Societat

Vint anys pujant al Canigó per commemorar l'11 de Setembre

L'agrupació nord-catalana “Foment 11 de Setembre” celebra la vintena marxa al Canigó, enguany des de Vernet

La caminada surt cada any d'un poble diferent per ser al pic el dia 11 a les 7 del matí per veure aixecar-se el sol

Els membres i simpatitzants de l'agrupació nord-catalana “Foment 11 de setembre” es trobaran aquest divendres 9 de setembre al poble de Vernet, d'on sortirà la vintena caminada cívica al Canigó. Vint anys enrere, la iniciativa va ser impulsada per Miquel Mayol -president de l'associació- i un grup d'amics, amb com a principals objectius de commemorar la Diada de Catalunya d'una manera diferent, i difondre a Catalunya Nord els fets històrics que es van produir l'11 de setembre del 1714 i les conseqüències que van tenir pel país. Durant aquests vint anys, amb més o menys gent segons els anys i les disponibilitats de cadascú, el “Foment 11 de setembre” ha mantingut la fita anual amb alguns principis bàsics: en primer lloc, la caminada surt sempre d'un poble diferents de la falda del Canigó, i al poble s'organitza un acte de presentació de la Diada i de la motivacions de la marxa. Una altre aspecte important és que l'ascensió al Canigó no es planteja com una cursa esportiva: “La caminada pot ser llarga i dura, però no es tracta d'un repte físic per mirar qui arriba primer, sinó d'una caminada cívica, una marxa que fem en grup, tots plegats”, explica Miquel Mayol. Cada any els caminaires redacten i llegeixen dalt del Canigó un manifest amb el qual es fa una lectura de l'actualitat nacional dels darrers dotze mesos, en clau catalana i de construcció del país. El text també és l'oportunitat d'homenatjar una personalitat(enguany Jean Rous).

Segon any des de Vernet

Ara fa vint anys, la primera marxa cívica al Canigó va sortir de Vernet i per això aquest vintena edició sortirà també d'aquest poble. Els actes començaran a 18.30 h amb una rebuda a l'ajuntament en presència de l'alcaldessa Brigitte Jalibert. A continuació es compartirà un sopar popular i el cantant Joan Pere animarà un vetllada musical. La marxa començara el dissabte, amb una primera etapa fins al refugi dels Cortalets. Des d'allà, el dia 11 de setembre a les quatre del matí, els marxaires sortiran cap al pic del Canigó. La caminada és oberta a tothom que vulgui participar-hi, però cada caminaire ha de ser autònom i fer-se càrrec de la seva logística. Les persones que vulguin participar als àpats en comú s'han d'apuntar trucant al 04 68 67 28 94, o mitjançant l'espai web de l'associació: www.racocatala.cat/11desetembre

La Diada també a Tolosa i París

Per altra banda també es commemorarà la Diada de Catalunya a Tolosa. L'agrupació Convergència Occitana, conjuntament amb el Casal Català de Tolosa de Llenguadoc i els Cadres Catalans de Tolosa, proposaran el dia 11 a partir de 14.30 h a l'Ostal d'Occitània, una tarda lúdica amb concerts gratuïts de música i cant Occitano-Català, una peça de teatre original, corals, vídeos, amb la participació de nombrosos convidats i artistes. La programació detallada es pot consultar a l l'espai web de l'Ostal d'Occitània.

A París, la plaça del Palais Royal serà l'escenari de diverses animacions organitzades per la delegació del govern de Catalunya a França, els propers dies 10 i 11 de setembre, en motiu de la Diada. Parades d'associacions culturals, esportives i turístiques, degustacions gastronòmiques i exhibicions castelleres, faran descobrir als parisencs alguns aspectes de Catalunya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
societat

Èxit de la caminada per demanar l’alto al foc a Gaza

Barcelona
infraestructures

Territori licita les obres de rehabilitació del pont de Sant Francesc a Manresa

Manresa
medi ambient

Iniciativa per reduir l’impacte en el medi de curses de muntanya

barcelona
tecnologia

Test a dos sistemes de recàrrega de cotxe elèctric

barcelona
religió

Últims dies de l’exposició sobre la ‘Visita Espiritual a la Mare de Déu de Montserrat’ de Torras i Bages

Montserrat
turisme

El turisme actiu i d’esports d’aventura a Lleida vol superar els 800.0000 activitats contractades

llavorsí
ensenyament

La preinscripció a escoles de música de Barcelona, a punt

barcelona
societat

Desactivada l’alerta per inundacions

barcelona

S’entrega la 58a edició dels Premis Literaris

cassà de la selva