Societat

MEDI AMBIENT

La fusta i el sol s'alien per produir energia

70.000 tones de llenya del Prepirineu alimentaran la planta termosolar

La tecnologia mixta és única al món

De dia, el sol i de nit, la fusta. Aquest són els pilars de la producció d'energia que utilitzarà la central termosolar de les Borges Blanques, que construeixen les empreses Abantia i Comsa-Emte. Tot i el retard d'un any en l'inici de la construcció, les obres avancen al ritme previst i estarà en marxa al gener del 2013.

Siemens ha iniciat el muntatge i la instal·lació de les 2.688 parabòliques per captar els rajos solars. Arriben per peces i un equip de 20 persones munta parts dels tubs i els miralls dels captadors en una immensa nau de 10.000 metres quadrats. El camp solar ocuparà 96 hectàrees. Totes les xifres de la central termosolar més gran que es construeix a Catalunya són impactants, però a més és pionera en la combinació de tecnologia energètica renovable. És la primera planta al món que aprofitarà la fusta –en lloc del gas– per produir energia durant la nit. Amb una inversió de 153 milions, les empreses han triat la hibridació tecnològica per “rendibilitzar” la producció quan no fa sol.

Amb núvols, gas

Manel Simon, director de la central, ha explicat: “L'ús del gas el tenim limitat per la legislació i la nostra empresa sempre ha destacat per aportar solucions noves”. Excepte els dies ennuvolats de l'estiu en què es farà servir gas, la resta de l'any la producció energètica es garantirà amb una planta de biomassa que cremarà. Serà sobretot de pi blanc, però també d'alsina i faig. En caldrà una quantitat enorme: unes 70.000 tones anuals que provindran de les Garrigues, la serra de Prades, el Bages, la Segarra i indrets del Prepirineu.

Els captadors giren al ritme solar. Els rajos escalfen uns tubs que contenen oli industrial circulant. L'oli arriba als 400 graus de temperatura. (Com a element de comparació, l'oli d'ús domèstic que es fa servir a casa per fregir s'escalfa als 175). Aleshores, es condueix a la central. El vapor generat, un cop turbinat, produeix l'energia elèctrica. Durant la nit, la fusta substituirà el sol en l'escalfament de l'oli. Els promotors compten començar les proves de posada en marxa de tota la central l'estiu de l'any vinent.

LES XIFRES

27.000
llars és l'equivalent
al consum mitjà energètic que s'hi produirà. Estalviarà l'emissió de 24.000 t anuals de CO2.
2.688
paràboles captaran
la llum solar. Mesuren 5,5 m de diàmetre i 12 m de longitud. Ocupen 96 hectàrees de sòl.

LA DATA

01.01.13
Entrarà en funcionament
la central termosolar. Donarà feina estable a una trentena de persones.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.