc esperit de diàleg, sense possibilitat de fer cap contraoferta” i assegura: “Nosaltres per diners no renunciem a fer cap actuació”. Els vilafranquins han anunciat una contraactuació per al dissabte abans de la Bisbal per poder estar en plena forma per Sant Fèlix.

LA XIFRA

25.000
euros
és l'import de la factura de la diada castellera que l'Ajuntament de la Bisbal va pagar l'any passat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva
CALDES DE MALAVELLA

Finalitzen les obres de la depuradora de Can Carbonell

CALDES DE MALAVELLA

L’escola de pilots d’Alguaire estarà a punt la primavera vinent

Alguaire

Concentració per reivindicar la salut mental en el treball

girona

235 alumnes de 6è de primària ballen per l’equitat a Sant Gregori

girona

S’inicien les obres per convertir el Xalet Soler en la Casa de la Tecnologia

girona

Totes les cries del musclo del Delta acabaran provenint de Roses

roses