Societat

Alt Penedès

Vilafranca i els Monjos reobren el registre de parelles de fet

Tots dos ajuntaments el van tancar a l'estiu perquè van detectar possibles unions de conveniència

Ara per inscriure-s'hi caldran dos anys de convivència

Els Ajuntaments de Vilafranca del Penedès i de Santa Margarida i els Monjos han reobert aquesta setmana el registre municipal d'unions civils, també conegut com registre de parelles de fet, després que tots dos municipis de l'Alt Penedès detectessin al maig un augment sobtat d'inscripcions i “irregularitats”. Els Ajuntament van veure indicis que darrere del tràmit hi podria haver transaccions econòmiques per obtenir la targeta de familiar comunitari de la Unió Europea, que la sol·licitud d'aquesta certificació de parelles es concentrava en uns habitatges concrets i que algunes de les persones que ho havien sol·licitat, la majoria immigrants, ja havien formalitzat temps enrere una altra parella de fet. Els Ajuntaments van tancar llavors temporalment els registres i van alertar la brigada d'immigració de la Policía Nacional, que va obrir una investigació, segons va desvelar aquest diari, per esbrinar si darrere dels casos hi havia una xarxa d'unions civils de conveniència.

L'Ajuntament de Santa Margarida i es Monjos va reobrir dilluns el registre amb un acord de ple i dimarts ho va ser el seu veí, Vilafranca del Penedès, que va donar compte d'un decret d'alcaldia al ple. Els dos Ajuntaments han reobert el servei després d'adaptar la seva normativa a la llei 25/2010 de 29 de juliol del llibre segon del Codi Civil de Catalunya, que preveu la certificació de parelles estables en els casos en què la convivència duri més de dos anys ininterrompudament; si durant la convivència tenen un fill en comú o si formalitzen la relació en escriptura pública. Abans que es tanqués de forma temporal en les normatives municipals no es demanaven dos anys de convivència.

En el ple de Vilafranca, l'alcalde, Pere Regull (CiU) va explicar que es podran acreditar els dos anys de convivència tot i que no sigui al municipi i que s'ha obert un registre per a les persones que ho sol·licitin i encara no hagi complert el temps que marca la normativa per tal de registrar oficialment la unió un cop es compleixi el temps.

Regull va explicar que “malgrat Vilafranca hagi estat qui ha fet pública la situació i va decidir tancar el registre temporalment, hi ha hagut molts més Ajuntaments catalans que també ho han fet d'una forma callada i han trucat demanant informació”, tot i que no va voler citar-ne cap. Segons ha pogut saber el diari, van demanar consell a l'ajuntament vilafranquí molts municipis de la comarca, algunes capitals de comarca i fins i tot l'Ajuntament de Barcelona. El cas de presumptes unions de parelles de fet de conveniència es continua investigant. L'Ajuntament de Vilafranca està a l'espera de notícies.

LA XIFRA

2
anys
és el temps de convivència que cal per formalitzar ara a Vilafranca i als Monjos una parella de fet.

Autopistes sense beneficis fiscals

L'Ajuntament vilafranquí reclamarà aquesta setmana a les entitats municipalistes de Catalunya, la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) i l'Associació Catalana de Municipis (ACM) que promoguin una campanya informativa als municipis afectats pel pas d'autopistes de peatge, per tal de reclamar i aconseguir que els beneficis fiscals concedits a les autopistes de peatge en època franquista i encara vigents quedin extingits a partir del 31 de desembre de 2011. Vilafranca va fer palès també al ple el seu malestar per la sentència del Tribunal Suprem que barra el pas als municipis a reclamar l'IBI de l'autopista. L'acord, que es va aprovar per unanimitat, serà enviat al desembre als grups parlamentaris del Congrés un cop es constitueixi la cambra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
equipaments

Enderrocament “d’urgència” i “per seguretat” de l’edifici de l’Escola de Vela

platja d’aro
sequera

Només 17 hm³ per als regants al Baix Ter

LA TALLADA D’EMPORDÀ
urbanisme

Adjudiquen la rehabilitació de les cases del castell d’Amposta

AMPOSTA
GIRONA

Finalitzen les obres de l’enllumenat d’accés als jardins de les Pedreres

GIRONA
GIRONA

Tallen el pas per sota del viaducte al carrer Pedret per un despreniment

GIRONA
Societat

Mor Tuni Jordana, activista cultural i fundadora de la Gralla de Granollers

solidaritat

Pineda de Mar, Calella i Salou acullen 25 infants ucraïnesos durant tres setmanes

PINEDA DE MAR
patrimoni

El jaciment ibèric de Puig Castellar, declarat Bé Cultural d’Interès Nacional

Santa Coloma de Gramenet
infraestructures

L’Estat promet una inversió de 260 milions a l’Eix Pirinenc

LLEIDA