Reportatge

Entura't

Recentment declarades festes patrimonials d'interès nacional, arriben les Festes del Tura d'Olot amb 143 actes gratuïts repartits pel centre de la ciutat

De festa tradicional d'interès nacional a festa patrimonial d'interès nacional. Les Festes del Tura d'Olot, del 7 a l'11 de setembre, estrenen títol i ja tenen la màxima categoria que atorga el govern català pel fet d'haver sabut mantenir aquells aspectes més tradicionals al llarg dels anys.

Amb aquesta destacada distinció a l'esquena, arriba una nova edició de les festes olotines amb la programació de 143 actes, una setantena dels quals són organitzats per entitats, gratuïts –menys el teatre– i repartits pel centre de la ciutat. Aixecar i descobrir què se sent sota els mítics gegants de la ciutat en el marc de l'Engeganta't és la principal novetat d'aquest any, juntament amb un concurs de menjar xurros amb xocolata i un altre de discjòqueis. Un altre gran atractiu és la programació teatral, amb obres com ara Angelhada, Madame Melville i La ratera –, i la musical, amb Els Pets, Teràpia de Shock i els Catarres com a caps de cartell, acompanyats de The Pepper Pots, Bongo Botrako, Beri Pomelo o Brigton 64, entre altres. Un any més, es farà el PartyTura, que promou els grups musicals de la Garrotxa –qui hi guanyi, podrà actuar a les Festes de Santa Tecla de Tarragona de l'any que ve–. El correfoc, la Batalla de les Flors, els balls, les sardanes, els espectacles infantils i els concursos són altres activitats que no es poden deixar perdre juntament amb el ball dels gegants o les cercaviles de la faràndula, sens dubte la sortida més esperada per olotins i forans. En aquest sentit, es pot assistir a un ball peculiar dels gegants, el de l'últim dia, quan ballen amb la llum de les espelmes dels espectadors, tot un espectacle que posa el punt final a la festa juntament amb els focs artificials, enguany a càrrec de les pirotècnies Pibierzo i Sant Roc d'Olot.

L'esperit de Dylan

El cartell, una de les icones de la festa major, recrea una portada mítica de Bob Dylan, això sí amb el gegant de la ciutat com a protagonista. El seu casc està ornamentat amb sanefes de colors –hi ha la bandera de la ciutat també– que recorden el disc. Es tracta d'una obra del dissenyador industrial olotí Carles Cargol, guanyador del concurs biennal que organitza la Comissió de Festes. Un altre objecte de col·leccionista festiu per a molts olotins també són els gots reciclables amb què les barraques i els bars amb barres a l'exterior serveixen les begudes. Cada any n'és l'encarregat l'artista Tavi Algueró, i aquest 2011 s'ha inspirat en els cavallets. Es veu mig cos del ballador que ordena que les seves cames i el cavallet tornin al seu lloc. D'altra banda, cal destacar que el programa de festes fa una picada d'ullet als més petits i ofereix, a les darreres planes, els principals personatges de la faràndula olotina, el gegant, la gegantessa, el cap de lligamosques, un nan i un cavallet, per pintar i retallar.

Amb correbou

Aquest pot ser l'últim any que les festes tinguin correbou, abans que arribi la nova llei segons la qual es prohibiran les curses de braus i espectacles taurins a Catalunya, a partir del gener del 2012. Es tracta d'uns dels espectacles més tradicionals de les festes i, més que un correbou, és una mena de gimcana a dins del recinte amb música i llums.

PER ARRIBAR-HI

L'accés més ràpid a la Garrotxa en vehicle privat és: des de Barcelona, C-17 fins a Vic + C-37; des del centre de la península, A-2 fins a Cervera, desviant-se per la C-25 a l'altura de Vic, seguir la C-17 i la C-26, o bé a Santa Coloma desviar-se per la C-63; des de la resta d'Europa, A-9 / E-15 fins a Figueres + N-260 / A-26.

DADES D'INTERÈS

Dies. Del 7 a l'11 de setembre.
Escenaris. La principal característica d'aquestes festes és que es fan al carrer i més concretament al centre de la ciutat, en diferents escenaris repartits pel nucli antic –plaça Major, firalet, Firal, hospici, plaça Campdenmàs, Torín, plaça Pia Almoina, plaça del Mig, escales de Sant Esteve... És una bona manera per moure's a peu i poder disfrutar d'un munt d'actes creuant només dos o tres carrers.
Cal saber. Un dels grans protagonistes de les festes són els gegants. Cal saber que durant els balls de dia hi ha un espai reservat per a la gent gran i les persones discapacitades.
Més informació. Ajuntament d'Olot, Comissió de Festes. Tel. 972 26 89 61. Oficina de Turisme: 972 26 01 41 http://festesdeltura.olot.cat http://gegants.olot.cat

Pregó femení sobre rodes

J.P.

Pel valor de l'esforç, la dedicació, el companyonatge, l'esportivitat, els èxits aconseguits i per haver donat a conèixer Olot a tot el món, l'Ajuntament, a petició de la Comissió de Festes, ha proclamat pregoneres les patinadores del grup de show gran del Club de Patinatge Artístic d'Olot, sis cops guanyadores del campionat del món. Serà el tercer pregó femení des del 1966, una reivindicació de l'Associació de Dones Alba de la Garrotxa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Publicat a

LA CRÒNICA

Les mestres que fan collir pedres

CRÒNICA

Defensors davant la burocràcia

Societat

L’Ajuntament de Badalona estudia ara com reobrir l’alberg municipal

Badalona
Teresa Prados
Portaveu de No esteu soles, en defensa de les víctimes d’agressió sexual

“Les víctimes senten que han provocat l’agressió sexual”

Badalona
Societat

Planten el Dimoni de les Festes de Maig a Badalona

Badalona
equipaments

Enderrocament “d’urgència” i “per seguretat” de l’edifici de l’Escola de Vela

platja d’aro
sequera

Només 17 hm³ per als regants al Baix Ter

LA TALLADA D’EMPORDÀ
urbanisme

Adjudiquen la rehabilitació de les cases del castell d’Amposta

AMPOSTA
GIRONA

Finalitzen les obres de l’enllumenat d’accés als jardins de les Pedreres

GIRONA