Escapades

Petjades de la infantesa

Una passejada turística per Premià de Dalt evoca els records i les vivències de l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol

L'expresident Jordi Pujol va néixer i ha viscut bona part de la seva vida a Barcelona però sempre ha tingut el cor robat per Premià de Dalt, la vila del Maresme on va passar els anys de la guerra, quan era un infant i estiuejava a la masia dels avis Soley. Els seus lligams familiars estan molt vinculats a Premià de Mar, d'on era el seu pare, Florenci, i Premià de Dalt, on va néixer la seva mare, Maria Soley.

D'aquell indret d'on va forjar les primeres ensenyances, n'han creat una ruta que porta l'empremta del mateix Pujol. Ho han fet, conjuntament, les empreses maresmenques Tanit Didàctica i Difusió Cultural, SL i Enjoy Maresme. L'itinerari La memòria d'un president. Ruta per la infantesa de Jordi Pujol és un tomb rere el passat de Premià de Dalt i alhora una recerca de les vivències d'un nen que pujava de ciutat. Ens descobreix, tot passejant, els records d'infantesa que van forjar la personalitat d'un dels polítics catalans més importants de la nostra història.

La visita guiada evoca els records i les vivències de l'expresident de la Generalitat i al mateix temps promociona la localitat. Comença al santuari de la Cisa, on els seus pares es van conèixer a missa de dotze quan eren molt joves, i continua per l'ajuntament, on el seu avi va fer d'alcalde en representació de la Lliga poc abans de l'esclat de la guerra.

Entre esquerres i dretes

La tensió entre esquerres i dretes era l'ambient predominant en aquelles èpoques i, potser per això, un dels aspectes que Jordi Pujol recorda amb més intensitat és la rivalitat simbolitzada pels dos cafès: el de la societat Sant Jaume, de caràcter més conservador, i el de La Benèfica, més progressista.

La caminada continua per la plaça on abans hi havia la fàbrica Vilà –“feia molt soroll, però ja hi estàvem acostumats, només em despertava quan paraven”, va referir en Pujol durant la presentació de la ruta, al març– i per la masia dels avis Soley, on va passar molts estius.

El recorregut passa també per l'hort, la rectoria i la parròquia de Sant Pere, per Can Figueras (on hi havia l'antiga masia agrícola propietat de la família Cunill que durant la guerra va servir de magatzem on els pagesos de la cooperativa duien la collita abans de distribuir-la), per Can Berlanga i acaba a la plaça Jordi Pujol. En aquest indret s'ha erigit l'únic monument que existeix del dirigent que va comandar el govern durant 23 anys.

Reticència

Tot i que Jordi Pujol és molt reticent a aquesta mena d'homenatges, va fer aquesta excepció pel fort vincle emocional que l'uneix amb aquest municipi, on havia viscut de petit. “No hi ha cap altre poble o ciutat que tingui una plaça amb el meu nom perquè sempre m'hi he negat”, va recordar durant la inauguració, el març passat.

Sens dubte, un dels edificis de més interès històric de Premià de Dalt és el santuari de la Mare de Déu de la Cisa, al límit municipal amb Vilassar de Dalt. Allà va ser on els pares de Jordi Pujol es van conèixer i s'atalaia la costa del Maresme. Cada primer de maig s'hi celebra l'aplec de la Cisa, amb l'ofici de la missa i una fira artesana en la qual es pot tastar el típic sabre de la Cisa.

FITXA DE LA RUTA

Disponibilitat: tot l'any
Durada: 2 hores i 30 minuts
Dificultat: baixa
Inclou: visita guiada i tastet de vins de la DO Alella
Grup mínim: 25 persones
Preu: 6 euros per persona
Turisme del Maresme. A principi d'any el Consell Comarcal va posar en marxa el portal maresme.cat, una eina que permet al visitant tenir tot el Maresme només amb un clic. Per demanar més informació sobre la ruta es pot fer a través de la mateixa pàgina web o trucant als telèfons 93 702 32 25 (ext. 10721) o 691 17 08 60. www.maresmeturisme.com
Ajuntament de Premià de Dalt. Plaça de la Fàbrica, 1 Telèfon: 93 693 15 15 www.premiadedalt.cat
Consell Comarcal del Maresme. Tel. 93 741 11 61 www.costadebarcelonamaresme.cat
Portal de Turisme de Catalunya. www20.gencat.cat/portal/site/catalunya-act
Agència Catalana de Turisme. Passeig de Gràcia, 105, Barcelona Telèfon: 934 849 900 www.catalunya.com


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
mobilitat

Mataró comença demà a multar a l’illa de vianants del centre

Mataró
indonèsia

Les autoritats es preparen per fer front a l’erupció del volcà Ruang

barcelona
LA CRÒNICA

Les mestres que fan collir pedres

CRÒNICA

Defensors davant la burocràcia

Societat

L’Ajuntament de Badalona estudia ara com reobrir l’alberg municipal

Badalona
Teresa Prados
Portaveu de No esteu soles, en defensa de les víctimes d’agressió sexual

“Les víctimes senten que han provocat l’agressió sexual”

Badalona
Societat

Planten el Dimoni de les Festes de Maig a Badalona

Badalona
equipaments

Enderrocament “d’urgència” i “per seguretat” de l’edifici de l’Escola de Vela

platja d’aro
sequera

Només 17 hm³ per als regants al Baix Ter

LA TALLADA D’EMPORDÀ