Festes populars i fires

TARADELL (Osona)

19a Festa d'en Toca-sons

Torna el bandoler

Cada any, per la festa major, els Toca-sons s'apoderen de Taradell. Els bandolers prenen els carrers per recrear la història d'aquest personatge, des que passeja lliurement pels carrers del poble fins que és detingut i sentenciat. Fa dinou anys que es fa aquesta representació i s'ha convertit en l'acte central de la festa. El ritual és el mateix: en Toca-sons i la seva quadrilla, quan cau la tarda, entren a la vila per la força, amb soroll i cremant la pólvora que porten als seus trabucs. El dia 24 es fa la lectura del pregó i l'entrega de la bandera del poble al sometent, que juntament amb l'agutzil faran saber per tot el poble que en Toca-sons volta pels rodals de la vila. Criden a files voluntaris i el poble queda en alerta.

El dia 25 hi ha mercat medieval a la Sagrera i, a la tarda, la gran festa. A la plaça de les Eres hi ha jocs i sardanes tot esperant l'entrada del bandoler, que ho farà cap a les 7 no se sap per on.

Amb la seva aparició es revela el secret més ben guardat de la festa: qui representa el bandoler? Els trets dels trabucs i les malifetes d'en Toca-sons i el seu grup s'apoderen de Taradell. Entre fresses i pólvora aconsegueixen atrapar-lo quan va a ballar la sardana que porta el seu nom. El següent pas és portar-lo a judici. Aquí es descobreixen les dues últimes incògnites de la festa: serà innocent o culpable? I, en cas de ser condemnat, serà penjat a la forca o aconseguirà escapolir-se?

24 i 25 d'agost.. Al bosc del Pujoló, a la plaça de les Eres i per tot el poble.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.