Reportatge

Castelló recorda el passat jueu

El festival Terra de Trobadors recrea la importància de la comunitat hebrea

Castelló d'Empúries retorna un cop més al seu passat medieval a través del festival Terra de Trobadors, que arriba a la 21a edició convertit en un dels festivals de referència en l'àmbit de la recreació històrica, avalat per l'èxit de públic, que any rere any s'apropa al municipi de l'Alt Empordà per participar en les desenes d'activitats que la cita proposa durant tot el cap de setmana. La temàtica escollida aquest any és els jueus a l'edat mitjana, un col·lectiu que va tenir el seu moment d'esplendor a la vila comtal al voltant del segle XIV, en el temps de l'infant Pere I d'Aragó, comte d'Empúries entre els anys 1325 i 1341. I és que la comunitat hebrea de Castelló d'Empúries va arribar a ser la més important entre Girona i Perpinyà, va gaudir d'importants privilegis i va contribuir de forma decisiva al procés de conversió de la vila en una capital important. El festival vol donar relleu al llegat jueu present encara als carrers que van formar part del call, que mantenen la seva trama urbana irregular d'època medieval, i a un dels conjunts més importants de Catalunya de làpides funeràries hebrees o matzewoth, procedents d'un cementiri fora muralles, que es mostren al Museu de la Cúria Presó.

Els actes lúdics del festival van acompanyats d'un cicle de conferències que ja es va encetar ahir i que permet conèixer les arrels de la presència jueva a Castelló d'Empúries. Aquesta tarda, a les 6, a la sala gòtica del Palau dels Comtes, el professor de la Universitat de Girona Joan Ferrer parlarà del judaisme com a experiència de fe i de cultura. A 2/4 de 8, la directora del Patronat del Call de Girona, Assumpció Hosta, farà una introducció a la cuina sefardita tradicional amb un taller de degustació a càrrec d'Elena Lozano, a la sala polivalent de l'Ecomuseu-Farinera. El cicle de conferències el tanca demà dissabte, a les 11 del matí, a la sala gòtica del Palau dels Comtes, la professora de la Universitat de Barcelona Meritxell Blasco, amb una dissertació sobre la dona jueva medieval.

Mercat i torneig medieval

El festival Terra de Trobadors manté aquest any els seus ingredients més clàssics i hi afegeix com a novetat destacada una espectacular cercavila pels carrers i places de la vila, el diumenge al migdia, amb els comtes d'Empúries, grups de cavallistes i diverses entitats del municipi que participen de forma activa en el festival.

El mercat medieval es farà dissabte i diumenge durant tot el dia a la Llotja, a la plaça de Jaume Alsina i a la plaça de Jaume I. Comerciants i artesans posaran a la venda els seus productes en aquest gran mercat que té la particularitat de disposar d'una moneda pròpia d'origen medieval amb equivalència en euros. Un diner d'or són 5 euros; un diner de bronze, 2 euros. També circularan fraccions de mig diner, que equivalen a 1 euro, i una moneda anomenada petita, que correspon als 50 cèntims d'euro.

Cavallers i cavalls són els protagonistes del torneig, un dels espectacles de carrer que congreguen més espectadors. La lluita medieval es farà dissabte a les 7 de la tarda al camp de l'Hort d'en Negre, al carrer Santa Clara. El mateix espai acollirà durant el cap de setmana tallers d'espases i arcs, passejades en poni i mostra de bestiar, a més d'un entrenament de cavallers, demà a les 12 del migdia i a 2/4 de 10 del vespre, i diumenge a les 6 de la tarda.

Pels carrers de la vila es podran trobar tota mena de personatges medievals que amenitzaran l'estada als visitants: músics i dansaires, artesans de tota mena, arquers, bruixes, retratistes i bugaderes. El nucli antic bullirà d'activitats per a tots els públics. Hi ha propostes per a tot el dia i també a la nit. Avui, a les 10, els comtes d'Empúries ofereixen un sopar de gala medieval als seus convidats a l'antic Palau dels Comtes. Hi haurà plats de l'època i actuacions musicals. El preu del tiquet és de 30 euros i és imprescindible anar vestit com si es tractés del segle XIV. Per facilitar que tothom pugui lluir unes gales d'acord amb l'ocasió, hi ha un servei de venda i lloguer de vestits medievals.

Petits cavallers i artesans

Els més petits també tenen on triar aquests dies. Hi ha mostres de bestiar a diferents espais, es poden fer passejades en burro català i en poni, i a la plaça de la Moneda hi haurà tallers pensats per a nens i nenes, que poden aprendre a fer titelles, cistells, peces de ceràmica i també convertir-se en cavallers per una estona. Una altra de les opcions que fascina especialment la canalla és la mostra d'instruments de tortura, que estarà instal·lada al carrer Prat de la Riba.

Es tracta de tot un cap de setmana farcit d'activitats que permeten descobrir el passat gloriós de la vila empordanesa.

PER ARRIBAR-HI

En vehicle privat. A Castelló d'Empúries s'hi accedeix per la carretera C-68 que uneix Figueres amb Roses.
En transport públic. Hi ha línies regulars d'autobús que arriben a Castelló procedents de Figueres, on hi ha l'estació de tren més propera, i també de Barcelona i Girona.

DADES D'INTERÈS

El festival a la xarxa www.terradetrobadors.com
Oficina Municipal de Turisme del Centre Històric Pl. Jaume I, s/n. 972 156 233. www.castello.cat
Ecomuseu-Farinera C/ Sant Francesc, 5-7. 972 250 512. www.ecomuseu-farinera.cat
Museu d'Història Medieval. Cúria-Presó Pl. Jaume I, s/n. 972 156 233. www.castelló.cat
Museu de la Catedral Pl. Mn. Cinto Verdaguer, 8. 972 158 019
Altres llocs d'interès Basílica de Santa Maria. Portal de la Gallarda. Palau dels Comtes. Convent de Sant Agustí. Convent de Santa Clara. El Rentador. La Casa Gran.

Casament jueu

El festival repeteix aquest any la recreació d'un casament jueu, que es va representar per primer cop l'any passat. A més de la representació del casament de David i Astruga, documentat l'any 1337, es fa una visita teatralitzada al voltant de la vida de la comunitat jueva de Castelló d'Empúries amb diferents personatges de l'època, música sefardita i un tast. És aquest dissabte, a les 8.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
LA CRÒNICA

Les mestres que fan collir pedres

CRÒNICA

Defensors davant la burocràcia

Societat

L’Ajuntament de Badalona estudia ara com reobrir l’alberg municipal

Badalona
Teresa Prados
Portaveu de No esteu soles, en defensa de les víctimes d’agressió sexual

“Les víctimes senten que han provocat l’agressió sexual”

Badalona
Societat

Planten el Dimoni de les Festes de Maig a Badalona

Badalona
equipaments

Enderrocament “d’urgència” i “per seguretat” de l’edifici de l’Escola de Vela

platja d’aro
sequera

Només 17 hm³ per als regants al Baix Ter

LA TALLADA D’EMPORDÀ
urbanisme

Adjudiquen la rehabilitació de les cases del castell d’Amposta

AMPOSTA
GIRONA

Finalitzen les obres de l’enllumenat d’accés als jardins de les Pedreres

GIRONA